Bajden proglasio vanredno stanje za Kaliforniju

Bajden proglasio vanredno stanje za Kaliforniju

Američki predsjednik Džo Bajden odobrio je proglašenje vanrednog stanja za državu Kaliforniju, koju su više od nedelju dana pogodile smrtonosne zimske oluje, što je dovelo do poplava, rasprostranjenih nestanka struje, pa čak i smrtnih slučajeva.

Bajden je odluku objavio u ponedeljak, napominjući da je federalna pomoć odobrena da odgovori na „teške zimske oluje, poplave i klizišta” u Kaliforniji i da „smanji ili spreči pretnju od katastrofe” u najteže pogođenim oblastima. Napori za pružanje pomoći u slučaju katastrofe biće koordinirani u okviru Federalne agencije za upravljanje vanrednim situacijama (FEMA) i Odeljenja za unutrašnju bezbednost (DHS).

Lokalne vlasti i stanovnici podelili su slike koje navodno pokazuju posledice lošeg vremena više od nedelju dana, uključujući značajne poplave u urbanim područjima i jedan potencijalno smrtonosni odron kamenja duž kolovoza.

Guverner Kalifornije Gevin Njusom zatražio je federalno proglašenje vanrednog stanja tokom vikenda. Iako je već objavio vlastitu najavu katastrofe na državnom nivou, predsjednički dekret oslobađa dodatne resurse saveznih agencija.

U vreme Njusomovog zahtjeva, oko 424.000 stanovnika bilo je bez struje, a više od 20.000 je zahtjevalo evakuaciju iz svojih domova zbog ekstremnih vremenskih uslova, kaže Nensi Vord, direktorka Kancelarije za hitne slučajeve guvernera. Vord je rekao da je najmanje 12 stanovnika Kalifornije poginulo u poplavama od 31. decembra, ili više nego u poslednje dve sezone požara zajedno.

Oluje bi se mogle samo pogoršati pre nego što se smire, a Nacionalna meteorološka služba prognozira „nemilosrdnu paradu ciklona“ na zapadnoj obali u narednim danima. „Obilna kiša na zasićenom tlu proizvešće značajan potencijal za poplave sa brzim porastom reka, klizištima i bujnim poplavama ili tokovima krhotina“, navodi agencija u nedavnom biltenu.

Od ponedeljka uveče, više od 93.000 stanovnika Kalifornije ostalo je bez struje, prema poveroutage.us tracker-u. Nejasno je da li će ta cifra ponovo porasti sa nadolazećim pljuskom, iako je najveći kalifornijski elektroenergetski operater, Pacific Gas and Electric, rekao da ima više od 4.000 radnika koji pokušavaju da vrate struju u domove i preduzeća, što je jedan od najvećih napora za reagovanje u vanrednim situacijama u istorija kompanije.