Dacića izglasali, pa obrisali: Pravne vratolomije Administrativnog odbora

Dacića izglasali, pa obrisali: Pravne vratolomije Administrativnog odbora

Na plenum planiraju da pošalju predlog iz kog su uklonili ime za koje su glasali

Administrativni odbor Skupštine predložio je juče, kršenjem zakona, da član i zamjenik Državne izborne komisije (DIK) iz reda manjinskih naroda budu iste nacionalne pripadnosti. Međutim, tu nezakonitost namjeravaju da “isprave” novom – tako što će iz usvojene liste, bez ponovnog glasanja, ukloniti ime zamjenika člana DIK-a iz reda manjina i takav predlog proslijediti parlamentu na odlučivanje.

Predsjednica odbora Jelena Nedović (Pokret Evropa sad) kazala je “Vijestima” da je napravljena “tehnička greška koja će biti ispravljena”, te da će zakonodavnom domu biti dostavljen predlog sastava DIK-a bez imena zamjenika koji je, kao i predloženi član iz manjinskih partija, predstavnik Bošnjačke stranke (BS).

Da se sprema pravna vratolomija, svjedoči i to što u saopštenju koje je objavljeno na sajtu Skupštine nakon sjednice odbora, nema imena predloženog zamjenika člana DIK-a – Amera Dacića, iako su poslanici glasali javno za listu na kojoj se on nalazio s ostalim predloženim kandidatima. Sjednica odbora prenošena je uživo na Parlamentarnom kanalu RTCG-a i zvaničnom Jutjub (YouTube) nalogu Skupštine.

Sagovornik “Vijesti” upućen u parlamentarne procedure tvrdi, međutim, da bi slanje predloga na kom nema Dacićevog imena predstavljalo falsifikovanje, odnosno novu nezakonitost. Objašnjava da je odbor utvrdio jedinstveni predlog, s imenima svih kandidata, i da se propust s predlaganjem člana i zamjenika DIK-a, koji pripadaju istoj naciji, može riješiti isključivo ponovnim glasanjem o kandidatima na sjednici skupštinskog radnog tijela.

Nedović je “Vijestima” rekla da je Dacićeva kandidatura “tehnička greška” jer je, kaže, on i ranije bio predlagan, dok je BS bio u opoziciji. Tvrdi da ostale manjinske partije nisu konkurisale za mjesto u komisiji, a da je Albanski forum, koji je ranije predlagao kandidata, odustao. Na pitanje da li će biti zakazana nova sjednica odbora kako bi se ponovo glasalo o predlogu kandidata, Nedović je odgovorila odrično.

Prema Zakonu o izboru odbornika i poslanika (član 30, stav pet), za člana stalnog sastava DIK-a imenuje se i jedan predstavnik manjinske liste koja je na izborima dobila najveći broj glasova, dok njegov zamjenik treba da bude pripadnik nekog drugog manjinskog naroda ili manjinske nacionalne zajednice.

Uprkos tome i činjenici da je Nedović na sjednici pročitala taj član zakona, ni ona, ni poslanici, ni sekretarka odbora nisu upozorili na propust prilikom glasanja.

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) juče je, podsjećajući na odredbe zakona, saopštio da poziva Skupštinu da temeljno razmotri predlog kandidata za članove i njihove zamjenike u DIK-u, kako bi se spriječilo usvajanje protivzakonitog rješenja.

CDT je rekao da je odbor predložio Harisa Mekića za člana DIK-a ispred BS-a, a za zamjenika Dacića, koji je “javno prepoznat kao član Bošnjačke stranke, da je na njen predlog lokalni funkcioner, te da obavlja funkciju potpredsjednika opštinskog odbora Bošnjačke stranke u Rožajama”.

“Pozivamo Skupštinu da provjeri je li u pitanju isti Amer Dacić iz Bošnjačke stranke. Namjera zakonodavca je nedvosmislena – cilj je da različite manjinske zajednice budu adekvatno zastupljene u DIK-u, a ne da jedna manjinska partija ima i člana i zamjenika”, poručili su.

“Vijesti” su sve ostale manjinske partije/koalicije pitale kako gledaju na to što su za člana i zamjenika predloženi Bošnjaci, odnosno predstavnici BS-a, a odgovor je stigao samo iz saveza Albanski forum. Njegov funkcioner i potpredsjednik Skupštine Nikola Camaj, rekao je listu da su oni ustupili mjesto zamjenika jer, kako je naveo, ta pozicija u realnosti ne daje nikakav efekat, a nameće obavezu osobi koja obavlja tu funkciju.

Za članove novog saziva DIK-a, iz vladajućih stranaka predloženi su Radisav Drobnjak i Marko Šljukić ispred Pokreta Evropa sad (PES), Veljo Čađenović ispred Nove srpske demokratije i Velizar Kaluđerović u ime Demokrata, a za njihove zamjenike Jovan Milić (PES), Predrag Kovačević (PES), Miloš Giljen (Demokatska narodna partija) i Vladimir Čađenović (Demokrate).

Za članove iz opozicije predloženi su Nataša Pešić (koja je i kandidatkinja za sekretarku DIK-a) i Vera Mijatović kao predstavnice Demokratske partije socijalista, Ljiljana Jokić Kapa iz Građanskog pokreta (GP) URA i Aleksandar Jovićević iz Socijaldemokrata. DIK-u nisu predloženi zamjenici Pešić, Mijatović i Jokić Kapa, dok je za Jovićevićevog zamjenika nominovan Aleksandar Mitrović.

Aktuelni saziv DIK-a izabran je 2020, a odbor je krajem novembra prošle godine uputio poziv predstavnicima partija da predlože kandidate za članove komisije. Odbor je od tada više puta odgađao sjednicu na kojoj su poslanici trebalo da se bave imenovanjem novih članova DIK-a. Aktuelnim predstavnicima u toj instituciji mandat traje dok se ne izaberu novi.

Na sjednici odbora održanoj u junu, stranke nisu mogle da se usaglase o tome da li BS-u ili GP URA treba da pripadne mjesto u DIK-u s opozicione kvote. Kako je odbor (većinom glasova) odlučio da to mjesto ne pripada nijednoj od tih partija, ušlo se u svojevrsnu pat poziciju. U međuvremenu, BS je postao dio vlasti.

Prema Zakonu o izboru odbornika i poslanika, DIK u stalnom sastavu imenuje Skupština, na predlog odbora. Komisiju čine predsjednik i deset članova u stalnom sastavu, i po jedan opunomoćeni predstavnik podnosioca izborne liste.

Četiri člana stalnog sastava komisije imenuju se na predlog parlamentarne većine, dok se četiri člana stalnog sastava, od kojih jedan vrši funkciju sekretara, imenuju na predlog opozicije. Jedan je iz reda manjinskih naroda, a jedan iz reda predstavnika civilnog društva, nevladinog sektora i univerziteta.

Članovi DIK-a, njihovi zamjenici i opunomoćeni predstavnici imenuju se iz reda diplomiranih pravnika.