Đedović Handanović: Ne želimo da se bavimo samo ekstrakcijom ruda, želimo cijelu proizvodnju

Đedović Handanović: Ne želimo da se bavimo samo ekstrakcijom ruda, želimo cijelu proizvodnju

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović izjavila je danas da Srbija ne želi da se bavi samo ekstrakcijom ruda i minerala u bilo kom projektu, uključujući i projekat „Jadar“, već da želi da zaokruži cijelu proizvodnju – od sirovine do finalnog proizvoda.

Ona je za televiziju B92, govoreći o projektu „Jadar“, odnosno potencijalnom otvaranju rudnika litijuma kod Loznice, navela da Srbija treba da bude strateški partner i dio lanca vrijednosti u kompanijama koje će evenutalno biti dio tog projekta.

„Od sirovine, do prerade. Ovde pričamo o litijum karbonatu. To je naš cilj i zahtjev. Da pričamo o fabrici baterija, pošto je to bitan dio u lancu vrijednosti, a onda i o fabrici električnih automobila, koji je krajnji proizvod“, kazala je Đedović Handanović.

To je, prema njenim riječima, postignuto kada je bakar u pitanju u Boru.

Govoreći o kritikama dijela javnosti na uticaj na životnu sredinu ukoliko bude otvoren rudnik litijuma u dolini Jadra, ministarka je kazala da su rudarstvo i energetika oblasti koje su „izazovne u smislu životne sredine“.

„Ne možete da ništa proizvedete u energetskom sektoru, ne možete da imate nijedno energetsko postrojenje da nema nikakvog uticaja na životnu sredinu – od termo-blokova, hidro-elektrana, gasnih-elektrana, verto-generatora, do solarnih-elektrana… Sve to ima neki uticaj, tako je i sa rudarstvom“, rekla je Đedović Handanović.

Prema njenim riječima, pitanje je kako se nositi sa tim uticajima, kako ih adresirati i kako smanjiti rizike po životnu sredinu“.

„U tom smislu, kompanija Rio Tinto je samoinicijativno određene studije uticaja na životnu sredinu objavila, baš da bi se stavila tačka na određene stvari i dezinformacije. Slušali smo puno dezinformacija, upravo od ljudi kojima to ipak nije struka“, navela je ona.

Ocijenila je da bi sa rudarskim i geološkim ekspertima trebalo voditi debatu o mogućim rešenjima i tako doći do boljih tehničkih i inženjerskih rješenja, koja će, kako je navela, „potencijalno koštati više, ali zaštititi i ljude i okolinu“.

Komentarišući pitanja dijela javnosti zbog čega se litijum ne kopa u Njemačkoj, Đedović je navela da tamo postoje dva projekta.

„Određeni kritičari kažu – kad Njemačka bude kopala, i mi ćemo. Pa Njemačka će nas da pretekne, iako smo mi počeli prije 20 godina“, navela je ministarka rudarstva i energetike.