Novi zakon u Ugandi nameće ograničenja za korišćenje interneta

Novi zakon u Ugandi nameće ograničenja za korišćenje interneta

Predsjednik Ugande Joveri Museveni potpisao je zakon koji kriminalizuje neke internet aktivnosti uprkos zabrinutosti da bi zakon mogao da se iskoristi da ućutka legitimne kritike.

Predlog zakona, koji je parlament usvojio u septembru, doneo je poslanik koji je rekao da je neophodno kazniti one koji se kriju iza kompjutera da bi povredili druge. Taj poslanik je u svom predlogu zakona tvrdio da je „uživanje prava na privatnost pogođeno zloupotrebom onlajn i društvenih medijskih platformi kroz deljenje neželjenih, lažnih, zlonamernih, mržnje i neopravdanih informacija“.

Novi zakon povećava ograničenja u kontroverznom zakonu iz 2011. o zloupotrebi računara. Museveni je potpisao zakon u četvrtak, navodi se u saopštenju portparola predsednika.

Zakon predlaže zatvorske kazne do 10 godina u nekim slučajevima, uključujući i krivična dela koja se odnose na prenošenje informacija o osobi bez njenog pristanka, kao i deljenje ili presretanje informacija bez ovlašćenja.

Protivnici zakona kažu da će on ugušiti slobodu izražavanja u zemlji u kojoj mnogi Musevenijevi protivnici, godinama nesposobni da organizuju ulične proteste, često izražavaju zabrinutost na Tviteru i drugim onlajn sajtovima.

Drugi kažu da će to ubiti istraživačko novinarstvo.

Zakon je „udar na građanske slobode na mreži u Ugandi“, prema analizi grupe za nadzor poznate kao Saradnja o međunarodnoj IKT politici za istočnu i južnu Afriku, ili CIPESA.

Komitet za zaštitu novinara je među grupama koje su pozvale Musevenija da stavi veto na zakon, ističući njegov potencijal da podriva slobodu štampe.

„Ugandski zakonodavci su pogrešno skrenuli u pokušaju da ionako problematičan zakon učine još gorim. Ako ovaj zakon postane zakon, on će samo dodati arsenalu koji vlasti koriste da ciljaju kritičke komentatore i kažnjavaju nezavisne medije“, rekao je Muthoki Mumo u izjavi nakon što su poslanici usvojili zakon.

Museveni (78) je na vlasti u ovoj istočnoafričkoj zemlji od 1986. godine, a svoj sadašnji mandat osvojio je prošle godine.

Iako je Museveni popularan među nekim Uganđanima koji ga hvale za obnavljanje relativnog mira i ekonomske stabilnosti, mnogi njegovi protivnici često opisuju njegovu vladavinu kao autoritarnu.