Čarapić: Maloljetnici na električnim trotinetima potencijalni izazivači saobraćajnih nezgoda, potrebna izmjena zakona

Čarapić: Maloljetnici na električnim trotinetima potencijalni izazivači saobraćajnih nezgoda, potrebna izmjena zakona

Električne trotinete u Crnoj Gori voze svi, i mlađi i stariji, pa tako često vidimo i djecu za ovim vozilima, a još uvijek ne postoje pravila kuda mogu da se voze, a nije određeno ni koje starosne dobi mogu upravljati električnim trotinetom. Opasnost vreba onda kada se ova nečujna vozila nađu na kolovozu među automobilima i drugim motornim vozilima, a naročito ako njima upravljaju maloljetnici.

Na podgoričkim ulicama svakodnevno se može vidjeti veliki broj vozača električnih trotineta na svim površinama, često na kolovozu, u gradskim zonama, bez adekvatne zaštitne opreme, a nekada i po dvije osobe na trotinetu.

Zabilježili smo jedan takav slučaj, na električnom trotinetu možete vidjeti dvije mlađe osobe koje voze kolovozom i provlače se među automobilima.

Saobraćajni vještak Goran Čarapić za Portal RTCG je kazao da je činjenica da u Crnoj Gori veliki broj malodobnih osoba-djece koriste električne trotinete, te da ona nijesu dovoljno osposobljena za bezbjedno upravljanje električnim trotinetom i mogu biti potencijalni izazivači saobraćajnih nezgoda, koje su po pravilu sa tjelesnim povredama.

„Da li djeca koja koriste električne trotinete poznaju i koliko, saobraćajne propise? Naravno da je njihovo znanje o saobraćajnim propisma relativno malo, a isti se kreću površinama koje su prvenstveno namijenjene za kretanje vozila (kolovozne površine) ili kretanje pješaka (pješački trotoari)”, istakao je Čarapić.

On naglašava da je ovo prevozno sredstvo nečujno, slabo uočljivo, posebno u noćnim uslovima vožnje, brzo, nestabilno, a kreće se u javnom saobraćaju, i da je kao takvo veoma opasno, i potencijalni izazivač saobraćajnih nezgoda.

Čarapić ističe da odgovornost za to što djeca voze električne trotinete u javnom saobraćaju treba tražiti kod roditelja ili onog lica koje se stara o djetetu, a koje je dozvolilo da dijete koristi električni trotinet kao prevozno sredstvo.

“Roditelji ili staratelji treba da su svjesni da dijete ne posjeduje dovoljno znanja iz poznavanja saobraćajnih propisa, a upravlja vrlo „opasnim“ prevoznim sredstvom, pa je potrebno apelovati na roditelje ili staratelje da obrate veliku pažnju na to kada, gdje i kojih brzinskih karakteristika trotineta, dijete može koristiti električni trotinet, jer samim tim štite i svoje dijete i ostale učesnike u saobraćaju od nastanka saobraćajnih nezgoda”, kazao je Čarapić.

Važeći Zakon o bezbjednosti saobraćaja na putevima Crne Gore nije definisao upotrebu električnih trotineta u saobraćaju, napominje Čarapić.

„Prije svega, u zakonu nije pomenuto značenje tog prevoznog sredstva, pa samim tim ni mogućnost daljeg definisanja upotrebe električnih trotineta u saobraćaju. Prvo pitanje koje se mora postaviti je: Šta je to električni trotinet? Da li se električni trotinet može svrstati u neku vrstu već postojećih prevoznih sredstava, kao što je bicikl ili moped?“, ukazuje Čarapić.

On ističe da ukoliko bi električni trotinet bio definisan kao bicikl ili pak moped, tada bi se mogao primjeniti i važeći Zakon o bezbjednosti saobraćaja i na električne trotinete, ukoliko ne, potrebno je izvršiti izmjenu i dopunu ovog zakona kojim bi bio jasno regulisan ovaj vid prevoza, a sve ovo imajući u vidu da do sada nigdje nije propisano: kojom brzinom se maksimalno mogu kretati električni trotineti, koje površine na kolovozu i van kolovoza mogu koristiti za njihovo kretanje (kolovoznu površinu, trotoare, pješačke prelaze, bickističke staze i biciklističke površine), koja lica i koje starosne dobi mogu upravljati trotinetom, koju opremu mora imati na sebi vozač trotineta, kako i kojom opremom mora biti opremljen trotinet u dijelu njegove svjetlosne (prednja i zadnja svjetlosna signalizacija) i zvučne (sirena ilizvono) signalizacije, da li pri vožnji trotineta vozač može koristiti mobilni telefon i slušalice, da li može upravljati u alkoholisanom stanju, koji certifikat mora posjedovati vozač trotineta za upravljanje istim i još niz drugih pitanja.