Ferštapen se nakon tri trke vratio na pol

Ferštapen se nakon tri trke vratio na pol

Vozač Red Bula Maks Ferštapen vratio se na pol poziciju posle tri trke, pošto je bio najbrži u kvalifikacijama za Veliku nagradu Austrije, 11. trku sezone Formule 1.

Trostruki svjetski šampion je ranije tokom dana slavio u sprintu na „Red Bul ringu“, a nešto više od tri sata kasnije je upisao osmu pol poziciju ove sezone, prvu posle 40 dana i trke u Imoli.

Ferstapen je do najbolje startne pozicije došao krugom u vremenu od 1:05.336 minuta, sa četiri desetinke prednosti u odnosu na Landa Norisa u Meklarenu. Treći je bio drugi vozač britanskog tima Oskar Pjastri , ali je on po završetku kvalifikacija pomjeren na sedmo mejsto jer je u brzom krugu sa sva četiri točka bio van staze. To znači da je najbliži najboljoj dvojici bio vozač Mercedesa Džordž Rasel .

Holandski automobilista je u kvalifikacijama upotpunio savršen dan, pošto nijednog trenutka niko nije uspio da ga izazove u borbi za pol poziciju. Iako se činilo da će poredak prve šestorice biti isti kao u sprint kvalifikacijama, za to se postarao Pjastri napravivši grešku, a od toga su profitirali Rasel, Karlos Sains junior u Ferariju i drugi vozač Mercedesa Luis Hamilton , koji su napredovali za po jednu poziciju u poređenju sa petkom.

Za jedno mjesto unaprijed pomjeren je i Šarl Lekler u drugom Ferariju, koji je bio bolji nego u sprint kvalifikacijama, ali je imao i izlijetanje u poslednjoj krivini. Pjastri je na kraju morao da se zadovolji sedmim mjestom, dok su najbolju desetoricu kompletirali drugi vozač Red Bula Serhio Peres , Niko Hilkenberg u bolidu Hasa i Esteban Okon koji brani boje Alpina.

Tokom cijelih kvalifikacija nije bilo iznenađenja – prvi ispod crte u drugom dijelu bio je vozač RB tima Danijel Rikardo , ispred Kevina Magnusena u bolidu Hasa i Pjera Gaslija iz Alpina. Kvalifikacije su tada bile gotove i za Rikardovog timskog kolegu Jukija Cunodu i dvostrukog svjetskog šampiona Fernanda Alonsa .

Prethodno su kvalifikacije bile završene za dvojce Vilijamsa i Kik Zaubera, kao i Lensa Strola u drugom Aston Martinu. Kanađanin je bio 17, iza Aleksa Albona , a ispred Valterija Botasa , dok su se na začelju našli Logan Sardžent i Guanju Džou .

Velika nagrada Austrije na programu je u nedelju od 15 časova.