Suspenzije na Tviteru izazivaju uzbunu u medijskim krugovima i van njih

Suspenzije na Tviteru izazivaju uzbunu u medijskim krugovima i van njih

Iznenadna suspenzija nekoliko novinara koji pokrivaju Tviter od strane Elona Maska doprinosi rastućem razdoru između sajta društvenih medija i medijskih organizacija koje su koristile platformu da privlače svoju publiku.

Računi novinara The Nev Iork Times-a, Vashington Post-a, CNN-a, Glasa Amerike i drugih publikacija u četvrtak su zamračili.

Suspenzija novinara nastavljena je u petak na račun kolumniste Business Insajdera koja je objavila seriju članaka između 2018. i 2021. u kojima je istakla ono što je nazvala opasnim nedostacima u proizvodnji Tesle.

Došlo je do egzodusa oglašivača ubrzo nakon što je milijarder kupio Tviter od 44 milijarde dolara u oktobru zbog moderiranja sadržaja, a Mask sada rizikuje da dođe do raskida sa medijskim organizacijama, među najaktivnijima na platformi.

Kompanija nije objasnila novinarima zašto je uklonila naloge i učinila da njihovi profili i raniji tvitovi nestanu. Ali Musk je u četvrtak uveče na Tviteru optužio novinare da dele privatne informacije o njegovom boravištu koje je opisao kao „u suštini koordinate atentata“. Za tu tvrdnju nije pružio nikakve dokaze.

Linet Lopez iz Business Insidera rekla je za Asošijeted pres da joj nije dato nikakvo objašnjenje za suspenziju. Nedugo pre suspenzije, rekla je da je na Tviter postavila dokumente u vezi sa sudom koji su uključivali Maskovu adresu e-pošte iz 2018. Ta adresa nije aktuelna, rekao je Lopez, jer „menja imejl svakih nekoliko nedelja. Ako to želi da nazove doksingom, u redu.”

U utorak je objavila priču iz 2019. o Teslinim problemima, komentarišući „Sada, baš kao i tada, većina @elonmuskovih rana je sama sebi nanesena“. Istog dana, ona je nazvala izveštaje o Musku koji je odbio otpremnine zbog otpuštenih zaposlenih na Tviteru, preteći radnicima koji razgovaraju sa štampom i odbijajući plaćanje stanarine „klasičnim ponašanjem Elona koji ide za bankrotom“.

Međutim, uzbuna zbog suspenzija proširila se i van medijskih krugova.

„Sa naše tačke gledišta, ovaj potez predstavlja opasan presedan u trenutku kada se novinari širom sveta suočavaju sa cenzurom, fizičkim pretnjama i još gore, a mi ostajemo u kontaktu sa zvaničnicima“, rekao je portparol UN Stefan Dižarik.

Iznenadna suspenzija novinara usledila je nakon Maskove odluke u sredu da trajno zabrani nalog koji je automatski pratio letove njegovog privatnog aviona koristeći javno dostupne podatke. To je takođe navelo Tvitter da promeni svoja pravila za sve korisnike da zabrani deljenje trenutne lokacije druge osobe bez njihovog pristanka.

Nekoliko novinara suspendovanih u četvrtak uveče pisali su o novoj politici i Muskovom obrazloženju za njeno nametanje, što je uključivalo njegove navode o incidentu uhođenja za koji je rekao da je pogodio njegovu porodicu u utorak uveče u Los Anđelesu.

Zvanični nalog za Mastodon, decentralizovanu društvenu mrežu koja se naplaćuje kao alternativa Tvitteru, takođe je zabranjen. Razlog je bio nejasan, iako je tvitovao o nalogu za praćenje aviona.

„Ista pravila dokkinga važe za ’novinare’ kao i za sve ostale“, napisao je Mask na Tviteru u četvrtak. Kasnije je dodao: „Kritikovati me po ceo dan je sasvim u redu, ali fiksiranje moje lokacije u realnom vremenu i ugrožavanje moje porodice nije.

„Dokking“ se odnosi na otkrivanje nečijeg identiteta, adrese ili drugih ličnih podataka na mreži.

Izvršna urednica Vashington Posta, Seli Bazbi, pozvala je da se Tviter nalog tehnološkog reportera Dru Harvela odmah vrati. Suspenzija „direktno podriva tvrdnju Elona Maska da namerava da vodi Tviter kao platformu posvećenu slobodi govora“, napisao je Bazbi. „Harvel je prognan bez upozorenja, procesa ili objašnjenja, nakon objavljivanja njegovog tačnog izveštaja o Masku.

Si-En-En je u saopštenju naveo da je „impulzivna i neopravdana suspenzija jednog broja novinara, uključujući Donija O’Salivena sa CNN-a, zabrinjavajuća, ali ne i iznenađujuća”.

„Sve veća nestabilnost i volatilnost Tvitera trebalo bi da budu od velike brige za sve koji koriste Tviter“, dodaje se u saopštenju CNN-a. „Zatražili smo objašnjenje od Tvitera i ponovo ćemo proceniti naš odnos na osnovu tog odgovora.

Prema Dužariku, UN takođe preispituju svoju umešanost u Tviter.

Drugi suspendovani novinar, Met Binder iz tehnološke novinske kuće Mashable, rekao je da mu je zabranjen pristup u četvrtak uveče odmah nakon što je podelio snimak ekrana koji je O’Salivan postavio pre svoje suspenzije.

Na snimku ekrana prikazana je izjava Policijske uprave Los Anđelesa poslata ranije u četvrtak brojnim medijima, uključujući Asošiejted pres, o tome kako je bila u kontaktu sa Maskovim predstavnicima u vezi sa navodnim incidentom uhođenja.

„Nisam delio nikakve podatke o lokaciji, prema novim uslovima Tvitera. Niti sam podelio veze sa ElonJet-om ili drugim nalozima za praćenje lokacije“, rekao je Binder u e-poruci. „Bio sam veoma kritičan prema Masku, ali nikada nisam prekršio nijednu od Tvitera navedenih politika.

Kasno u četvrtak, Musk se nakratko pridružio Tvitter Spaces ćaskanju čiji je domaćin bila novinarka Kejt Notopulos iz Buzzfeed-a. Musk je stajao uz suspenzije govoreći: „Ti dokk, bivaš suspendovan, kraj priče.“

Naglo je napustio razgovor i nedugo kasnije, svi Tvitter prostori su se isključili.

Neki od suspendovanih novinara, kao i kreator Tviter naloga Elon Jet, bili su na Spaces ćaskanju sa Maskom uprkos suspenziji njihovih Tviter naloga zbog, kako se čini, tehničke nedoumice.

Musk je kasnije tvitovao da „popravljamo zastarelu grešku“ i da bi usluga trebalo da bude ponovo pokrenuta u petak. Ostao je neaktivan u petak popodne.

Suspenzije dolaze pošto Musk pravi velike promene u moderiranju sadržaja na Tviteru. Pokušao je, objavljivanjem odabranih dokumenata kompanije nazvanih „Tvitter fajlovi“, da tvrdi da je platforma potisnula glasove desnice pod svojim prethodnim liderima.

Obećao je da će dozvoliti da vlada sloboda govora i vratio je naloge visokog profila koji su ranije kršili pravila Tvitera protiv ponašanja mržnje ili štetnih dezinformacija, ali je takođe rekao da će potisnuti negativnost i mržnju lišavajući neke naloge „slobode pristupa“.

Neprofitni Komitet za zaštitu novinara, koji brani novinare širom sveta, izrazio je zabrinutost.

„Ako se potvrdi kao odmazda za njihov rad, ovo bi bilo ozbiljno kršenje prava novinara da izveštavaju vesti bez straha od odmazde“, saopštila je grupa.

Ako suspenzije dovedu do egzodusa medijskih organizacija koje su veoma aktivne na Tviteru, platforma bi se promenila na fundamentalnom nivou, rekao je Lu Paskalis, dugogodišnji izvršni direktor marketinga i medija i bivši šef globalnih medija Banke Amerike.

CBS je nakratko zatvorio svoju aktivnost na Tviteru u novembru zbog „neizvesnosti“ oko novog menadžmenta, ali su medijske organizacije uglavnom ostale na platformi.

„Svi znamo da su vesti na Tviteru, bile su akcije i trgovina otkako koristim Tviter, a sada idem za novinarima koji zaista pile na glavnom šatorskom stubu Tvitera“, rekao je Paskalis. „Oterati novinare sa Tvitera najveća je rana koju sam sebi naneo.

Suspenzije su možda najveća crvena zastava do sada za oglašivače, rekao je Paskalis, od kojih su neki već smanjili svoju potrošnju na Tviteru zbog neizvesnosti u kom pravcu Musk ide platformom.

„To je otvorena demonstracija onoga čega se oglašivači najviše plaše“, rekao je Paskalis. „Odmazda za akciju sa kojom se Ilon ne slaže. To bi bio razlog broj 1 da pauziram oglašavanje na Tviteru ako to već nisam učinio.“

Oglašivači takođe prate potencijalni gubitak korisnika Tvitera. Predviđa se da će Tviter izgubiti 32 miliona svojih korisnika u naredne dve godine, prema prognozi Insajder inteligencije.

Oni predviđaju pad od skoro 4% u 2023. i još 5% u 2024., pošto se tehnički problemi i vraćanje naloga zabranjenih za uvredljive objave vraćaju prema novim pravilima Tvitera.