Brazil: Lula se bori da napreduje posle 100 dana

Brazil: Lula se bori da napreduje posle 100 dana

Luiz Inasio Lula da Silva u ponedeljak završava prvih 100 dana svog trećeg mandata na mestu predsednika Brazila, a njegov povratak na vlast obeležili su napori da se obnovi njegova socijalna politika i poništi nasleđe njegovog prethodnika.

Lula je prošlog oktobra izbacio Žaira Bolsonara sa malom razlikom. On i njegov tim najavili su planove za pokretanje. Zatim, nedelju dana nakon Luline inauguracije, Bolsonarove pristalice upali su u vladine zgrade u glavnom gradu Brazilije, nadajući se da će vojna intervencija ukloniti levičare sa vlasti.

Gušenje nemira uz sprečavanje potencijalnih državnih udara bio je izazov koji nijedan predsednik nije video od povratka Brazila u demokratiju pre više od tri decenije, i od tada je zasenio napore Luline administracije.

Lula, koji je vladao između 2003. i 2010. godine, započeo je svoj treći mandat suočen sa teškim izazovima da postigne svoje ciljeve iskorenjivanja siromaštva i gladi uz sprečavanje usporavanja privrede.

U meri u kojoj je započeo promene od 1. januara, to je podrazumevalo ponovno aktiviranje politika iz prethodnih administracija Radničke partije: programa socijalne pomoći uslovljene gotovinom, programa za stanovanje Moja kuća, Moj život i inicijative Više doktora za proširiti medicinsku negu.

„Druge vlade su nasledile uređenu državu; Bolsonaro je dezorganizovao državu. Sve treba ponovo da se uradi“, rekao je Karlos Melo, profesor političkih nauka na Univerzitetu Insper u Sao Paulu. „I pored toga, vlada nije predstavila (novi) projekat.

Lula je okrivio Bolsonara za izazove sa kojima se suočava njegova vlada, čiji zvanični slogan uključuje reč „rekonstrukcija“. Pre preuzimanja vlasti, Lula je naručio i objavio detaljan izveštaj o oslabljenom stanju vlade. 17. marta na Tviteru, Bolsonaro je primetio da je vladanje za Lulu veoma lako: „samo poništite ono što je Bolsonaro uradio.

„Nisam navikao da pričam o prvih 100 dana administracije“, rekao je Lula tokom ceremonije u ponedeljak u brazilskoj predsedničkoj palati povodom priznavanja datuma od simboličnog značaja u ovoj i mnogim drugim nacijama. „Ali mislim da je važno da vas podsetim da sam 2003. preuzeo dužnost demokratskog predsednika, što se sada nije dogodilo.

Lula je uspešno okupio poslanike i sudije Vrhovnog suda u odbranu demokratije i počeo da sprovodi strategiju za uklanjanje oružanih snaga iz politike. Skoro tri meseca kasnije, napravio je prodor sa snažno pro-Bolsonarovom vojskom i dobio određenu podršku u Kongresu. Takođe je dobio priznanje od umerenih i poslovnih lidera za fiskalna pravila koja je predložio njegov ministar finansija za rešavanje ponavljajućih budžetskih deficita; Vlada ima za cilj da do kraja sledeće godine nulti primarni budžetski deficit.

Ipak, ankete pokazuju da Lula nema podršku javnosti. Od 2.028 Brazilaca koje je anketirao Datafolha, 38% je reklo da je Lulina administracija bila ili dobra ili odlična – nešto iznad Bolsonarovog rejtinga nakon tri meseca na funkciji. Anketa je imala marginu greške od plus ili minus dva procentna poena.

Neki analitičari kažu da Lula takođe još uvek nema podršku Kongresa za usvajanje zakona.

Da bi finansirao socijalne investicije i obezbedio otvaranje novih radnih mesta, Luli je takođe potrebna ekonomija da raste. Ekonomisti koje je nedeljno anketirala centralna banka predviđaju rast ispod 1% ove godine, i nešto više u 2024, što je pad sa 2,9% prošle godine čak i uz smanjenje u četvrtom kvartalu.

Da bi podstakao aktivnost, Lula je potrošio dosta vremena i truda vršeći pritisak na predsednika brazilske nezavisne centralne banke da snizi referentnu kamatnu stopu sa njenog najvišeg nivoa od 2016. godine – do sada bezuspešno.

Dok se Lula mučio na ekonomskom planu, postigao je pobede na polju životne sredine nakon što se obavezao da će uvesti novu eru odgovornog upravljanja amazonskom prašumom.

Njegova najveća ekološka pobeda bila je humanitarna operacija spasavanja Janomami ljudi od bolesti i neuhranjenosti u Amazonu. Oružane snage, pod rukovodstvom novoimenovanog komandanta vojske, obezbeđivale su hranu i sanitet, dok su novoosposobljeni ekološki agenti uništili ilegalne kampove za rudarenje zlata koji su pustošili reke i šume i proterali rudare sa teritorije starosedelaca.

Ovo je odražavalo pomak od politike Bolsonara, koji je ohrabrivao istraživanje, kritikovao takva zaštićena zemljišta kao neproduktivne i sistematski omalovažavane organe za zaštitu životne sredine.

Ekolozi, aktivisti za prava starosedelaca, mediji i strane vlade su navijali za napore administracije Lule u zemlji Janomami. Lula je takođe ponovo aktivirao donacije Amazon fondu koji je najvažniji napor međunarodne saradnje za očuvanje ovog područja.

Pred nama su veća ekološka ispitivanja. Lula tek treba da obnovi brazilska tela za zaštitu životne sredine, ne samo radi napora za očuvanje, već i da pokaže punu posvećenost vlade stranim investitorima i vladama, rekao je Marcio Astrini, izvršni sekretar Klimatske opservatorije, mreže neprofitnih organizacija.

Bolsonaro je počeo da „institucionalno sabotira životnu sredinu. Vlada (Lule) je preduzela važne korake, ali ne može se potceniti Bolsonarovo nasleđe“, rekao je Astrini.

Ponavljanje brazilskog mesta na međunarodnoj sceni takođe je bio prioritet za Lulu, a on se ponovo povezao sa liderima iz Sjedinjenih Država, Francuske, Kine i Argentine. Bolsonaro je pokazao malo interesovanja za putovanja u inostranstvo ili izgradnju mostova.

Brazilski lider je takođe nastojao da sebe projektuje kao vodeći glas za miran završetak ukrajinskog sukoba, iako su neki kritikovali njegovu poziciju kao neopravdano blagu prema Rusiji. Eduardo Grin, profesor javne administracije u Fondaciji Getulio Vargas, univerzitetu i think tanku u Sao Paulu, takođe da je Lula izrazio podršku autoritarnim režimima u Latinskoj Americi, uključujući Kubu, Nikaragvu i Venecuelu.

Govoreći u Braziliji u ponedeljak, predsednik je rekao da ima još mnogo vremena da ispravi pogrešne korake svoje administracije. Njegov ministar društvenih komunikacija rekao je da će Lula voditi nedeljne emisije na društvenim mrežama u kojima će govoriti o svom radu, strategiji koju je Bolsonaro koristio tokom svog predsedničkog mandata da se poveže sa običnim ljudima i ponudi odgovornost.

Lula je takođe uputio svoje ministre da budu glasniji u pogledu svojih dostignuća.

„Naš zadatak je, osim vladanja, da mnogo pričamo“, rekao im je Lula. „Brazil ponovo ima budućnost. I ovo je samo početak.”