Palestinski tinejdžer ranio 2, dan nakon 7 ubijenih u Jerusalimu

Palestinski tinejdžer ranio 2, dan nakon 7 ubijenih u Jerusalimu

Palestinski napadač u ranim tinejdžerskim godinama otvorio je u subotu vatru u istočnom Jerusalimu, ranivši dve osobe, saopštili su zvaničnici, dan nakon što je drugi napadač ubio sedam ispred sinagoge u najsmrtonosnijem napadu u gradu od 2008. godine.

U pucnjavi u palestinskom naselju Silvan u istočnom Jerusalimu, u blizini istorijskog Starog grada, ranjeni su otac i sin, stari 47 i 23 godine, saopštili su hitni. Obojica su u bolnici bili potpuno svesni i umereno do teškog stanja, dodali su lekari.

Policija je saopštila da je pucala i savladala 13-godišnjeg napadača, ranivši ga. Odvezli su ga u bolnicu, rekli su, a o njegovom stanju nema više informacija. Na snimku se vidi kako policija prati ranjenog mladića, koji nije nosio ništa osim donjeg veša, sa mesta događaja i na nosila.

Vlasti su zalepile ulicu, a vozila hitne pomoći i bezbednosne snage preplavile su oblast dok su helikopteri kružili iznad njih.

Subotnji događaji — samo dan pre nego što je američki državni sekretar Antoni Blinken trebalo da stigne u region — podigli su mogućnost još većeg požara u jednom od najkrvavijih meseci u Izraelu i okupiranoj Zapadnoj obali u poslednjih nekoliko godina. U petak je palestinski naoružani napadač ubio najmanje sedam ljudi, uključujući 70-godišnju ženu, u jevrejskom naselju u istočnom Jerusalimu, oblasti koju je Izrael zauzeo 1967. i kasnije anektiran u potezu koji nije međunarodno priznat.

Napadi predstavljaju ključni test za novu izraelsku ekstremno desničarsku vladu. Njen vatreni ministar za nacionalnu bezbednost, Itamar Ben-Gvir, predstavio se kao sprovodilac zakona i reda i uhvatio se naslova zbog svojih obećanja da će preduzeti još snažnije akcije protiv Palestinaca.

Izraelska vojska saopštila je da je u subotu rasporedila još jedan bataljon na Zapadnoj obali, dodajući još stotine vojnika u prisustvo već u pojačanoj pripravnosti na okupiranoj teritoriji.

Premijer Benjamin rekao je da će sazvati svoj kabinet za bezbednost u subotu uveče, nakon završetka subote, kako bi razgovarao o daljem odgovoru na napad u blizini sinagoge. Bezbednosne snage su u subotu rano uvele akciju, šireći se u susedstvo 21-godišnjeg palestinskog naoružanog napadača, koji je upucan i ubijen na licu mesta. Policija je uhapsila 42 člana njegove porodice i komšija zbog ispitivanja u naselju At-Tur u istočnom Jerusalimu.

Šef policije Kobi Šabtai premestio je snage analogne S.V.A.T. tim u gradu i pojačao snage, naloživši policiji da radi u smenama po 12 sati. On je pozvao javnost da pozove dežurnu liniju ako vidi nešto sumnjivo.

Raniji napad u petak, koji se dogodio dok su stanovnici obeležavali jevrejski sabat, usledio je dan nakon što je izraelska vojna racija ubila devet Palestinaca na Zapadnoj obali koja je izazvala raketni baraž iz Gaze i uzvratne izraelske vazdušne napade.

Iako je izgledalo da je zavladalo smirenje nakon ograničene razmene vatre između militanata Izraela i Gaze, tenzije su bile visoke u Jerusalimu i na Zapadnoj obali.

Upad u četvrtak, najsmrtonosniji pojedinačni upad na Zapadnu obalu od 2002. godine, usledio je posle posebno krvavog meseca kada je najmanje 30 Palestinaca – militanata i civila – ubijeno u sukobima sa Izraelcima na Zapadnoj obali, prema podacima Asošijeted presa.

Izrael kaže da su većina poginulih bili militanti. Ali mladi koji su protestovali zbog upada i drugi koji nisu bili uključeni u sukobe takođe su ubijeni.

Izrael kaže da su njegovi napadi namenjeni razbijanju militantnih mreža i sprečavanju napada. Palestinci kažu da dodatno učvršćuju izraelsku 55-godišnju okupaciju Zapadne obale, koja je bila zauzeta zajedno sa istočnim Jerusalimom i pojasom Gaze u bliskoistočnom ratu 1967. godine. Palestinci zahtevaju istočni Jerusalim kao prestonicu buduće nezavisne države, a veliki deo sveta ga smatra nelegalno okupiranim. Izrael tvrdi da je njegov ujedinjeni, suvereni kapital.

Dom arheoloških ruševina i svetilišta sve tri glavne monoteističke religije, sporna prestonica je godinama bila središte rastućih tenzija između Izraelaca i Palestinaca.

Palestinski stanovnici istočnog Jerusalima imaju status stalnog boravka, što im omogućava da rade i slobodno se kreću širom Izraela, ali im nije dozvoljeno da glasaju na nacionalnim izborima. Boravišna prava mogu biti oduzeta ako se utvrdi da Palestinac živi van grada duži period ili u određenim bezbednosnim slučajevima.

Iako je njihov životni standard generalno bolji nego na Zapadnoj obali i u Gazi, palestinski stanovnici Jerusalima primaju samo delić usluga koje čine jevrejski stanovnici. Žale se na rušenje kuća i skoro nemogućnost dobijanja izraelskih građevinskih dozvola.