Kolašin: Hangaru nije mjesto u parku pored „Bjanke“

Kolašin: Hangaru nije mjesto u parku pored „Bjanke“

Glavna gradska arhitektica Kristina Bulatović Pejić nije dala saglasnost kompaniji “Beppler & Jacobson Montenegro” za postavljanje hangara u kolašinskom parku pored hotela “Bjanka”.

Ona je odluku donijela na osnovu uvida u idejno rješenje montažne hale ili hangara, te sagledavanja “ambijentalne i prostorne vrijednosti područja, a u cilju očuvanja identiteta i prepoznatljivosti prirodnog i kulturnog predjela”. U obrazloženju rješenje navodi da planirani privremeni objekat ne odgovara zatečenom prirodnom kontekstu, te da bi gabaritima i oblikovnošću narušio ambijentalnu vrijednost kako ovog područja, tako i grada u cjelini.

Na rješenje Bulatović Pejić žalila se kompanija, koja je vlasnik hotele “Bjanka”, ali i parka, pa će sada “riječ imati” Direktorat za sprovođenje smjernica u oblasti arhitekture Ministarstva prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine.

Prema urbanističko-tehničkim uslovima (UTU), koje je investitoru izdao Sekretarijat za planiranje prostora, komunalne poslove i saobraćaj, ostavljena je mogućnost postavljanja magacina površine 600 metara kvadratnih, visine do 15 metara. Investitori su uporište za postavljanje hangara našli i u Programu privremenih objekata, koji je usvojen 2019. godine, odnosno u izmjenama i dopunama tog dokumenta.

Programom je precizirano da se na katastarskoj parceli 278, u zahvatu zone II, na lokaciji 36, koja je na rubu parka, postavi montažno-demontažni ili nepokretni privremeni objekat, čija je maksimalna površina 610 kvadrata.

Jedini park u Kolašinu, sticajem još nejasnih okolnosti, postao je vlasništvo kompanije nakon privatizacije hotela. Decenijama prije toga Opština je, prema podacima lokanih hroničara, samo ustupala park na korišćenje nakadašnjem hotelu “Bjelasica”, odnosno državnim preduzećima u sklopu kojih je funkcionisao.

Taj prostor, koji je početkom šezdesetih godina prošlog vijeka određen za gradski park, jedina je zelena površina u centru grada, sa nekoliko desetina četinara. U njemu je postavljen avanturistički park drugog privatnog preduzeća, kao i dječje igralište i teretana na otvorenom, što su bile opštinske investicije prije nekoliko godina.

Prema nacrtu Strateškog plana razvoja (SPR), u prioritetne projekte iz oblasti unapređenje prostornog planiranja i razvoj zelene infrastrukture uvršteno je uređenje gradskog parka. Planirano je da bude “centralna zelena oaza u Kolašinu, dostupna i privlačna kako za građane, tako i za posjetioce”.

U nacrtu SPR konstatuju kako je to “značajan, ali neadekvatno iskorišćen prostor u gradu, pa će projekat obuhvatiti obnovu zelenih površina, postavljanje novih urbanih mobilijara, izgradnju dječjih igrališta, staza za šetnju i rekreativne zone”. Posebna pažnja, kako je planirano, biće posvećena uređenju parka u skladu sa ekološkim principima, uključujući korišćenje autohtonih biljnih vrsta i primjenu održivih metoda za održavanje. Planira se i organizacija različitih kulturnih i rekreativnih aktivnosti kako bi se povećala posjećenost i značaj parka u društvenom životu grada.