SAD proširuju ukrajinski program vojne obuke – Pentagon

SAD proširuju ukrajinski program vojne obuke – Pentagon

Portparol Ministarstva odbrane SAD, brigadni general Patrik Rajder, najavio je u četvrtak proširenje programa obuke ukrajinske vojske sa američke strane, prenosi „Evropska istina“.

„Pored obuke specijalnog naoružanja koju već pružamo za Ukrajince, obuka manevara kombinovanim oružjem je logičan sledeći korak u našim tekućim naporima da obučimo ukrajinsku vojsku, koji su počeli 2014. godine“, rekao je Rajder na brifingu.

Prema njegovim riječima, ovaj korak će upotpuniti i napore američkih partnera i slične inicijative koje su već pokrenule Velika Britanija, Evropska unija i druge države.

„Zajedničke manevre i zajedničku borbenu obuku sprovodiće komanda američke vojske u Evropi i Africi, komanda 7. armije SAD i američka vojska sa sedištem u Nemačkoj“, dodao je portparol Pentagona.

Kasnije je pojasnio da je riječ o obuci oko 500 ukrajinskih vojnika mesečno.

„On (program), zapravo, fokusiran je na nivo bataljona. U budućnosti ćemo delovati fleksibilno i prilagođavati se potrebama naših ukrajinskih partnera i promjenama situacije u Ukrajini“, naglasio je Rajder.

Podsetimo, The Nev Iork Times je ranije izvještavao o proširenju ukrajinske vojne obuke. Prema njegovim rečima, odluka je doneta upravo sada, navodno zbog činjenice da je ranije ukrajinska komanda bila oprezna da pušta veći broj ljudi sa prve linije fronta na obuku, ali sa početkom zime intenzitet neprijateljstava može biti manji. .

Trenutno, oko 300 ukrajinskih vojnih lica prolazi mjesečnu obuku uz pomoć Sjedinjenih Država. A od početka rata u punom obimu, američki instruktori su obučili oko 3.100 Ukrajinaca, uglavnom u malim grupama, koji su bili obučeni za rad sa određenim sistemima naoružanja, kao što je HIMARS.