Šolc otvorio 1. terminal za tečni gas u Njemačkoj

Šolc otvorio 1. terminal za tečni gas u Njemačkoj

Kancelar Olaf Šolc otvorio je u subotu prvi njemački terminal za tečni prirodni gas, izjavivši da je brzina kojom je pušten u rad signal da će najveća evropska ekonomija ostati jaka.

Tri najviša vladina zvaničnika — Šolc, ministar ekonomije Robert Habek i ministar finansija Kristijan Lindner — prisustvovali su inauguraciji u luci Vilhelmshaven u Severnom moru u znak značaja koji Nemačka pridaje nekoliko novih LNG terminala koje se trudi da izgradi nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Terminali su deo pokreta za sprečavanje energetske krize koja takođe uključuje privremeno ponovno aktiviranje starih elektrana na naftu i ugalj i produženje veka trajanja poslednje tri nemačke nuklearne elektrane, koje je trebalo da budu isključene na kraju ovog godine, do sredine aprila.

Šolc je nekoliko dana nakon što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu u februaru objavio da je vlada odlučila da brzo izgradi prva dva LNG terminala.

„Kada smo rekli da bi, na primer, takav terminal trebalo da bude izgrađen ovde u Vilhelmshavenu već ove godine, mnogi su rekli da to nikada nije moguće, da to nikada neće uspeti“, rekla je kancelarka na svečanosti u subotu. „I suprotno je istina.“

Lučki objekti su završeni pre mesec dana, a specijalno opremljen brod, takozvana „ploveća jedinica za skladištenje i regasifikaciju“, pristao je u četvrtak sa 165.000 kubnih metara LNG-a. Ministarstvo privrede je saopštilo da se očekuje da će regasifikacija početi narednih dana, a „redovni servis“ u januaru.

Još dva terminala bi trebalo da budu otvorena ove zime, a očekuje se da će još tri biti dostupna sledeće zime. Šolc je rekao da će njihov ukupni kapacitet biti znatno veći od polovine količine ruskog gasa koji je isporučen prošle zime.

Spori procesi planiranja su dugo bili zabrinuti u Nemačkoj. Šolc je u subotu izjavio da je „ovo sada nova nemačka brzina kojom napredujemo infrastrukturu“.

„Ovo je dobar dan za našu zemlju i dobar signal celom svetu da će nemačka ekonomija biti u poziciji da nastavi da bude jaka, da proizvodi i da se nosi sa ovim izazovom“, rekao je on.

Napori da Nemačka postane nezavisna od ruskog gasa bili su uveliko u toku pre nego što je Rusija sredinom juna počela da smanjuje snabdevanje gasovodom Severni tok 1, koji je bio njen glavni put snabdevanja. Rusija, koja je predstavljala više od polovine snabdevanja prirodnim gasom u zemlji, nije isporučila gas Nemačkoj od kraja avgusta.

Šolc je podvukao važnost tranzicije Nemačke na obnovljive izvore energije i naglasio da je novi gasovod do Vilhelmshafena planiran na način da se u budućnosti može prilagoditi za transport vodonika.

Ipak, novi gasni terminali su izazvali kritike ekoloških grupa.

I dok imaju široku mejnstrim političku podršku, lider krajnje desničarske stranke Alternativa za Nemačku, Tino Chrupalla, tvrdio je u subotu da objekat u Vilhelmshavenu neće rešiti energetsku krizu i pozvao vladu da odustane od sankcija Rusiji.