Đoković i Jabeur pridružili su se ostalim vrhunskim igračima u prvom izvršnom odboru PTPA

Đoković i Jabeur pridružili su se ostalim vrhunskim igračima u prvom izvršnom odboru PTPA

Novak Đoković, drugi teniser svijeta iz Tunisa Ons Žaber i još šest vrhunskih igrača formiraće prvi izvršni komitet Asocijacije profesionalnih tenisera (PTPA) dok se bori za mjesto za stolom sa upravljačke organizacije sporta.

Komitet, koji bi trebalo da bude objavljen uoči Australijan opena sledeće nedelje, uključuje i suosnivača Vaseka Pospišila, 11. igrača sveta Poljaka Huberta Hurkača, Amerikance Džona Iznera i Betani Matek-Sends, Španjolku Paulu Badosa i Kineskinju Dženg Saisai.

To je kritičan korak napred za telo igrača koji je podelio svet tenisa – stavljajući moćnog Đokovića nasuprot staroj gardi sporta – jer ubrzava planove za stvaranje „pravog mesta“ za pregovaračkim stolom.

„Sada postoje svi pokazatelji da će ovo biti veliki trenutak za naš sport“, rekao je Kanađanin Pospišil za Rojters.

„Svaki igrač kojeg imamo tamo je tako poštovan, veoma voljen, inteligentan… Biće ogromna imovina i veoma smo srećni što su nam se pridružili.“

Prošlo je više od dve godine otkako su srpski Đoković i Pospišil izazvali šok u tenisu kada su se povukli iz saveta igrača ATP-a i objavili da se odvojili od grupe.

ATP, koji vodi mušku turneju, i nekolicina igrača nabrijanih zbog ovog poteza, a rukovodeći organi ovog sporta tek treba da javno prihvate tu ideju.

Đoković je rekao da bi PTPA mogao da postoji zajedno sa ATP-om, koji su igrači osnovali 1972. godine, ali sada ima odbor koji uključuje jednaku zastupljenost vlasnika turnira.

„Na kraju, mogao sam da vidim zašto bi želeli da zadrže status kvo“, rekao je Pospišil. „(Ali) Mislim da je fer i ispravno da igrači imaju svoje udruženje kao što, znate, većina drugih sportova ima.“

Asocijacije igrača nisu ništa novo u profesionalnom sportu. Ali za razliku od Nacionalne fudbalske lige i Nacionalne košarkaške asocijacije, gde igrači učestvuju u sindikatima, teniseri rade kao nezavisni izvođači.

Đoković je novinarima prošle nedelje u Adelaidu ​​rekao da se nada da će više igrača prepoznati potencijal PTPA, dodajući da „ovo udruženje treba da živi“.

Izvršni direktor Ahmad Nassar rekao je da je jedan od ključnih izazova da se ljudima dočara šta je PTPA.

„To je zagovaračka grupa u ime tenisera. U redu, kul priča. Ali šta onda? Šta to znači?“ rekao je Rojtersu. „Mislim da na to moramo da odgovorimo.

Taj odgovor je skup vodećih principa, za koje se očekuje da će biti otkriveni u sredu, a koji uključuju teme u rasponu od dobrobiti igrača do njihovog prava na organizovanje.

Napetost između PTPA-e i stare garde ovog sporta dolazi usred brutalnog raskola u golfu, gde je otcepljeni LIV Tour, koji podržava Saudijska Arabija, namamio vrhunske talente sa dugogodišnjeg PGA Tour-a, što je izazvalo pravnu bitku i rat rečima.

Nassar je dodao da, iako PTPA nema interesa da sama organizuje „LIV turneju tenisa“, bila bi spremna da razgovara o svim predlozima koji bi povećali prihode igrača ako im se pristupi.

„Sarađivali bismo sa svima koji su bili zainteresovani da osiguramo da igrači dobiju pravičniju naknadu i da više igrača može da zarađuje za život baveći se sportom koji vole.

Izvršni komitet se okuplja u ključnom trenutku za PTPA, koji je u avgustu pokrenuo svoju profitnu granu.

Nasar je rekao da je potreban godišnji budžet od 5-10 miliona dolara da bi se obavio posao za sportiste širom sveta, iako nema neposredne planove da naplaćuje članarinu.

„Za nas je važno, znate, čak i 50 ili 100 dolara (pristojbine) da nemamo to da počnemo da zaista demonstriramo: ‘Hej, mi postojimo da bismo koristili grupi profesionalnih tenisera, muškaraca i žena’, i da pokažemo da, dokazati“, rekao je on.

„A onda, znate, ako ima smisla u nekom kasnijem trenutku moći da naplatimo dažbine, možda to i uradimo.“