U ovoj godini oglašeno preko 13.500 slobodnih radnih mjesta, ova zanimanja su najtraženija

U ovoj godini oglašeno preko 13.500 slobodnih radnih mjesta, ova zanimanja su najtraženija

U ovoj godini poslodavci su Zavodu prijavili 13.541 slobodna radna mjesta, što u odnosu na isti period prethodne godine predstavlja smanjenje od 16,09%, saopšteno je iz Zavoda za zaposljavanje Crne Gore (ZZZCG) za portal Kolektiv.me.

Kako su istakli, najviše slobodnih radnih mjesta prijavljeno je za srednjoškolska zanimanja – 6.292 ili 46,47%, zatim za visokoškolska –3.885 ili 28,69% i za nekvalifikovane i polukvalifikovane radnike – 3.364 ili 24,84%.

“Poslodavci su najveću potrebu iskazali za zanimanjima ugostiteljstva i turizma – 1.519 prijavljenih slobodnih radnih mjesta, što je za 53 ili 3,37% prijavljenih slobodnih radnih mjesta manje nego u istom periodu prethodne godine (1.572). Ako posmatramo zanimanja, u ovoj godini najviše tražena zanimanja su – pomoćni ugostitelj, konobar, ugostitelj, kuvar, kelner, sobarica, zatim traženi su prodavci, pomoćni građevinski radnici itd. Od visokoškolskih zanimanja najviše su traženi profesor matematike, doktor medicine, diplomirani ekonomista itd. Ako posmatramo djelatnosti poslodavaca, možemo reći da su najviše slobodnih radnih mjesta prijavili poslodavci čija je osnovna djelatnost usluge smještaja i ishrane, zatim obrazovanje, trgovina itd.” , navode iz ZZZCG za Kolektiv.me .

Prema podacima Zavoda , a koji su dostavljeni našem portalu, u oblasti usluge smještaja i ishrane oglašeno je 3438 radnih mjesta , obrazovanja – 2859 slobodnih radnih mjesta.

U oblasti trgovine na veliko i malo, popravka motornih vozila i motocikala oglašeno 1860 slobodnih radnih mjesta .

Iz ZZZCG objašnjavaju da ako stavimo u odnos ponudu nezaposlenih lica sa određenim zanimanjima i tražnju poslodavaca za istim (u određenom periodu), vidimo da kod većine zanimanja ponuda prevazilazi tražnju.

“Prema podacima koji su dobijeni na osnovu Ankete poslodavaca koju je Zavod sprovodio u prethodnim godinama, možemo reći da poslodavci na deficitarna zanimanja gledaju na način – da su to ona zanimanja koja su im potrebna, a ne mogu ih naći na tržištu rada ili ih ima u manjem broju, ili da su to ona zanimanja koja formalno postoje na tržištu rada, ali kompetencije nezaposlenih ne zadovoljavaju njihove potrebe. U vrhu liste deficitarnih zanimanja, po mišljenju anketiranih poslodavaca, nalaze se zanimanja turizma i ugostiteljstva III nivoa kvalifikacija obrazovanja, a isto tako posebno je naglašen nedostatak nezaposlenih lica koja posjeduju zanatska znanja i vještine i možemo reći da su u pitanju sve vrste zanata, posebno zanatska zanimanja iz oblasti građevinarstva. Tako da, možemo zaključiti, a i dešava se u praksi da za pojedina zanimanja istovremeno postoji i deficit (za lica sa dodatnim znanjima i vještinama) i suficit (za lica bez dodatnih znanja i vještina)”.

Isto tako, dodaju iz ZZZCG , određena zanimanja, posebno u ugostiteljstvu i turizmu, trgovini, saobraćaju i ličnim uslugama, mogu biti deficitarna u određenom dijelu države (primorski region) i u određenom periodu (ljetnji), a da su ta ista zanimanja suficitarna u ostalim djelovima Crne Gore i u ostalim periodima godine.

“Ako bismo posmatrali kretanja na tržištu rada u Crnoj Gori u poslednjih godinu dana, a slična kretanja zabilježena su i u nekoliko prethodnih godina, možemo izdvojiti određena zanimanja za koja su poslodavci, kroz prijavljena slobodna radna mjesta, iskazali veću tražnju nego što je bila ponuda na evidenciji nezaposlenih ZZZCG. Kod II nivoa kvalifikacija obrazovanja to bi bila neka zanimanja ugostiteljstva i turizma i građevinarstva – pomoćni ugostitelj, sobarica, pomoćni kuvar, servir, pripremač pica, roštiljdžija, zatim pomoćni građevinski radnik itd. Kod III nivoa kvalifikacija obrazovanja to bi bili točilac pica, ugostitelj, vozač teretnjaka, fasader, kasir, brodovođa itd”.

Kako ističu iz ZZZCG , sa završenim IV nivoom obrazovanja veća tražnja od ponude bila je za zanimanja – medicinska sestra – medicinski tehničar, recepcioner, konobar, vatrogasac itd.

“I na kraju, kod visokoškolaca kao deficitarna izdvojila su se neka zanimanja iz grupe nastavnici prirodno matematičke struke – profesor matematike, profesor fizike, profesor hemije, zatim doctor medicine, elektroničari, informatičari i statističari, profesor razredne nastave, zatim neka zanimanja u oblasti nastave muzičke kulture -profesor klavira, profesor muzičke grupe predmeta, zatim farmaceut, defektolog, nastavnici tehničko tehnološke struke itd.” , zaključili su iz ZZZCG za portal Kolektiv me