Na granici Kine i Kirgistana: Zemljotres magnitude 7,1

Na granici Kine i Kirgistana: Zemljotres magnitude 7,1

Potres magnitude 7,1 stepeni po Rihteru pogodio je pogranično područje između Kine i Kirgistana, u kojem je zabilježeno nekoliko povreda i srušenih kuća, prenijeli su kineski mediji.

Potres se dogodio u 2.09 sati po lokalnom vremenu, prema podacima Kineske uprave za zemljotrese, a pogodio je okrug Vuši u sjeverozapadnoj kineskoj regiji Sinđijang, planinskom graničnom području.

Od 4 sata ujutro zabilježeno je 14 naknadnih potresa u blizini epicentra, magnitude od 3.0 do 5.3 stepena, prenose kineski mediji.

Zbog potresa je obustavljen željeznički saobraćaj u regiji, a oštećeno je 27 vozova.

Kinesko ministarstvo za upravljanje hitnim situacijama saopštilo je da nekoliko odjeljenja koordinira akcije pružanja pomoći, pa su tako stanovnicima obezbjeđeni pamučni šatori, kaputi, jorgani, dušeci, sklopivi kreveti i peći za grijanje.

U posljednja 24 sata Sinđijang je pogodilo nekoliko potresa.

Potres se osjetio i u Kazahstanu, kao i Uzbekistanu. Stanovnici najvećeg kazahstanskog grada Almatija izašli su iz svojih domova, neki od njih u pidžamama, i okupili se napolju, uprkos hladnom vremenu. Trenutno nema izvještaja o šteti ili žrtvama i povrijeđenima..