Kako je 2022 šokirala, potresla i potresla globalna tržišta

Kako je 2022 šokirala, potresla i potresla globalna tržišta

Trilioni dolara su zbrisani sa svjetskih akcija, trzavica na tržištu obveznica, pokvarenih valuta i roba i kolapsa nekoliko kripto imperija – 2022. je bila možda najturbulentnija godina koju su investitori ikada videli, a za dobar razlog.

Zbrajanje konačnih brojeva je korisno, ali nije ni blizu da ispriča cijelu priču.

Da, globalne akcije su u padu od 14 biliona dolara i idu ka drugoj najgoroj godini u istoriji, ali bilo je skoro 300 povećanja kamatnih stopa i tri porasta od 10% plus za to vrijeme što je učinilo volatilnost čudnom.

Glavni pokretači su bili rat u Ukrajini, u kombinaciji sa rastućom inflacijom dok su globalne ekonomije izašle iz pandemije, ali je Kina ostala okovana time.

Američki trezori i nemačke obveznice, mjerila globalnih tržišta zaduživanja i tradicionalne imovine u teškim vrijemenima, izgubile su 16% odnosno 24% u dolarima.

DoubleLine Capital Jeffrei Gundlach, koga na tržištima nazivaju ‘Kralj obveznica’, kaže da su uslovi postali toliko ružni u trenucima da je njegovom timu bilo gotovo nemoguće trgovati danima.

„Došlo je do štrajka kupaca“, rekao je on. „I to je razumljivo jer su cijene do nedavno padale.

Drama je krenula čim je postalo jasno da COVID-19 neće ponovo zatvoriti globalnu ekonomiju, a najuticajnija svetska centralna banka, Federalne rezerve SAD, ozbiljno je krenula u podizanje kamatnih stopa.

Desetogodišnji prinosi trezora su skočili na 1,8% sa manje od 1,5%, što je samo u januaru oborilo 5% od MSCI-ovog svetskog indeksa akcija.

Taj prinos je sada na 3,68%, akcije su pale za 20%, dok su cene nafte porasle za 80% pre nego što su odustale od svega. Fed je ostvario povećanje od 400 baznih poena, a Evropska centralna banka rekordnih 250 baznih poena, uprkos tome što je prošle godine u ovo vreme rekao da neće popustiti.

Dolar je ove nedjelje podstakao jen.

Na tržištima u razvoju, turska inflacija i problemi monetarne politike koštali su liru još 28%, ali njeno tržište akcija je najbolje u svijetu.

Egipat pod teškim pritiskom devalvirao je svoju valutu za više od 36%. Cedi Gane je pao za 60% pošto se pridružila Šri Lanki u nedostatku. Uprkos tome što je znatno pala u odnosu na junske maksimume, ruska rublja je i dalje druga valuta na svetu sa najboljim učinkom koju podržava moskovska kontrola kapitala. Prvobitno je razbijen nakon invazije na Ukrajinu.

„Ako me pitate šta će se desiti sledeće godine, zaista ne bih mogao da vam kažem“, rekao je glavni investicioni direktor kompanije Close Brothers Asset Management Robert Alster, koji je, kao i mnogi, takođe ukazao na pad tržišta funte i britanskih obveznica kada je kratko -živela vlada Liz Truss koketirala je sa nefinansiranim trošenjem.

Desetogodišnji prinosi na zlato porasli su za preko 100 baznih poena, a funta je izgubila 9% za nekoliko dana – pomeranja koja su retka na velikim tržištima.

„Ako ga prodate pogrešno, nemojte se iznenaditi ako propadne kao čaša od prehlade“, rekao je analitičar iz CMC Marketsa Majkl Hjuson.

Porast stopa takođe je oduzeo 3,6 biliona dolara tehnološkim titanima. Facebook (META.O) i Tesla (TSLA.O) imaju krvarenje za više od 60%, dok su Alphabet Google (GOOGL.O) i Amazon (AMZN.O) pali za 40%, odnosno 50%.

Kineske akcije (.dMICN00000PUS) održale su kasni reli zahvaljujući znacima da su dani njene politike nulte COVID-19 odbrojani, ali su i dalje u padu od 25%, a državni dug tržišta u razvoju „tvrde valute“ zabeležiće svoj prvi uzastopni gubitak. .

Inicijalna javna ponuda i prodaja obveznica takođe su opali skoro svuda, osim na Bliskom istoku, dok su roba već drugu godinu zaredom bila klasa imovine sa najboljim učinkom.

Povećanje prirodnog gasa za više od 50 odsto najbolje je ukupno u toj grupi, iako uglavnom zbog rata u Ukrajini koji je u jednom trenutku podigao cene za 140 odsto.

Rastuća zabrinutost zbog recesije zajedno sa planom Zapada da prestane da kupuje rusku naftu znači da je Brent vratio čitavih 80% koje je napravio u prvom kvartalu, kao i pšenicu i kukuruz.

Kriptotržište je bilo još haotičnije. Bitkoin završava 2022. lišen svog koktela jeftinog novca i opklada sa leveridžom.

Vrhunska kriptovaluta je izgubila 60% svoje vrednosti, dok se šire tržište kriptovaluta smanjilo za 1,4 triliona dolara, zgnječeno kolapsom FTKS carstva Sama Bankman-Frieda, Celzijusa i navodnih ‘stabilnih kovanica’ terraUSD i Luna.

„Ono što je ove godine prošlo na globalnim tržištima bilo je traumatično“, rekao je glavni ekonomista EFG banke i bivši zamjenik guvernera centralne banke Irske Stefan Gerlah.

„Ali da centralne banke nisu tako dramatično potcenile rast inflacije i morale da podignu kamatne stope, to ne bi bilo tako katastrofalno.