Sud u Hagu naložio je Ruskoj Federaciji da Naftogasu isplati pet milijardi dolara odštete za gubitke na Krimu

Sud u Hagu naložio je Ruskoj Federaciji da Naftogasu isplati pet milijardi dolara odštete za gubitke na Krimu

Arbitražni sud pri Stalnom veću arbitražnog suda u Hagu naložio je Rusiji da plati 5 milijardi dolara u korist Naftogasa.

On je objasnio da je suma od 5 milijardi dolara kompenzacija za gubitke i izgubljenu imovinu „Naftogasa“ na okupiranom Krimu.

Prema rečima Černišova, reč je o nadoknadi sredstava usmerenih na razvoj gasnih polja i razvoj druge strateški važne infrastrukture, koja je „postala jedna od glavnih meta agresora tokom okupacije ukrajinskog poluostrva pre devet godina”.

Verujem da ovo nije poslednja odluka koja će biti doneta u Hagu u korist naše zemlje“, dodao je on.

AD „Naftogas Ukrajine“ je objasnio da je arbitražni sud potvrdio da Rusija treba u potpunosti da nadoknadi gubitke izazvane nezakonitom zaplenom imovine na Krimu.

Arbitražne odluke se mogu izvršiti putem mehanizma izvršenja. Dakle, u slučaju odbijanja Rusije da dobrovoljno postupi po sudskoj odluci, u skladu sa Njujorškom konvencijom iz 1958. godine, Naftogas ima pravo da pokrene proces priznavanja i prihvatanja izvršenja odluke na teritoriji tih država. gde se nalazi imovina Ruske Federacije.

„Sud je utvrdio da iznos takve naknade treba da bude jednak fer tržišnoj vrednosti imovine Naftogasa pre njene eksproprijacije. Uprkos insistiranju Rusije da Naftogas nema pravo na bilo kakvu nadoknadu za eksproprijaciju svoje imovine, Arbitražni sud se nije složio sa takvom izjavom. “, navodi se u saopštenju.

Iznos odštete utvrđen ovom odlukom najveći je iznos koji je dosudio međunarodni arbitražni sud kao kompenzaciju za rusku eksproprijaciju imovine na Krimu.

Pored toga, sud je odlučio da Rusija treba da nadoknadi Naftogasu troškove u vezi sa ovim arbitražnim postupkom.

Podsećanja radi, u oktobru 2016. godine Naftogas i još šest kompanija grupe Naftogas pokrenuli su arbitražni postupak protiv Ruske Federacije na osnovu Sporazuma između Kabineta ministara Ukrajine i Vlade Ruske Federacije o unapređenju i međusobnoj zaštiti investicija. , takođe poznat kao ukrajinsko-ruski sporazum o zaštiti investicija.

Usmene rasprave o nadležnosti i odgovornosti održane su u Palati mira u Hagu u maju 2018. U februaru 2019. Tribunal je doneo odluku u korist Naftogasa. Tribunal je potvrdio svoju nadležnost nad slučajem i priznao da je Ruska Federacija nezakonito eksproprisala investicije Naftogasa kršeći svoje obaveze iz Sporazuma o zaštiti investicija. Shodno tome, trenutna (druga) faza arbitražnog postupka tiče se utvrđivanja visine naknade za gubitke Naftogasa, objasnila je kompanija.

U julu 2022. godine, Apelacioni sud u Hagu potvrdio je nadležnost Arbitražnog suda u tom slučaju.