Kolašinski psi nestaju na sumnjiv način

Kolašinski psi nestaju na sumnjiv način

Kolašinci i Kolašinke koji brinu i hrane ulične pse u tom gradu tvrde da je “za samo tri mjeseca, na sumnjiv način uklonjeno osam životinja sa ulica”.

Kako objašnjavaju, minulih dana nestala su tri psa, a leš jednog od njih našli su u kontejneru. Podsjećaju da nije bilo organizovanog odvođenja pasa u prihvatilišta u drugim opštinama, pa, kako su kazali “Vijestima”, strahuju da “neko truje ili ubija pse”.

“Nestalo je u nekoliko navrata ukupno osam pasa. Psa kojeg smo zvali Pongo našli smo utorak u kontejneru mrtvog. Po isplaženom jeziku i bijeloj pjeni oko usta zaključili smo da je otrovan. Po ko zna koji put molimo lokalnu vlast da povede računa o načinu na koji se tretiraju napušteni psi, da obezbijedi poštovanje zakona koji regulištu tu oblast i da rade na povećanju nivoa svijesti sugrađana kada je riječ o odnosu prema životinjama”, ispričali su “Vijestima”.

Nekolicina Kolašinca i Kolašinki svojim novcem redovno obezbjeđuje hranu i veterinarsku njegu napuštenim psima na kolašinskim ulicama. Njihovim angažovanjem na društvenim mrežama nekoliko pasa je udomljeno.

S druge strane, lokalna vlast još nije počela rješavati problem pasa lutalica. Prema nedavnim informacijama iz Opštine, mjesta u azilima u drugim opštinama nema, pa nije bilo ni zbrinjavanja pasa sa kolašinskih ulica na taj način. Ideju o gradnji prihvatilišta za napuštene životinje lokalni funkcioneri više ni ne pominju, iako je taj objekat bio u predizbornim obećanjima gotovo svih političkih partija.

Gradnja azila, od koje se kasnije odustalo, bila je predviđena prošlogodišnjim programom privremenih objekata. Trebalo je da košta oko 50.000 eura. Lokacija za objekat trebalo je da bude Debeli lug, blizina ušća Plašnice u Taru. Planirani kapacitet je bio 100 pasa, sa, kako su saopštavali iz lokalne uprave, “mogućnošću proširenja i izgradnje druge faze, ukoliko bude potrebno”. Navodno, lani je bio završen elaborat premjera i geodetske podloge za projektovanje tog objekta, pa se očekivao i završetak izrade glavnog projekta.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, mještani koji žive u okolini lokacije na kojoj je planirano sklonište, više puta su negodovali i protivili se tom rješenju, od koga se vjerovatno i odustalo.

Međutim, početkom ove godine iz lokalne uprave su saopštili da u razgovorima sa predstavnicima mojkovačke lokalne uprave razmatraju mogućnost gradnje zajednikog prihvatilišta za napuštene životinje iz te dvije opštine. Nije bilo zvaničnih informacija o rezultatima tih razgovora.

Na području kolašnske opštine postoji privatno prihvatilište za pse, koje funkcioniše uz višestruke probleme i u kojem više nema mjesta za nove životinje sa ulica.