Gradsko pozorište: „Ivana će zauvijek ostati u našim sjećanjima kao velika umjetnica i dragocjena osoba koja je obogatila našu scenu“

Gradsko pozorište: „Ivana će zauvijek ostati u našim sjećanjima kao velika umjetnica i dragocjena osoba koja je obogatila našu scenu“

U parališućem šoku nas je ostavila vijest o smrti naše koleginice, posvećene prijateljice i umjetnice izrazitog glumačkog dara, saopšteno je iz Gradskog pozorišta.

Ivana Mrvaljević je bila članica Gradskog pozorišta od 1999. godine, prolazeći sve turbulentne faze razvoja naše kuće. Bila je direktorica Gradskog pozorišta u periodu od 2012. do 2018. godine, za čijeg mandata su producirane predstave koje i danas pune sale đe god da se izvode. Neke od najznačajnijih njenih produkcija su „Čuvari tvog poštenja” u režiji Borisa Liješevića, „Filomena Marturano“ Jagoša Markovića, „Pogled s mosta“ Milana Karadžića, „Slasti slave“ Stefana Sablića, „Pepeljugino maslo“ Tene Štivičić u režiji Alise Stojanović i druge.

„Njena predanost umjetnosti, profesionalnost i neprikosnovena ljubav prema glumi osvjedočene su u produkcijama dječjih predstava „Ružno pače“ Jaroslava Antonjuka, najnagrađivanija „Bajka o ribaru i ribici“ Evgenija Ibragimova, „Čarobnjak iz Oza“ Jagoša Markovića, „Snježana i sedam patuljaka“ Veljka Mićunovića, „Modro blago“ Staše Koprivice…“

O svojoj borbi sa teškom bolesti, Ivana je govorila u medijima, uzimajući na sebe aktivističku ulogu u podršci svim ženama i osobama koje se bore sa karcinomom.

„Gluma me po mnogo pitanja spašavala u životu. Mislim da se to dogodilo i sad. Igra na sceni mi je dala dodatnu snagu. Žene najčešće sve – djecu, porodicu, posao, obaveze – stavljaju ispred sebe. Sjutra ću poći, preksjutra ću, imam kad… To sam i ja radila. Zato želim da ovo bude moj podstrek ženama da obavezno pođu na pregled. Ne želim da se moj život, pa ni javni, pretvori u priču o kanceru“, govorila je naša Ivana.

Ivana Mrvaljević je rođena 26. septembra 1976. godine na Cetinju. Diplomirala je na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju, odsjek-gluma, u klasi profesora Bora Stjepanovića. Magistrirala je na univerzitetu u Torinu kinematografsku i TV produkciju i cross medijalne komunikacije na temu: Projekat Montenegro Film Comission. Bila je i jedan od osnivača NVO Teatar mladih 2002. godine. Među posljednjim projektima je predstava „Mislim da treba da razgovaramo“ Gradskog pozorišta u režiji Danila Marunovića koja je 2023. premijerno izvedena, kao i monodrama „Neobjavljeni dnevnik Katerine Radonjić“ u režiji Dušanke Belade, ali i dokumentarno-igrani film „Živko Nikolić – Nedosanjani san“ u režiji Senada Šahmanovića.

„Pamtićemo je kao harizmatičnu i inspirativnu umjetnicu koja je osvajala publiku svojim talentom. Pamtićemo je po ulogama u legendarnim predstavama Stevana Koprivice poput Jagode u „Zauvijek tvoj“, Senke iz „Bokeškog d-molla“, Marucele iz „Betule u malu valu”, Pavle Okloparke iz „Novele od ljubavi”, Marijete u „Inominatu”… Bila je Milosnica u „Komediji zabune” Jagoša Markovića i Joka saboterka u „Kozocidu” Vide Ognjenović. Prerana smrt prekinula je njene započete probe u predstavi „Nadpop Kojović” u režiji Vide Ognjenović, koja je trebala da bude njena sljedeća premijera u Gradskom pozorištu. Ako nadnaravno postoji, osjećamo da će Ivana bdjeti nad našim premijerama i predstavama iz vječnog pozorišta. Naše misli i molitve su uz njenu šestogodišnju Idu i porodicu, kako bi pronašli snagu i utjehu u ovim teškim vremenima. Ivana će zauvijek ostati u našim sjećanjima kao velika umjetnica i dragocjena osoba koja je obogatila našu scenu. Neka Ivana Mrvaljević počiva u miru“ , zaključeno je u saopštenju Gradskog pozorišta.