Ispitni centar krije ko polaže jezik za prijem u crnogorsko državljanstvo

Ispitni centar krije ko polaže jezik za prijem u crnogorsko državljanstvo

Ispitni centar Crne Gore je od 2019. do kraja juna ove izdao 290 uvjerenja o znanju crnogorskog jezika na osnovnom nivou za prijem u crnogorsko državljanstvo.

“Ispit provjere znanja crnogorskog jezika namijenjen je osobama koje su podnijele zahtjev za sticanje crnogorskog državljanstva prijemom, pa im je kao jedan od uslova za prijem u crnogorsko državljanstvo potrebno uvjerenje o znanju crnogorskog jezika u mjeri koja omogućava osnovnu komunikaciju”, odgovorili su “Vijestima” iz Ispitnog centra, na čijem čelu je Miloš Trivić.

Provjera znanja crnogorskog jezika na osnovnom nivou se sastoji iz pismenog i usmenog dijela. Na pismenom dijelu kandidati pokazuju znanje iz tri oblasti: slušanje – razumijevanje slušanog teksta, čitanje – razumijevanje pročitanog teksta i pisanje tekstova praktične namjene.

Nakon završenog pismenog dijela ispita, stoji na sajtu Ispitnog centra, kandidati pred komisijom polažu usmeni dio – govor, odnosno kratko se predstave i porazgovaraju sa ispitivačem o nekoj svakodnevnoj temi.

Prema podacima Ispitnog centra, 2019. je izdato 55 uvjerenja o znanju crnogorskog jezika radi prijema u crnogorsko državljanstvo, 2020 – 34, 2021 – 56, 2022 – 86, 2023 – 50 i devet za šest mjeseci 2024. godine.

Iz Ispitnog centra nisu odgovorili iz kojih država su najčešće kandidati koji polažu taj ispit.

Da li je razlog tome što su npr. crnogorski jezik polagali ljudi iz bivših republika Jugoslavije, koji govore „istim“ jezikom, ali su, ipak, morali da plate „znanje“ da bi postali državljani Crne Gore?

“Cijena polaganja ispita je do polovine novembra 2023. godine iznosila 55 evra, a odlukom Upravnog odbora od novembra 2023. godine iznosi 80 evra, a u to ulazi i izdavanje diplome”, precizirali su iz Ispitnog centra.

Navode i da će Ispitni centar izdati potvrdu o znanju crnogorskog jezika radi prijema u crnogorsko državljanstvo bez provjere znanja osobama koje su učile na crnogorskom, srpskom, srpskohrvatskom, bosanskom i hrvatskom jeziku, najmanje dvije godine.

“Kao i osobama koje su navršile 65 godina života i koje su iz navedenih govornih područja, osobama koje posjeduju indeks iz navedenih govornih područja, posjeduju rješenje o penziji, a gdje je upisana i stručna sprema iz navedenih govornih područja… Potvrdu bez provjere će dobiti i osobe koje su u inostranstvu učile jezik iz navedenih govornih područja najmanje dvije godine, ali i osobama koje posjeduju svjedočanstvo specijalne škole, a gdje je učen jezik iz navedenih govornih područja”, pojasnili su iz Ispitnog centra.

Podsjetili su da, u skladu sa odlukom Vlade Crne Gore od 31. jula 2008. godine, Ispitni centar sprovodi provjeru znanja crnogorskog jezika za prijem u crnogorsko državljanstvo.

“Ispit provjere znanja crnogorskog jezika namijenjen je licima koja su podnijela zahtjev za sticanje crnogorskog državljanstva prijemom, pa im je kao jedan od uslova za prijem u crnogorsko državljanstvo potrebno uvjerenje o znanju crnogorskog jezika u mjeri koja omogućava osnovnu komunikaciju”, naveli su iz Ispitnog centra, prenose „Vijesti“.