Njemačko obrazovanje ima prednost u odnosu na ugrožene evropske vršnjake, kaže studija

Njemačko obrazovanje ima prednost u odnosu na ugrožene evropske vršnjake, kaže studija

Njemačka je dobro pozicionirana na nivou obrazovanja u poređenju sa evropskim vršnjacima, ali studija koju je sproveo ekonomski institut IV pokazala je da bi ova privilegovana pozicija mogla biti ugrožena.

Posedovanje snažnog sistema obrazovanja i stručnog osposobljavanja važno je za njemačku ekonomiju, najveću evropsku, koja se oslanja na kvalifikovanu radnu snagu da podrži svoje vrhunske proizvode i usluge.

„Njemačka je u izvesnoj meri zaostala u snažnoj ekspanziji obrazovanja koja se poslednjih godina dešavala širom Evropske unije“, navodi se u studiji IV, kojoj je Rojters imao pristup u subotu.

U Evropskoj uniji, udeo radnika između 25 i 64 godine bez stručne kvalifikacije ili visokog obrazovanja pao je na 20,7% u 2021. sa 27% u 2011. godini, zahvaljujući dinamičnom širenju obrazovanja u južnoj Evropi. Međutim, u Njemačkoj je ovaj udeo stanovništva neznatno porastao na 15,2% u 2021. sa 13,4% pre 10 godina, pokazala je studija.

Među mladim stručnjacima, starosti od 25 do 34 godine, udeo visokokvalifikovanih ljudi sa tercijarnim obrazovanjem bio je znatno niži u Nemačkoj sa 35,7%, u poređenju sa 41,2% u proseku u Evropskoj uniji.

„Ovo bi trebalo posmatrati u pozadini veoma posebnog položaja stručnog obrazovanja i obuke u Nemačkoj“, rekao je IV. Ako se posmatra zajedno segment mladih stručnjaka sa tercijarnom i srednjom stručnom spremom, Nemačka ima znatno veći udeo od 77,0% obrazovanih stručnjaka od 73,4% u Evropskoj uniji.

„Sa promjenljivim zahtevima prema zaposlenima u kontekstu digitalizacije, dekarbonizacije i deglobalizacije, za Njemačku i Evropu postaje sve važnije da radno sposobno stanovništvo postigne najviši mogući nivo kvalifikacija“, navodi IV.

IV, privatni istraživački institut koji se zalaže za nemačke poslodavce, rekao je da bi vlada trebalo da obezbjedi ranu i intenzivnu podršku da sva djeca u zemlji budu u mogućnosti da steknu stručne kvalifikacije.