Novi vlasnici fudbalskih giganta mogli bi dobiti male povrate

Novi vlasnici fudbalskih giganta mogli bi dobiti male povrate

Evropski fudbalski tajkuni zamjenjuju se van terena. Vlasnici Mančester junajteda (MANU.N), Liverpula i Pari Sen Žermena zaradiće pristojan novac prodajom svih ili dijela svojih klubova, iako novi kupci možda neće.

Porodica Glejzer koja kontroliše Man Junajted i vlasnik Liverpula Fenvej Sports stavili su klubove na prodaju u novembru, dok su zadržali otvorenu opciju zadržavanja udela. Fajnenšel tajms je objavio da su vlasnici PSG-a iz Katara želeli da skinu 15 odsto francuskog šampiona.

Prodavci će vjerovatno iskristalisati dobar povraćaj svojih investicija, sudeći po proceni Čelsija u nedavnoj prodaji. Konzorcijum predvođen američkim milijarderom Todom Boehlijem kupio je londonski klub za 5,7 puta veći prihod koji je ostvario u finansijskoj godini koja je završena 2021. Primijenite to na Man United, Liverpool i PSŽ, koji su te godine imali sličan nivo prodaje prema Deloitteu, i vredeli bi skoro 3 milijarde funti (3,7 milijardi dolara) svaki. To je ogroman porast u odnosu na cijene preuzimanja vlasnika od 790 miliona funti za Man Junajted, 300 miliona funti za Liverpul i skoro ništa za PSŽ, iako su Katarci naknadno ubacili mnogo novca.

Najvjerovatniji kupci su američki milijarderi ili američke kompanije za privatni kapital bogate gotovinom. Porast dolara u odnosu na funtu i evro poslednjih godina znači da američki lovci na trofeje mogu, bukvalno, dobiti više novca za svoj novac. I mogli bi da posmatraju evropske fudbalske klubove kao jeftiniju alternativu sportskim franšizama kod kuće. Prema Forbsu, nedavni ugovori vrednuju Denver Bronkos iz Nacionalne fudbalske lige i košarkaški Juta Džez na više od 9 puta više prihoda. Mogući vlasnici Mančester junajteda, Liverpula i PSŽ-a bi se mogli nadati da će timovi na kraju dostići takve visine procene.

Teško je videti zašto bi se to dogodilo. Evropske medijske i telekomunikacione grupe koje su godinama finansirale ovaj sport, kao što su Ski i BT (BT.L), izgleda manje spremne da plate. Divovi striminga su spustili prste, ali je malo verovatno da će priskočiti u pomoć: ko-izvršni direktor Netflik-a (NFLKS.O) Ted Sarandos nedavno je rekao da ne vidi način da striming sportova uživo učini profitabilnim. Klubovi takođe dolaze sa prtljagom: stadion Man Junajteda treba renovirati; PSŽ bi mogao da traži novog, preneo je Blumberg. Sva trojica dele sveprisutni problem povećanja plata igrača i naknada za transfere, koji pojedu najveći deo prihoda. Drugim rečima, mogući prinosi trenutnih vlasnika mogu biti onoliko dobri koliko budu.