Ulcinj spreman da otkupi „čardak“

Ulcinj spreman da otkupi „čardak“

Ima naznaka da će problem sa građevinom u Starom gradu nakon više od decenije konačno biti riješen…

Sudbina nedovršenog, spratnog objekta u južnom dijelu Starog grada u Ulcinju uskoro bi mogla biti izvjesnija, a na decenijsku sagu o mogućoj daljoj gradnji stavljena je tačka.

Predsjednik Opštine Ulcinj Genci Nimanbegu početkom naredne sedmice razgovaraće sa vlasnicima objekta, u pokušaju da dođe do prihvatljivog rješenja za obje strane. On je kazao da je otvoren za razgovore.

“Namjeran sam da Opština otkupi objekat i da on bude u njenom vlasništvu. To smo dužni gradu, građanima, našoj istoriji i tradiciji”, kazao je Nimanbegu “Vijestima”.

Naveo je i da zna da je na tu temu sa vlasnicima razgovorao i bivši predsjednik Opštine Omer Bajraktari .

Iz firme “SJ Property”, koja je vlasnik objekta, “Vijestima” je rečeno da je njihov stav nepromijenjen, da su i oni otvoreni za razgovore kako bi konačno cijela stvar bila pokrenuta sa mrtve tačke.

Oni su ranije saopštili da su pribavili zemljište sa već izgrađenim objektom u Starom gradu s namjerom da se bave turističkom djelatnošću visoke kategorije, što je i dalje njihova namjera.

“Ali, s obzirom na administrativne barijere koje su nastupile nakon toga, a na inicijativu Opštine Ulcinj, pristupili smo razgovoru o mogućoj razmjeni za nepokretnosti u svojini Opštine Ulcinj na principu srazmjerne vrijednosti”, saopšteno je iz te firme prije dvije godine.

Od tada do danas, stvari su nepromijenjene.

Opština Ulcinj je 2022. ponudila preduzeću “SJ Property” da otkupi njihov nezavršeni objekat u Starom gradu, a da im zauzvrat ustupi parcelu na Pinješu ili Ulcinjskom polju, gdje je lokalna vlast titular nad imovinom.

Bajraktari je tada vlasnicima saopštio da u Starom gradu ne mogu ništa da grade i da neće ni moći, te da je zbog toga to rješenje najbolja opcija.

Dodao je da će u slučaju da vlasnici prihvate ponudu, objekat u Starom gradu staviti na javnu raspravu i vidjeti koje je najbolje rješenje i šta bi trebalo uraditi s njim.

“SJ Property” postala je vlasnik parcele s pripadajućim objektom u Starom gradu 2018. i od kupovine nije izvodila nikakve radove, niti je bila u mogućnosti da to i učini. Prethodni vlasnik placa s objektom bila je kompanija “Butua resort”.

Novi vlasnici, uprkos tome što posjeduju građevinsku dozvolu, nijesu mogli da nastave gradnju objekta, jer nije usvojen DUP za Stari grad.

Kompanija “SJ Property” osnovana je 21. februara 2018, a već u junu iste godine postala je vlasnik placa i nedovršenog objekta u Starom gradu.

U listu nepokretnosti, kako su “Vijesti” ranije objavile, stoji da se na placu nalazi objekat u izgradnji prema odobrenju za gradnju od 7. decembra 2006. godine, koje je tada izdato porodici Zec iz Ulcinja za poslovno-stambeni objekat od 738 kvadrata sa prizemljem i dva sprata. Porodica Zec je nakon toga prodala parcelu, a investitor postaje firma “Ulcinj resort” iz Kotora. Osnivači te firme tada su bili Vsevolod Gluhovcev i “Butua Resort” iz Bara.

Zbog odstupanja od građevinske dozvole, kompaniji “Ulcinj resort” je u junu 2009. zabranjena gradnja. Direktor firme 2009. postaje Olga Orlova , a Opština je odbila njen zahtjev da joj izda dozvolu za postojeće prekoračene gabarite. Polovinu vlasništva u kompaniji u aprilu 2015. preuzima “Bestinvest” iz Moskve, dok drugu polovinu zadržava “Butua resort”. Novi direktor tada postaje Gorica Đikanović .

Međutim, dva mjeseca kasnije, Moskovljani napuštaju kompaniju i jedini vlasnik je ponovo “Butua resort”. Od 2016. novi direktor bio je Novica Milić .

U Upravi za inspekcijske poslove “Vijestima” je još 2014. saopšteno da je građevinska inspekcija utvrdila da investitor posjeduje građevinsku dozvolu, ali da ne gradi u skladu s njom. Investitor je do tada uspio da završi grube radove na prizemlju i spratu, a takvo stanje je i danas. Objekat je u zapuštenom stanju, dok je parcela zarasla.

I Uprava za zaštitu kulturnih dobara s Cetinja prije osam godina je pozvala tadašnjeg investitora da okonča izgradnju objekta u Starom gradu u Ulcinju u skladu s glavnim projektom iz 2002. godine, koji ima konzervatorsku saglasnost.