Tramp proglašen krivim za klevetu, mora da plati više od 80 miliona dolara

Tramp proglašen krivim za klevetu, mora da plati više od 80 miliona dolara

Savezna porota u petak je naložila Donaldu Trampu da plati 83,3 miliona dolara odštete Džin Kerol (E. Jean Carroll).

Kerol (80) tužila je Trampa u novembru 2019., jer je pet mjeseci ranije poricao da ju je silovao sredinom 1990-ih u garderobi robne kuće Bergdford Gudman (Bergdorf Goodman) na Menhetnu.

Donald Tramp je tvrdio da nikada nije čuo za Kerol, te da je ona izmislila svoju priču kako bi podstaknula prodaju svojih memoara.

Njegovi advokati rekli su da je Kerol bila gladna slave i da je uživala u pažnji dok je govorila protiv Trampa.

Druga je porota prošlog maja naložila Trampu da plati Kerol 5 miliona dolara zbog sličnog poricanja iz oktobra 2022, utvrdivši da je klevetao i seksualno zlostavljao novinarku. Tramp se žalio na tu odluku.

Na sadašnjem suđenju, Kerol je tražila još najmanje 10 miliona dolara, rekavši da je Tramp uništio njenu reputaciju cijenjene novinarke, prenosi Hina.

Također je tražila kaznenu odštetu, djelimično kako bi spriječila Trampa da ponovi svoje poricanje.

On je iskoristio ovaj slučaj i svoje druge pravne muke kako bi ojačao kampanju za ponovno preuzimanje Bijele kuće na izborima u novembru, u vjerovatnom obračunu sa demokratom Džoom Bajdenom.

Tramp se suočava sa četiri krivične optužnice, uključujući dva slučaja u kojima se tereti da je pokušao nezakonito poništiti svoj izborni poraz 2020.

Izjasnio se nevinim u svim slučajevima, a sebe je prikazao kao žrtvu politički motivisanih laži i pravosudnog sistema.