NVO-i pripremaju predlog zakona za uvođenje trećeg pola: Poslanici podijeljeni oko tog pitanja

NVO-i pripremaju predlog zakona za uvođenje trećeg pola: Poslanici podijeljeni oko tog pitanja

Da li će se kod nas u Crnoj Gori, pored muškog i ženskog, uvesti i treći pol za sada je još uvijek neizvjesno.

Radi se, naime, o transosobama čiji su predstavnici iz NVO sektora, kako pišu „Novosti”, pri kraju u pravljenju zakona koji bi, kako očekuju, trebalo da zaštiti njihova osnovna prava.

Ono što je sasvim sigurno jeste da će njegovo usvajanje biti neizvjesno jer, prema trenutnom raspoloženju, poslanici su veoma podijeljeni oko tog pravnog akta.

Prema riječima izvršnog direktor Asocijacije „Spektra“ i transaktiviste, Jovan a Ulićevića , crnogorsko društvo „okliznulo“ na nedavno održanom popisu stanovništva, jer nije vidjelo potrebe ovih osoba.

„Popis stanovništva treba da oslika stvarno stanje društva i da služi za kreiranje politika i strategija, a ovaj koji se sproveo u Crnoj Gori neće oslikati i potrebe trans-zajednice. Sama činjenica da se osoba izjašnjava u odnosu na dvIJe ponuđene opcije, muško i žensko, ograničava je da odbije da se izjasni, te da to bude notirano, ili da se izjasni kao nešto drugačije od standardne podJele na muško i žensko”, ispričao je za „Novosti“ Ulićević, inače prvi koji je uradio operaciju prilagođavanja pola u Crnoj Gori.

On je otkrio i da je pri kraju nacrt zakona o pravnom prepoznavanju roda baziranom na samoodređenju koji će se, vjerovatno uskoro, naći na javnoj raspravi.

Poslanik Ujedinjene Crne Gore i član skupštinskog Odbora za ljudska prava i slobode, Vladimir Dobričanin ne odstupa od čvrstog stava da on, kao ljekar, priznaje samo dva pola – muški i ženski.

„I ništa više! Čovjek rođenjem ponese svoj identitet, a šta će biti sa njim kasnije to je njegova lična stvar”, kazao je kratko za „Novosti“ Dobričanin

Podsjećamo, prije nekoliko godina u Hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici krštena je jedna transosoba.

Iz Mitropolije crnogorsko-primorske su tada saopštili da „nikome, pa ni mladoj osobi koja je nesrećno izabrala da, pored obećanja da to neće činiti, javno progovori o svom zdravstvenom stanju i crkvenom statusu, sveto krštenje ne može biti na spasenje ako se ne odvoji od grijeha“.