Sony kupuje muzički katalog grupe Queen

Sony kupuje muzički katalog grupe Queen

Muzički katalog kultne grupe Queen, zajedno sa drugim autorskim pravima u procesu je prodaje, a kupac je Sony Music koji je spreman da izdvoji 1,27 milijardi dolara, potvrdila su dva izvora za Variety.

Prve vijesti o ovome objavio je Hits, a prema navodima ovog portala, muzički katalog neće obuhvatiti jedino snimke live nastupa, jer će njih zadržati osnivači sastava Brajan Mej i Rodžer Tejlor, koji još uvijek imaju koncerte i nastupe sa pjevačem Adamom Lambertom.

Za kupovinu je bila zainteresovana još jedna, nepoznata, strana, ali je odustala nakon ponuđenih 900 miliona dolara.

Muzički katalog grupe Queen jedan je od najvrednijih muzičkih zaostavština, jer obuhvata klasike kao što su “Bohemian Rhapsody”, “Another One Bites the DUst”, “Radio Ga Ga”, “39”, “Somebody to Love”, “You’re My Best Friend”, ali i hitove koji se često mogu čuti na sportskim dešavanjima “We Will Rock You” i “We Are the Champions”.

Uspjeh biografskog filma “Bohemian Rhapsody” iz 2018. godine pokazao je da interesovanje za lik i djela Fredija Merkjurija ne jenjava, te samim tim može donositi i zaradu, pa se u medijima pominje i mogućnost mjuzikla koji bi se mogao izvoditi u Londonu ili na Brodveju.

Ipak, otkupljivanje muzičkog kataloga nosi i određene komplikacije, s obzirom na to da je od 2000. godine njihov vlasnik za područje SAD-a i Kanade, kompanija Disney, ali određeni procenat prosljeđuje se preostalim članovima grupe Queen. Taj postotak preuzeće Sony.

Iz te kompanije nisu željeli ni da potvrde ni da demantuju kupovinu muzičkog kataloga grupe Queen, ali to ne čudi, s obzirom na to da je sličan slučaj bio i kada su otkupili autorska prava za muziku Brusa Springstina i Boba Dilana, što nikada zvanično nisu potvrdili.

Queen su 1970. godine oformili Mej i Tejlor, nakon što su prethodno svirali u grupi Smile, a pridružio im se Merkjuri, koji je osim vokala bio zadužen i za klavir, dok je Džon Dikon svirao bas. Ubrzo su postali jedan od najvećih svjetskih bendova, a svaki od članova je tokom naredne decenije napisao pjesmu koja je bila na vrhu top-lista.