Musk otkriva neke od Tvitter-ovih algoritama

Musk otkriva neke od Tvitter-ovih algoritama

Šef Tvitera Elon Musk pružio je korisnicima uvid iza kulisa Tviterovog algoritma za distribuciju sadržaja, pošto vlasnik i izvršni direktor društvene mreže nastoji da poveća transparentnost društvene mreže.

U postu na blogu objavljenom u petak, Tviter je objavio da je objavio velike delove izvora proizvoda na Github platformi za deljenje koda, rekavši da pod svojom ulogom „gradskog trga na internetu“ ima odgovornost za otvorenu transparentnost. Ovo uključuje otkrivanje koda za algoritam preporuka koji određuje šta korisnici vide na svojim ličnim fidovima.

Ovaj potez je usledio nakon ispitivanja korisnika i političara o vrsti sadržaja koji društvene mreže poput Tvitera isporučuju svojoj korisničkoj bazi. Takođe će omogućiti programerima mogućnost da predlože poboljšanja.

U tvitu u petak, Musk je napisao da će objavljivanje Tvitter-ovog izvornog koda omogućiti trećim stranama „da odrede, sa razumnom tačnošću, šta će verovatno biti prikazano korisnicima“.

„Bez sumnje, mnogi neugodni problemi će biti otkriveni, ali ćemo ih brzo rešiti!“ dodao je on.

Međutim, neki od osetljivijih nizova kodova na Tvitteru će ostati privatni – kao što su algoritmi koji određuju kako se reklame serviraju korisnicima, kao i kod koji služi privatnosti korisnika i koji sprečava distribuciju seksualnih slika dece na veb lokaciji.

Delovi Tvitterovog koda su procureli na Github prošle nedelje, ali su kasnije uklonjeni na zahtev giganta društvenih medija. U pravnom podnesku, Tviter je podneo peticiju Okružnom sudu SAD za Severni okrug Kalifornije da naredi Github-u da otkrije „sve identifikacione informacije“ na korisničkom nalogu koji je objavio procureli kod. Izvorni kod za veb platforme kao što je Tvitter smatra se intelektualnom svojinom i može dovesti do optužbi za krivično kršenje autorskih prava.

Musk je kupio Tviter u okviru ugovora od 44 milijarde dolara prošlog oktobra. Pod njegovim vođstvom, Tviter je sproveo nekoliko promena kao što je uvođenje statusa plaćene verifikacije. „Provera nasleđa“, koja je ranije bila besplatna korisnicima visokog profila kako bi ih razlikovali od lažnih ili satiričnih naloga, biće uklonjena u subotu. Umjesto toga, korisnici koji zatraže verifikaciju plavim čekom moraće da plate mjesečnu pretplatu.