U Srbiji održane sahrane za neke žrtve masovnih streljanja

U Srbiji održane sahrane za neke žrtve masovnih streljanja

Srceparajući povici odjekivali su dok su u subotu u Srbiji održane sahrane za neke od žrtava dve masovne pucnjave koja su se dogodila u razmaku od samo jednog dana ove nedelje, u kojoj je poginulo 17 osoba, a 21 ranjena, među kojima su mnogi deca. .

Pucnjave u sredu u školi u Beogradu i u četvrtak u seoskom području južno od prestonice ostavile su naciju zaprepašćenu tugom i nevericom.

Iako je Srbija preplavljena oružjem i krizne situacije nakon ratova 1990-ih nisu nepoznate, pucnjava u školi poput onog u sredu nikada se ranije nije dogodila. Najnovija prethodna masovna pucnjava bila je 2013. godine kada je ratni veteran ubio 13 ljudi.

Strelac je u sredu bio 13-godišnji dečak koji je otvorio vatru na svoje kolege učenike, ubivši sedam devojčica, dečaka i školskog čuvara. Dan kasnije, dvadesetogodišnjak je nasumično pucao u dva sela u centralnoj Srbiji i ubio osam ljudi.

Drugovi iz razreda i stotine drugih neutešno su plakali dok je jedna od devojčica ubijenih u pucnjavi u školi položena u Beogradu u malom belom kovčegu koji je bio prekriven gomilama cveća. Shrvana tugom, devojčicina majka jedva je stajala na nogama. Jedna devojka se srušila tokom službe usred vriska i jecaja.

Dok se zemlja borila da se pomiri sa onim što se dogodilo, vlasti su obećale obračun sa oružjem i rekle da će pojačati bezbednost u školama. Hiljade ljudi zapalilo sveće i ostavilo cveće u blizini mesta streljanja u Beogradu, u izlivu tuge i solidarnosti.

„Boli me duša za njima“, rekla je Vesna Kostić, koja je u subotu došla da oda počast ispred škole. „Stalno tražim uzrok, razlog, zašto se to desilo njemu (strelcu), zašto se to dogodilo nama.

Srpski mediji javili su da će četvoro od osmoro dece ubijene u pucnjavi u školi, kao i školski stražar Vladislav Ribnikar, biti sahranjeni na beogradskim grobljima u subotu, drugog dana trodnevne žalosti za žrtvama.

Nekih 50 kilometara (30 milja) južno, u malom selu Malo Orašje održana je masovna sahrana za pet mladića koji su ubijeni u pucnjavi u četvrtak uveče.

Uplakani ožalošćeni stajali su u redu da zapale sveće dok su čekali da kovčezi budu postavljeni na pet klupa ispred seoske crkve za službu.

„Pet grobova! On (ubica) je zatvorio pet porodica”, rekao je jedan seljanin televiziji N1. „Kako se ovo moglo dogoditi?“

Srpska policija je saopštila da je osumnjičeni ubica nakon divljanja zaustavio taksi i naterao vozača da ga odveze u jedno selo južnije, gde je uhapšen u petak. Policajci su kasnije rekli da su pronašli oružje i municiju u dve kuće koje je tamo koristio.

Motiv oba pucnjave ostao je nejasan. Trinaestogodišnji dečak je smešten u psihijatrijsku kliniku, premlad da bi mogao da bude krivično optužen. Njegov otac je uhapšen jer je navodno učio sina da koristi oružje i nije dovoljno dobro obezbedio svoje oružje.

Osumnjičeni seoski strelac nosio je pronacističku majicu, saopštile su vlasti, i požalio se na „omalovažavanje“, iako nije jasno na šta je mislio. Lider populista Aleksandar Vučić obećao je da „monstrumi“ „nikada više neće ugledati svetlost dana“.

Ranjeni u dve pucnjave su hospitalizovani i većina ih je podvrgnuta komplikovanim hirurškim zahvatima. Devojčica i dečak sa pucnjave u školi i dalje su u teškom stanju, a seoske žrtve su stabilno, ali pod stalnim nadzorom.

U pucnjavi u školi ranjeno je šestoro dece i učiteljica, dok je u selima Malo Orašje i Dubona ranjeno 14 osoba. Među poginulima u Duboni bili su mladi policajac van dužnosti i njegova sestra.

Vlasti su objavile fotografiju na kojoj se vidi osumnjičeni strelac nakon hapšenja — mladić u policijskom automobilu u plavoj majici sa sloganom „Generacija 88“. Dvostruke osmice se često koriste kao skraćenica za „Hajl Hitler“ pošto je H osmo slovo abecede.

Osim obračuna s oružjem, zvaničnici su najavili pojačano praćenje društvenih mreža i medija. Već do subote je nekoliko osoba saslušano zbog objavljivanja pretnji ili video snimaka u kojima se podržavaju ubice na društvenim mrežama, prenela je agencija Tanjug.

Ministarstvo prosvete Srbije predstavilo je krizni plan da se učenici škole Vladislav Ribnikar postepeno vraćaju na nastavu sledeće srede. Tim stručnjaka, koji podržava dečju agenciju UN UNICEF, ponudiće podršku i nadgledati proces, navodi se u saopštenju ministarstva.

Stručnjaci su u više navrata upozoravali da bi decenije krize i ekonomskih teškoća, zajedno sa korumpiranim institucijama i visokim nivoom netolerancije u javnom govoru i politici, mogle neke ljude gurnuti preko ivice.

Balkanska zemlja koju predvode populisti odbila je da se u potpunosti suoči sa svojom ulogom u ratovima 1990-ih, ratni zločinci se uglavnom smatraju herojima, a manjinske grupe se rutinski suočavaju sa maltretiranjem, a ponekad i fizičkim nasiljem.

„Sada je pitanje da li je naše društvo spremno da odbaci model nasilja“, upozorio je psiholog Žarko Korać. „Kada veličate ratnog zločinca, veličate njegove zločine i šaljete poruku da je to legitimno.