Mađarska je odobrila kandidaturu Švedske za članstvo u NATO

Mađarska je odobrila kandidaturu Švedske za članstvo u NATO

Mađarski parlament je velikom većinom izglasao da se Švedska pridruži NATO-u, skoro dve godine nakon što je Stokholm podneo zahtev za članstvo u vojnom bloku koji predvode SAD. Glasanje privodi kraju najnoviji krug proširenja NATO-a, a Švedska je 32. članica pakta.

Glasanje je održano u ponedeljak, nakon što je švedski premijer Ulf Kristersson u petak otputovao u Budimpeštu da se sastane sa svojim mađarskim kolegom Viktorom Orbanom. Obraćajući se na zajedničkoj konferenciji za novinare, dvojica lidera su rekli da su svoje razlike ostavili po strani, a Orban je naveo da članstvo u NATO znači da su Mađari i Šveđani „spremni da umru jedni za druge“.

Oko 188 poslanika glasalo je za ratifikaciju, dok je šest glasalo protiv.

I Švedska i Finska su podnele zahtev za ulazak u NATO 2022. godine, navodeći pretnju koju predstavlja Rusija. Dok je većina članica bloka brzo ratifikovala obe aplikacije, Mađarska i Turska su izdržale, pri čemu je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan zahtevao da nordijske države prvo izruče navodne kurdske i gulenističke teroriste, a Orban optužujući Stokholm i Helsinki da „šire očigledne laži o Mađarskoj. ”

I Švedska i Finska su žestoko kritikovale mađarsku konzervativnu vladu, pri čemu su obe podržavale uskraćivanje sredstava EU Budimpešti zbog Orbanovog navodnog gušenja prava LGBT i migranata, kao i zbog zabrinutosti za nezavisnost pravosuđa. Mađarska je prošle godine odobrila prijavu Finske, ali je Orbanova partija Fides odbila da održi glasanje o kandidaturi Švedske sve dok Kristersson ne dođe u Budimpeštu da razgovara sa mađarskim liderom.

Tokom razgovora u petak, Kristersson se složio da će Švedska prodati Mađarskoj četiri borbena aviona Saab Gripen, kako bi se flota mađarske vojske povećala od 14. Orban je rekao novinarima da je prodaja pomogla „ponovnoj izgradnji poverenja“ između dve zemlje.

Podnošenjem zahteva za ulazak u NATO, Švedska se odrekla svoje dvovekovne politike neutralnosti. Rusija je više puta osuđivala širenje NATO-a na istok nakon Hladnog rata, a ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov optužio je prošlog meseca SAD da „uvlače neutralne zemlje“ u blok u cilju suprotstavljanja Rusiji.

Nakon što je Finska prošle godine pristupila alijansi, ruski predsednik Vladimir Putin najavio je stvaranje novog vojnog okruga koji se graniči sa nordijskom nacijom. „Nije bilo problema“ pre nego što se Finska pridružila bloku, rekao je on u decembru, dodajući: „sada će ih biti“.