Toplotni talas mijenja pravila: Evo koliko vode dnevno treba piti kada su napolje vrućine

Toplotni talas mijenja pravila: Evo koliko vode dnevno treba piti kada su napolje vrućine

Doktori su otkrili je li dovoljno osam čaša vode dnevno kako bi se zadovoljile potrebe organizma tokom nesnosnih vrućina.

Koliko vode treba piti dnevno tijekom vrućina?

Parvinder Sago, vodeći farmaceut i zdravstveni savjetnik za Simpli Meds Online, kaže da je važno da pijete više vode nego inače kada je vruće jer vaše tijelo gubi tečnost većom brzinom.

„Vaše tijelo gubi tekučnost znojenjem, a voda je može nadomjestiti. Vjerovatnije je da ćete dehidrirati kada je vruće pa bi pijenje vode po vrućem i vlažnom vremenu trebalo pomoći u borbi protiv dehidracije. Voda takođe pomaže u snižavanju tjelesne temperature „, rekao je Sagoo.

Doktorica opšte prakse dr. Anđela Rai dodaje da bi tokom toplotnog talasa trebali piti do tri litre vode dnevno.

„Preporučuje se piti oko osam čaša vode dnevno, što je oko 1,5 – 2 litre dnevno. Međutim, po vrućem vremenu, a posebno ako vježbamo, naše potrebe za vodom će porasti. Za vrućeg dana trebamo popiti do tri litre dnevno, no važno je to rasporediti tiokom dana i ne piti prevelike količine odjednom“ , objasnila je Rai.

Trudnice bi trebale piti 8 do 12 čaša vode svaki dan tijekom vrućina. Dehidracija može uzrokovati manjak hranjive maerijei koje su vitalne za zdravlje trudnice i bebe u razvoju.