NVO BU2 povodom Svjetskog dana borbe protiv raka: Prevencija najisplativija dugoročna strategija za kontrolu raka

NVO BU2 povodom Svjetskog dana borbe protiv raka: Prevencija najisplativija dugoročna strategija za kontrolu raka

Svjetski dan borbe protiv raka je globalna inicijativa koju je pokrenula Međunarodna unija za kontrolu raka (UICC – Union for International Cancer Control). Obilježava se svake godine 4. februara s ciljem podizanja svijesti, nivoa informisanosti i podsticanja brojnih aktivnosti iz područja kontrole raka širom svijeta.

„Rak je jedan od vodećih javnozdravstvenih problema u svijetu i najznačajnijih izazova današnjice, te predstavlja veliko zdravstveno, ekonomsko i društveno opterećenje širom svijeta. Prema procjenama globalne zdravstvene statistike (GLOBOCAN 2020), broj novooboljelih od raka u svijetu 2020. godine dostigao je 19,3 miliona, a broj umrlih od raka u svijetu je dostigao 10 miliona. Najzastupljeniji oblici raka u pogledu smrtnosti u svijetu su bili rak pluća (1,8 miliona smrtnih slučajeva), kolorektalni karcinom (935 000 smrtnih slučajeva), rak jetre (830 000 smrtnih slučajeva), rak želuca (769 000 smrtnih slučajeva) i dojke (685 000 smrtnih slulčajeva)“, saopštili su iz NVO Grupa građana BU2.

Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije, opterećenje rakom će se povećati za oko 60% u naredne dvije decenije, dodatno opterećujući zdravstvene sisteme, pojedince i zajednice. Predviđeno globalno opterećenjeuvećaće se na oko 30 miliona novih slučajeva raka do 2040. godine, pri čemu se najveći porast predviđa u zemljama sa niskim i srednjim prihodima.

„Između 30% i 50% smrti od raka moglo bi se izbjeći smanjenjem ključnih faktora rizika i provođenjem postojećih preventivnih strategija utemeljenih na dokazima za prevenciju raka, skrining i rano otkrivanje, liječenje i palijativnu njegu. Oko 70% svih prijevremenih smrti od raka u svijetu i dalje će se registrovati u nerazvijenim i srednje razvijenim zemljama. Većina prijevremenih smrtnih ishoda od raka u ovim zemljama javlja se zbog razlika u nivou obrazovanja, prihoda, mjesta stanovanja, etničke pripadnosti, rase, pola, seksualne orijentacije ili starosti“, naveli su iz BU2.

Nejednakost u pristupu uslugama i njezi je prisutna gotovo svugdje, kako u zemljama sa visokim, tako i u zemljama sa niskim i srednjim dohotkom.

„Grupa građana BU2 će kroz podizanja svijesti, nivoa informisanosti i podsticanja brojnih aktivnosti truditi da što više približi da je prevencija najisplativija dugoročna strategija za kontrolu raka. Takođe, ranim otkrivanjem i liječenjem može se smanjiti smrtnost od raka“, napomenuli iz iz BU2.

Za kraj su dodali:

„Primjeri djelotvornih intervencija i strategija su kontrola duvana i vakcinacija protiv HPV-a. Najdjelotvornija primarna prevencija raka zasniva se na pristupima na nivou država, uključujući zakonodavstvo, regulativu u kombinaciji sa aktivnostima vezanim za promjenu ponašanja pojedinaca i zajednica kojima se nastoji senzibilisati javnost o ključnim faktorima rizika za obolijevanje od raka (pušenje, štetna konzumacija alkohola, gojaznost i nedostatak fizičke aktivnosti, izloženost onečišćenju, karcinogenim supstancama i zračenju, zaraznima agensima), te poduzeti mjere protiv tih faktora. Bolja informisanost i razumijevanje faktora rizika i odrednica zdravlja su značajni za poboljšanje zdravstvenih ishoda“, zaključuje se u saopštenju NVO Grupa građana BU2.