Savjet bezbjednosti odobrio razvodnjen dogovor o izraelskim naseljima

Savjet bezbjednosti odobrio razvodnjen dogovor o izraelskim naseljima

Savjet bezbednosti UN u ponedeljak je jednoglasno odobrio razvodnjenu izjavu u kojoj se oštro protivi nastavku izgradnje i širenja naselja Izraela. Glasanje je usledilo nakon što su pregovori sa visokim ulozima Bajdenove administracije uspeli da poremete pravno obavezujuću rezoluciju koja bi zahtevala prekid aktivnosti izraelskih naselja.

Nacrt rezolucije koju podržavaju Palestinci bio je predmet žestokih razgovora visokih zvaničnika Bajdenove administracije, uključujući državnog sekretara Antonija Blinkena, sa palestinskim, izraelskim i liderima Ujedinjenih Arapskih Emirata. Te rasprave kulminirale su u nedelju dogovorom da se odustane od toga u korist slabije predsedničke izjave koja nije pravno obavezujuća, prema više diplomata upoznatih sa situacijom.

Sporazum je izbegao potencijalnu diplomatsku krizu, pri čemu su SAD gotovo sigurno stavile veto na rezoluciju, što bi razbesnelo palestinske pristalice u trenutku kada SAD i njeni zapadni saveznici pokušavaju da dobiju međunarodnu podršku protiv Rusije za njen rat sa Ukrajinom. Rat je ove nedelje obeležio svoju godinu dana od invazije predsednika Vladimira Putina.

Da bi izbegli glasanje o nacrtu rezolucije, diplomate su rekle da su SAD uspele da ubede i Izrael i Palestince da se u principu slože sa šestomesečnim zamrzavanjem svake jednostrane akcije koju bi mogli da preduzmu.

Sa izraelske strane, to bi, prema diplomatama, značilo obavezu da se naselja ne šire do avgusta. U ponedeljak je kancelarija izraelskog premijera Benjamina Netanjahua saopštila da Izrael neće dati zeleno svetlo za nijedno novo naselje divljih mačaka na Zapadnoj obali osim devet ispostava koje je retroaktivno odobrio ranije ovog meseca.

Sa palestinske strane, diplomate su rekle da bi to značilo obavezu do avgusta da se ne preduzimaju akcije protiv Izraela u UN i drugim međunarodnim telima kao što su Svetski sud, Međunarodni krivični sud i Savet UN za ljudska prava.

Palestinski pritisak na rezoluciju došao je pošto je nova izraelska desničarska vlada ponovo potvrdila svoju posvećenost izgradnji novih naselja na Zapadnoj obali i proširenju svoje nadležnosti na zemljištu koje Palestinci traže za buduću državu.

Izrael je zauzeo Zapadnu obalu, zajedno sa istočnim Jerusalimom i pojasom Gaze, u bliskoistočnom ratu 1967. Ujedinjene nacije i većina međunarodne zajednice smatraju izraelska naselja nelegalnim i preprekom okončanju višedecenijskog izraelsko-palestinskog sukoba. Oko 700.000 izraelskih doseljenika živi na Zapadnoj obali i istočnom Jerusalimu koji je Izrael pripojio.

Predsednička izjava ne osuđuje aktivnosti izraelskih naselja niti zahteva zaustavljanje. Osuđuje „sve akte nasilja nad civilima, uključujući akte terorizma“.

Što se tiče naselja, Savet bezbednosti se „snažno protivi svim unilateralnim merama koje ometaju mir, uključujući … izraelsku izgradnju i proširenje naselja, konfiskaciju palestinske zemlje, i `legalizaciju’ ispostava naselja, rušenje domova Palestinaca i raseljavanje palestinskih civila. ”

Savet je takođe izrazio „duboku zabrinutost i užasnutost izraelskom najavom od 12. februara 2023, kojom je najavljena dalja izgradnja i proširenje naselja i `legalizacija‘ ispostava naselja“.

Rijad Mansur, palestinski ambasador u UN, rekao je novinarima: „Činjenica da imamo jedinstven front… je korak u pravom smeru.

Ambasadorka UAE Lana Nuseibeh, arapska predstavnica Saveta koja je sponzorisala rezoluciju, pohvalila je ulogu SAD i rekla da je ta izjava „prvi rezultat Saveta bezbednosti u poslednjih šest godina o situaciji u Palestini“.

„Mislim da ima snažan jedinstven signal od saveta da žele da vide deeskalaciju, dijalog i fokusiranje na političke parametre kako bi (okončali) dugogodišnji sukob“, rekla je ona.

U decembru 2016, Savet bezbednosti je zahtevao da Izrael „odmah i potpuno obustavi sve aktivnosti naseljavanja na okupiranoj palestinskoj teritoriji, uključujući istočni Jerusalim“. Naglašava se da je zaustavljanje aktivnosti naseljavanja „od suštinskog značaja za spas rešenja o dve države“.

Ta rezolucija je usvojena nakon što je administracija predsednika Baraka Obame bila uzdržana na glasanju, što je preokret od dugogodišnje prakse Sjedinjenih Država da zaštite svog bliskog saveznika Izrael od akcije u Ujedinjenim nacijama, uključujući i ulaganje veta na rezolucije koje podržavaju Arapi.