Vesković: Milatović zna svoje nadležnosti, Ustav mu omogućava da ukaže na propuste

Vesković: Milatović zna svoje nadležnosti, Ustav mu omogućava da ukaže na propuste

Predsjednik Crne Gore zna svoje nadležnosti i Ustav mu omogućava da ukaže na propuste i bude korektivni faktor, kaže saradnica u kabinetu Jakova Milatovića – Marija Vesković.

Ona je u emisiji Reflektor istakla da je najavom da će Skupštini na ponovno odlučivanje vratiti izmjene Zakona o RTCG-u, Milatović djelovao proaktivno kako bi dao poslanicima vrijeme da promijene neke bitne stvari, a ne kako bi kočio evropski put.

Milatović je prije pet dana rekao da će vratiti izmjene koje predviđaju smanjenje kriterijuma za izbor direktora Javnog servisa sa 10 na pet godina radnog iskustva, ističući da je prošlo vrijeme uticaja na uređivačku nezavisnost. Premijer Milojko Spajić je na to kazao da predsjednik ne zna koje su mu nadležnosti.

Vesković tvrdi da među argumentima za usvajanje izmjena zakona nema obrazloženja da je Evropska komisija sugerisala kako treba smanjiti kriterijume za izbor direktora, što je premijer ranije ustvrdio.

Saradnica Milatovića kazala je da on neće po svaku cijenu vraćati zakon, te da vjeruje da će se amandmanski djelovati na izmjene koje bi mogle da ugroze kasnije funkcionisanje Javnog servisa. Ističe da je predsjednik svjestan da drugi put mora potpisati usvojeni zakon.

Demokrate i SD kažu da će tek da se upoznaju sa medijskim i pravosudnim prijedlozima zakona koji su potrebni za dobijanje IBAR-a, a onda će odlučiti o podršci, a najavljuju i amandmane.