Odbor za sveobuhvatnu izbornu reformu se trenutno isključivo bavi radom na Zakonu o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja

Odbor za sveobuhvatnu izbornu reformu se trenutno isključivo bavi radom na Zakonu o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja

Odbor za sveobuhvatnu izbornu reformu trenutno se isključivo bavi radom na Zakonu o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja (ZPSIK), saopšteno je Portalu RTCG iz crnogorskog parlamenta.

„Ovaj Zakon značajan je ne samo sa stanovišta unaprjeđenja zakonodavnog okvira u pogledu finansiranja političkih subjekata, već i zbog toga što materija koju tretira spada u oblast pregovaračkog poglavlja 23 sa Evropskom unijom, koje je jedno od najzahtjevnijih. Za potrebe rada na Zakonu, u junu 2024. godine kreirana je radna grupa koju čini po jedan predstavnik/ca iz svakog poslaničkog kluba (ukupno njih 12), dok radom Radne grupe rukovodi poslanik Vasilije Čarapić, ujedno i kopredsjedavajući Odboru za sveobuhvatnu izbornu reformu“, kazali su našem portalu iz parlamenta.

Pored poslanika, sastancima Radne grupe kao pridruženi članovi prisustvuju predstavnici državnih institucija (ASK, DRI), akademije i NVO sektora (CDT, UMHCG, CeMI, Savez slijepih).

Kako su objasnili, osim ovih pojedinaca i organizacija, preporuke za unaprjeđenje zakona su Radnoj grupi upućene i od strane organizacija kao što su MANS i NVO Uzor.

„Radna grupa je do sada, u toku šest sastanaka, uspjela da pređe cjelokupni tekst sadašnjeg Zakona, te prikupi i sistematizuje dobijene preporuke. Takođe, u cilju primjene najsavremenijih zakonskih rješenja, kopredsjedavajući Čarapić i potpredsjednik Skupštine Boris Pejović, u svojstvu članova Odbora, tražili su od ODIHR-a da izradi mišljenje o trenutnom tekstu Zakona sa smjernicama i preporukama za njegovo dalje unaprjeđenje“, pojašnjeno nam je.

Ekspertsko mišljenje ODIHR-a prezentovano je 6. septembra u Podgorici.

„Radna grupa nastavlja rad na novom zakonskom rješenju, a pomoć u tom procesu joj pruža Međunarodna fondacija za izborne sisteme (IFES)“, saopštili su nam iz parlamenta.

Kako je ranije objašnjeno, Odbor za sveobuhvatnu izbornu reformu trebalo bi da definiše predloge zakona o izboru odbornika i poslanika, o biračkom spisku, o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja i zakona o registrima prebivališta i boravišta.

Među zadacima tog skupštinskog tijela je i analiza primjene zakona o ličnoj karti, o crnogorskom državljanstvu i o političkim partijama, uz eventuainu pripremu predloga izmjena i dopuna zakona ukoliko se ispostave korisnim i neophodnim za realizaciju postavijenih ciljeva.

Tu je i jačanje svesveukupnih kapaciteta, profesionalizma i transparentnosti organa značajnih za izborne procese, ukijučujući Državnu izbornu komisiju i Agenciju za sprečavanje korupcije, a cilj je, između ostalog, i jačanje povjerenja javnosti u njihov rad.

Zatadatak Odbora je i dalje dogradnja i izmjena opštih ambijentalnih uslova za sprovođenje izbora, koja podrazumijeva definisanje predloga Kodeksa etičkog ponašanja u izbornim kampanjama, definisanje rješenja o načinu održavanja lokalnih izbora u svim jedinicama lokalne samouprave u jednom danu.