Upravni sud odlučio: Peletara ne može uz eko voćnjak

Upravni sud odlučio: Peletara ne može uz eko voćnjak

Upravni sud Crne Gore odbio je tužbu bjelopoljskog preduzeća “Eko plod” na rješenje Glavnog administratora opštine Pljevlja i Sekretarijata za uređenje prostora koji je kao neosnovan odbio njegov zahtjev za produženje građevinske dozvole za izgradnju pogona za preradu drveta, u pljevaljskom selu Vrulja.

Ranije je urbanističko-građevinska inspekcija investitoru zabranila izgradnju pilane u Vrulji zbog nedostatka potrebnih dozvola.

Prijavu zbog početka gradnje poslovnog objekta površine 600 metara kvadratnih bez građevinske dozvole, nedaleko od obale rijeke Ćehotine, protiv odgovornog u firmi “Eko plod” Miloja Varagića podnio je vlasnik jedne od najvećih plantaža organskih jabuka Dejan Mrdak .

Njegova plantaža zasađena je na pet i po hektara i nalazi se na svega tridesetak metara od mjesta na kojem je bila započeta gradnja peletare.

Prethodni vlasnik, firma “Bambis”, od koje je Varagić kupio imanje, imao je građevinsku dozvolu koja je istekla 2020. godine. Varagić je ranije kazao “Vijestima” da je radove izvodio na osnovu građevinske dozvole koju je Sekretarijat za uređenje prostora izdao prethodnom vlasniku “Bambis” grupi, 2017. godine.

Upravni sud je zaključio da je Sekretarijatpravilno postupio kada je svojim rješenjem odbio zahtjev “Eko ploda” za produženje roka građevinske dozvole i promjenu investitora.

“Investitoru d.o.o.”Bambis group” Podgorica, rješenjem prvostepenog organa od 13. 9. 2017. godine, još 2017. godine odobrena je izgradnja poslovnog objekta, dok je tužilac, kao novi investitor kome je ustupljena građevinska dozvola, tek u avgustu 2022. godine zaključio Ugovor o izvođenju radova sa d.o.o. “Imamović gradnja” Bijelo Polje, a izvođenje radova po pomenutom ugovoru započeo 25. 10. 2022. godine, nakon isteka roka od dvije godine od dana izdavanja građevinske dozvole, što se utvrđuje iz zapisnika o inspekcijskom pregledu… Kako tužilac nije započeo radove u roku propisanim članom 97 Zakona o uređenju prostora i izgradnji objekata, to je, po nalaženju suda, pravilna ocjena upravnih organa da je istom prestalo pravo građenja objekta po izdatoj građevinskog dozvoli, zbog čega nema osnova za njeno produženje”, navodi se u presudi Upravnog suda.

Komentarišući presudu, Mrdak je kazao da bi izradnja pilane imala negativan uticaj na njegove zasade i životnu sredinu.

“Preduzeće ‘Eko plod’ započelo je izradnju pilane pored same rijeke Ćehotine. To apsolutno ne bi bio problem da nije upravo to područje planirano da se proglasi zaštićenim područjem, kao i da gdin Varagić asolutno nije bio u posjedu nikakve dokumentaciji u vezi sa izvođenjem radova, a da ne govorimo o tehničkim procedurama i aktivnostima koje je trebalo da budu sprovedene prije početka izvođenja radova”, rekao je Mrdak.

Kaže da je protiv Varagića podnijeta krivična prijava kod Osnovnog tužilastva u Pljevljima i da je postupak u toku.

“Ono što smo danas svjedoci je činjenica da voda postaje jedan od najoskudnijih resursa, te da bi donošenje bilo kakve odluke, koja bi ugrozila biodiverzitet rijeke Ćehotine, ali i prelijepih izvorišta oko nje, imala dugoročne negativne implikacije na održivi razvoj. Stanovnici Pljevalja koriste više od preko 50 odsto vodu za piće od izvorišta rijeke Ćehotine i izvora koji su nedaleko od pilane koju je gdin Varagiće želio da izgradi, što dovoljno govori o ozbiljnosti i urgentnosti reagovanja na navedeni problem. Očekujem da će resorni ministar Janko Odović imati dovojno razumijevanja da izmjenama i dopunama budućeg Prostornog urbanističkog plana posebno kada je u pitanju opština Pljevlja ne dozvoli da bilo kakve, prije svega, materijalno interesne aktivosti stanu na put podsticanja ekološke osviješćenosti Crne Gore. Ohrabruje činjenica odlučnosti politike Vlade da stane na put bespravnoj sječi šuma, kao i ovako donijetu odluku Upravnog suda, gaji nadu da će u narednom periodu, razumnost nadežnih preovladati nad interesom pojedinaca, i da će ovaj, još netaknuti biser opštine Pljevlja i dalje imati ekološki status kakav i izvorno zaslužuje”, rekao je Mrdak.