Crnogorski filmovi na festivalu u Puli

Crnogorski filmovi na festivalu u Puli

Prestižni Pulski filmski festival otvoren je 11. jula, a zvanično je to uradio veteran praške škole, reditelj Rajko Grlić. Upravo je njegov film “Svemu dođe kraj”, rađen u manjinskoj crnogorskoj koprodukciji, nakon svečanog otvaranja imao svjetsku premijeru pred punom Arenom.

Na repertoaru 71. izdanja filmskog festivala u Puli našla su se i dva dugometražna crnogorska filma, i to “Živi i zdravi” reditelja Ivana Marinovića i “Sirin” u režiji Senada Šahmanovića , kojima su to i hrvatske premijere.

Ovogodišnje izdanje festivala koji traje do 18. jula počelo je omažima filmadžijama koji su ove godine proslavili 50 godina karijere. Među njima je i pokojni reditelj Veljko Bulajić, kojem je publika odala počast velikim aplauzom. On je 1959. pulskoj publici predstavio svoj film “Voz bez voznog reda”, koji je te godine bio prikazan i u Kanu. Drugi je Rajko Grlić sa kojim je tim povodom razgovarao umjetnički direktor Pula film festivala Danijel Pek i koji je “ispravio nepravdu” načinjenu Grliću prije 50 godina kada je njegov film “Kud puklo da puklo” u Areni počeo bez tona. Tako je publika ove godine mogla da vidi početak filma, ali sa zvukom…

Prvu hrvatsku projekciju, film “Živi i zdravi” imaće 13. jula u pulskoj Areni, u okviru takmičarskog programa.

“Ova dramedija prati mladi par prije i tokom svadbe. Dinamičan i komplikovan odnos mlade, koja naprasno odustaje od udaje i mladoženje koji je na insistiranje oca primoran na ovaj čin, vjenčanje pretvaraju u farsu sa nizom neočekivanih obrta. Uloge iznose: Tihana Lazović, Goran Slavić, Momo Pićurić, Mirjana Joković, Goran Bogdan, Dragana Dabović, Snježana Sinovčić Šiškov, Dejan Đonović, Miloš Pejović i drugi”, piše u najavi.

Projekcija filma “Sirin” biće održana u kinu “Vali”.

“Radnja prati Natali ( Danica Ćurčić ) koja je napustila bivšu Jugoslaviju odmah nakon početka ratova 90-ih. Kao i mnogi drugi ljudi s ovih prostora emigrirala je u inostranstvo u potrazi za boljim životom i sigurnijom budućnosti. Nakon više godina provedenih u inostranstvu, u želji da se potpuno adaptira na život u novoj sredini, poželjela je da promijeni svoj identitet i izbriše svoje porijeklo. Pored Ćurčić, uloge tumače: May – Linda Kasumović, Jasna Đuričić, Marko Baćović, Nikša Butijer, Lidija Kordić, Jelena Simić, Momčilo Otašević, Tihana Ćulafić, Mišo Obradović i drugi”, ističe se u opisu.

Još dvije crnogorske manjinske koprodukcije su u selekciji festivala, i to “Šalša” Dražena Žarkovića i “Radnička klasa ide u pakao” Mladena Đorđevića , saopšteno je iz Filmskog centra Crne Gore.

U sklopu pratećeg programa “Vremeplov kroz sadašnjost i prošlost” biće prikazan film Zdravka Velimirovića “Derviš i smrt” koji je nastao prema istoimenom romanu Meše Selimovića , a na festivalu u Puli prikazan je 1974. godine kada je i ostvojio četiri Zlatne i Veliku srebrnu arenu. Ovom projekcijom, u Kinu Vali 18. jula u 18 časova, obilježava se i jubilarnih 50 godina od snimanja filma.

Scenario potpisuje Borislav Mihajlović-Mihiz, a uloge su svojevremeno iznijeli: Voja Mirić, Bata Živojinović, Boris Dvornik, Branko Pleša, Pavle Vuisić, Olivera Katarina, Špela Rozin. Film je nastao u koprodukciji više kuća, i to: Avala film, Bosna film, Centar film, Kosovo film, Studio Titograd, Zeta film. Ostvarenje je restaurisala Jugoslovenska kinoteka.