Živanović: Vrijeme je da Duklja postane jedan ozbiljan arheološki park

Živanović: Vrijeme je da Duklja postane jedan ozbiljan arheološki park

Tim arheologa Centra za konzervaciju i arheologiju Crne Gore (CZKACG) je tokom dva mjeseca istraživanja na zapadnoj nekropoli Doklee do sada otkrio preko 180 izuzetno dobro očuvanih grobova.

Ipak jučerašnji nalaz zasjenio je sve one prethodne.

„Našli smo jednu životinjsku sahranu u kojoj je sahranjen cijeli konj i pas, a pored njih je postavljeno jedno koplje. Najvjerovatnije se dovodi u vezu sa nekim ratnikom ili lovcem koji je žrtvovao bliske prijatelje – konja i psa i tako ih sahranio u istoj grobnici. Osim ovog nalaza veliki je broj keramičkih posuda, stakla, metalnih predmeta, novčića i nakita. Veoma smo zadovoljni ovom kampanjom, dala nam je jako dobre rezultate, pa se nadamo da ćemo nastaviti i sljedeće godine,“ naveo je arheolog, Miloš Živanović.

Tim arheologa blisko sarađuje sa Sekretarijatom za kulturu Glavnog grada i Ministarstvom kulture i medija, te su značaj otkrića životinjske sahrane prepoznali ministarka dr Tamara Vujović i zamjenik gradonačelnice Glavnog grada, Luka Rakčević koji su danas obišli nalazište na Duklji.

„Generalni zaključci su da su prepoznali ne samo važnost ovog nalaza, već i Duklje uopšte. Nadam se da će to ići u pravcu da podrška bude veća i jača. Najbitnije nam je da se kontinuitet finansija nastavi i da se napravi neka druga vrsta promocije koja će doprinijeti da Duklja nakon toliko godina bude jedan ozbiljan arheološki park gdje će turisti moći da dolaze i da na pravi način bude prezentovano to što smo otkrili,“ naveo je Živanović.

Zamjenik gradonačelnice, Luka Rakčević je napomenuo da će se sigurno odazvati da još snažnije podrže ovakve poduhvate u narednom period.

“Mislim da nismo u dovoljnoj mjeri koristili ovaj lokalitet i da ga nismo dovoljno valorizovali i u tom smislu želimo da pozdravimo napore Ministarstva kulture da Duklja u nekom doglednom periodu dobije status zaštite UNESCO-a i da na dodatan način zaštitimo taj lokalitet koji je posljednjih decenija često bio na meti vandala i divljih graditelja što je unazadilo ovo istorijsko i kulturno dobro. Mislim da je tim sa gospodinom Živanovićem napravio nevjerovatne rezultate i mislim da će ovi rezultati odjeknuti Evropom, barem u tim arheološkim krugovima, a nama značajno pomoći da turistički osnažimo ponudu Glavnog grada,” kazao je Rakčević.

Na značaj razvoja arheologija i valorizacije Duklje tokom svoje posjete je ukazala i ministarka Vujović.

“Glavni grad i Ministarstvo kulture i medija trebaju da podržavaju ovakve kampanje i ovakva istraživanja. Ovo je i te kako važan projekat za cijelu Crnu Goru u smislu našeg predstavljanja svijetu i kulturne i turističke valorizacije ovog mjesta. Mislim da su ovo sjajne stvari za buduđnost culture, turizma i ekonomije Crne Gore,” istakla je Vujović.

U ovom projektu je uključeno osam arheologa, konzervatora i ostalih stručnjaka u ovoj oblasti, a projekat je podignut na međunarodni nivo zahvaljujući učešću dvoje studenata iz Srbije i Slovenije.

„Jako je značajan grob u kojem smo pronašli životinjske ostatke, to je prvi put da vidim nešto ovakvo na lokalitetu. Ovaj nalaz nije uobičajen za ovo područje i u pitanju je drugačiji ritus, pošto konjaničke sahrane nisu uobičajene za ovo podneblje i taj period. Takođe, prisustvovala sam iskopavanju jedne staklene bočice koja je vjerovanto iz sličnog perioda kao i ostali nalazi, ali je vrlo značajno što je očuvana i nije uopšte razbijena. Tu su i spaljeni ostaci, koščice koje smo pronašli u rakama i postoje skeletni ostaci kao nedavno pronađeni skelet djeteta,“ navela je studentkinja iz Beograda, Matea Stević.

Rad na iskopavanjima u Duklji je prvo iskustvo i za studenta Primorskog Univerziteta u Kopru, Luku Sajka.

„Značaj Duklje je velik, puno možemo da saznamo iz tog grada šta se dešavalo u životu Ilira koji su živjeli na tom području. Naša otkrića pokazuju da iako su Iliri ovdje bili jako romanizirani, održavali su svoje tradicije. Njihova tradicija i kultura su im bili jako važni,“ istakao je Sajko.

Zakonska procedura nalaže da se nakon iskopavanja vrši preventivna konzervacija predmeta.

„Kada se predmeti konzerviraju vršiće se njihova naučna obrada, a nakon toga se daje predlog Ministarstvu kulture i Vladi gdje će ti nalazi da se čuvaju. Pošto se ovi nalazi nalaze na teritoriji Podgorice, logično je da budu prezentovani u Muzeju Podgorice. Ima veliki broj nalaza i nadam se da ćemo nastaviti sa daljim istraživanjima da se može otvoriti još jedan muzej od njih,“ kazao je arheolog Miloš Živanović.