Građani od nove vlasti očekuju otklon od negativnih praksi iz prošlosti

Građani od nove vlasti očekuju otklon od negativnih praksi iz prošlosti

Shodno članu 94 Ustava Crne Gore vratio sam Skupštini na ponovno odlučivanje tri zakona. Poslanici su uvažili primjedbe koje sam iznio u odnosu na Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o elektronskim komunikacijama, i odustali od njegovog ponovnog donošenja, što smatram odgovornom i ispravnom odlukom.

Ostajem uvjeren da će primjena ponovno donesenog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju lokalne samouprave, kao i Zakona o izmjeni i dopunama Zakona o privrednim društvima, dovesti do negativnih posljedica u praksi.

Polazeći od ustavnog određenja da odnos vlasti počiva na ravnoteži i međusobnoj kontroli, kao i uloge predsjednika države u tom smislu, smatram da je vraćanjem predmetnih zakona na ponovno odlučivanje, kao i uvažavanjem primjedbi od strane Skupštine u jednom slučaju, učinjen značajan korak ka unapređenju zakonodavne prakse u Crnoj Gori.

Pored nespornih nedostataka koji su sadržani u navedenim zakonskim rješenjima, a što je konstatovano i brojnim reakcijama stručne domaće i inostrane javnosti u proteklom periodu, cijenim da je bilo neophodno da ukažem na ključne, višedecenijske probleme u kreiranju zakona i drugih akata.

Uvjeren sam da građani od novoformirane zakonodavne i izvršne vlasti očekuju snažan otklon od negativnih praksi iz prošlosti, kao i da donošenje upravo ova tri sporna zakona u prvom glasanju ni na koji način nije doprinosilo takvom cilju.

U svom inauguracionom govoru stupanjem na dužnost predsjednika države, građanima sam obećao da ću predano raditi za boljitak Crne Gore, kao prvi među jednakima štititi ustavno-pravni poredak i doprinositi usvajanju evropskog sistema vrijednosti. Za mene, to nisu bile prazno izgovorene fraze kakvih smo se naslušali unazad par decenija, a kakvih nažalost ima i sada na našoj političkoj sceni, već odlučno iskazana spremnost da funkciju predsjednika države obavljam u korist svih građana Crne Gore i njihove bolje budućnosti.

Na primjeru vraćanja tri zakona na ponovno odlučivanje Skupštini želio sam da pošaljem nekoliko važnih poruka.

Prvo, proces kreiranja javnih politika i pripreme zakonskih rješenja mora biti sproveden na kvalitetan i inkluzivan način, kako bi rezultati njihove implementacije odgovarali potrebama i očekivanjima građana. Donošenje zakona po hitnoj proceduri, posebno onih sistemskog karaktera, bez prethodno sprovedene javne rasprave i davanja adekvatnog obrazloženja – vidim kao nastavak loših praksi. Upravo angažman građana i stručne javnosti u kreiranju javnih politika doprinosi demokratskom procesu, jača legitimitet političkih odluka, stvarajući transparentniji i otvoreniji politički sistem kom težimo.

Drugo, dio zakonodavstva koji je neophodno uskladiti sa pravnom tekovinom EU, mora biti pripreman u saradnji sa Evropskom komisijom. Podsjećam da postoji dugogodišnja ustanovljena praksa dostavljanja predloga propisa Evropskoj komisiji na davanje mišljenja, u cilju kvalitetnog usvajanja evropskih standarda i obezbjeđivanja efikasnog sprovođenja obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i Programa pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji, kao strateških dokumenata u ovoj oblasti. Svako odstupanje od ovakve prakse suprotno je težnjama Crne Gore da što prije postane punopravna članica EU.

Treće, uloga predsjednika države, u okviru zakonodavnog procesa, je suštinska i korektivna, kako to predviđa i Ustav Crne Gore, i ona ne smije biti svedena na puku formu i nekritičko odobravanje, kako je to uglavnom do sada bio slučaj. Stoga je pokušaj pojedinih aktera da se vršenje ovog ustavnog ovlašćenja predsjednika države, sagledava kroz političku prizmu – besmisleno. Pored toga što je i sama Skupština neusvajanjem jednog od zakona i sama priznala da se vraćanje navedenih zakona pokazalo kao opravdano i cjelishodno, upravo taj potez doprinio je afirmisanju Ustava i načela podjele vlasti, kao i jačanju svijesti svih političkih aktera o superiornosti javnog interesa u odnosu na lične i partikularne interese.

Konačno, na temelju navedenih principa, nastaviću da svoja Ustavna ovlašćenja u zakonodavnom procesu koristim u cilju poboljšanja pravnog okvira u državi, lišen političkih ili bilo kojih drugih motiva koji bi me ograničavali pri racionalnom i objektivnom sagledavanju usvojenih rješenja.