Makron brani put na Svjetsko prvenstvo u Katar zbog spora oko korupcije

Makron brani put na Svjetsko prvenstvo u Katar zbog spora oko korupcije

Francuski predsjednik Emanuel Makron branio je svoju odluku da lično prisustvuje polufinalu Svetskog prvenstva u Kataru uprkos istrazi koja je u toku koja povezuje zalivsku državu sa korupcijom u Evropskom parlamentu.

„Potpuno mi je ugodno“, rekao je Makron novinarima u četvrtak na pitanje o putovanju. „Prije četiri godine podržao sam reprezentaciju Francuske u Rusiji, a podržavam ih i u Kataru“, rekao je on i dodao da namjerava da ponovo otputuje u Katar u nedjelju da gleda kako Francuska igra sa Argentinom u finalu Svjetskog prvenstva.

Njegovi komentari uslijedili su nakon što su opozicioni lideri u Francuskoj sugerisali da bi predsednik trebalo da otkaže svoje putovanje u svetlu tekuće istrage o korupciji, koja je već rezultirala hapšenjem i otpuštanjem potpredsjednice Evropskog parlamenta Eve Kaili.

Iako nijedan francuski poslanik nije identifikovan kao osumnjičen za korupcionaški skandal, Politiko je izvestio da su opozicioni lideri u Parizu ukazali na bliske veze Francuske sa Katarom u oblastima kao što su bezbednost, energija i kultura. Doha je takođe mnogo ulagala u Francusku i čak poseduje jedan od fudbalskih klubova u zemlji, Pari Sen Žermen.

Opozicioni poslanici su se u utorak suočili sa Makronovom vladom oko pravila o lobiranju, sugerišući da bi Francusku mogli ostaviti otvorenom za korupciju od strane stranih nacija.

Istraga Evropskog parlamenta pokrenuta je nakon što su se pojavile sumnje da je Katar plaćao evropskim zvaničnicima velike količine novca za promovisanje interesa Dohe u EU. To je bilo nakon što je grčka evroposlanica Eva Kaili pozdravila Katar kao „predvodnika“ u oblasti radnih prava uprkos optužbama za maltretiranje radnika koji su gradili stadione za Svetsko prvenstvo u fudbalu u Dohi.

Istraga je do sada izdvojila nekoliko poslanika EP, uključujući Kailija, i navodno je pronašla najmanje 1,5 miliona evra (1,61 milion dolara) u gotovini u koferu, aktovci, pa čak i papirnoj kesi, navodi list LeSoir.

Kaili je uhapšen prošle nedjelje u okviru operacije belgijske policije koja je ispitivala navodno podmićivanje. I katarska vlada i Kaili su negirali bilo kakvu nepravdu.