Mask donirao ‘veliki iznos’ grupi koja pomaže Trampu da postane predsjednik

Mask donirao ‘veliki iznos’ grupi koja pomaže Trampu da postane predsjednik

Milijarder Ilon Mask donirao je političkoj grupi koja radi na izboru bivšeg predsjednika SAD-a Donalda Trampa , izvijestio je Blumberg pozivajući se na izvore, javlja Hina.

U izvještaju ne navode koliko je Mask donirao, ali ističu da se radi o “velikom iznosu” danom grupi pod nazivom America PAC.

Blumberg je izvijestio da PAC – grupa koja može primati neograničene priloge za političke aktivnosti – sljedeći put mora objaviti svoj popis donatora 15. jula.

U martu se Tramp, za kojeg se očekuje da će sljedeće sedmice biti službeno nominiran kao kandidat Republikanske stranke za izbore 5. novembra, sastao s Maskom i drugim bogatim donatorima.

Kao odgovor na izvještaje o sastanku, Mask rođen u Južnoj Africi, jedan od najbogatijih pojedinaca na svijetu, objavio je na X:

“Samo da budem super jasan, ne doniram novac nijednom kandidatu za predsjednika SAD-a”.

U maju je takođe demantirao medijske izvještaje da je razgovora o mogućoj savjetničkoj ulozi u bilo kojem Trumpovom predsjedničkom mandatu.

Mask, najbogatija osoba na svijetu koja vodi proizvođače električnih automobila Tesla i raketa SpaceX, kompaniju društvenih medija X i drugekompanije, nije odgovorio na Reojtersov zahtjev za komentarom.