MANS: ASK već tri mjeseca ne donosi odluku o imovini sudija i tužilaca

MANS: ASK već tri mjeseca ne donosi odluku o imovini sudija i tužilaca

Dosadašnji doprinos Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) povećanju odgovornosti i integriteta nosilaca pravosudnih funkcija je zanemarljiv, a za većinu prijavljenih slučajeva je istekao zakonski rok u kome je ova institucija morala donijeti odluku.

Tako ASK već tri mjeseca ne postupa po zahtjevu Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) za pokretanje postupka protiv sudija Višeg suda u Podgorici, Sanje Čakanović i Vesne Kovačević, sudije Ustavnog suda Faruka Resulbegovića, kao i sutkinje Vrhovnog suda u penziji, Hasnije Simonović, saopšteno je iz ove nevladine organizacije.

„Koristeći Zakon o slobodnom pristupu informacijama, MANS je došao do više dokumenata koji otvaraju sumnju da su pobrojane sudije propustile da u roku prijave promjene svog imovinskog stanja, a sve nakon što su kupili i/ili prodali određenu imovinu“, navodi se u saopštenju koje je ova organizacija dostavila medijima.

Iz MANS-a dodaju da pored pomenutih sudija ASK kasni sa donošenjem odluka u predmetima državnih tužilaca Andrijane Nastić, Veljka Rutovića i Vesne Jovićević (u penziji), ali i sudija Zorana Radovića i penzionisanog Rama Strikovića, i to zbog istovjetne sumnje da su krili promjene u svojoj imovini ili je uopšte nisu prijavljivali.

„Od novog menadžmenta Agencije javnost sa pravom očekuje zakonito postupanje, ali i zauzimanje drugačijeg kursa u procesuiranju nezakonitog bogaćenja i sukoba interesa javnih funkcionera. Jačanje povjerenja u pravosuđe i izgradnja integriteta sudskih i tužilačkih organa nisu mogući bez javnih i istinitih podataka o imovini sudija i tužilaca, ali i sa njima povezanih lica“, kazali su iz MANS-a.

Podsjetili su da je sve do nedavno Agencija zauzimala stav po kom prodaja ili kupovina imovine ne predstavljaju promjenu iste veću od 5.000 eura koja iziskuje da se to mora prijaviti u okviru zasebnog izvještaja o imovini, već je bivša direktorica Jelena Perović ove transakcije tumačila kao prelazak imovine iz „nepokretne u pokretnu“ ili obratno, što je, kako ističu, upravo praksa koja je i ohrabrivala javne funkcionere da od ASK-a, a samim tim i javnosti, kriju uvećanje ili umanjenje imovine, odnosno stečen novac od prodaje.

U grupi pobrojanih slučajeva za koje se očekuje razrješenje nalaze se i predmeti u vezi sa promjenama u imovini bivših visokih funkcionera u pravosuđu, Vesne Medenice i Milivoja Katnića, dodaju iz MANS-a.

„U junu ove godine Komisija za etički kodeks sudija Sudskog savjeta Crne Gore odlučila je da Disciplinskom tužiocu podnese predloge za utvrđivanje disciplinske odgovornosti upravo sutkinja Vesne Kovaćević i Sanje Čakanović, kao i sudije Zorana Radovića, svih iz Višeg suda u Podgorici, jer nisu u roku ili uopšte prijavili promjene u svojoj imovini. Radi se o istim propustima koje je MANS, uz dokumentaciju, osim Sudskom savjetu prijavio i ASK-u“, navodi se u saopštenju nevladine organizacije.

U okviru projekta „Odgovorno pravosuđe za osnaženu vladavinu prava u Crnoj Gori“, koji se sprovodi uz podršku Evropske unije, MANS će nastaviti da sve uočene nezakonitosti, sumnje i otvorena pitanja u vezi sa imovinom sudija i tužilaca i sa njima povezanih lica prijavljuje nadležnim organima i o tome obavještava javnost. Samo nezavisno, nepristrasno i objektivno pravosuđe, lišeno uticaja i sumnje u integritet i porijeklo imovine nosilaca pravosudnih funkcija, može garantovati uspostavljanje vladavine prava u državi koja nosi ozbiljan teret tranzicione pljačke i upliva organizovanog kriminala i visoke korupcije u sve pore društva, zaključuje se u saopštenju.