KCCG za Kolektiv: Preopterećenost zdravstvenog sistema najveći uzrok LISTI ČEKANJA za preglede

KCCG za Kolektiv: Preopterećenost zdravstvenog sistema najveći uzrok LISTI ČEKANJA za preglede

Budući da je Klinički centar Crne Gore javna zdravstvena ustanova koja pruža usluge osiguranicima na sekundarnom i tercijarnom nivou, naglašavamo da su u tom smislu i liste čekanja za ambulantne preglede i dijagnostičke procedure zapravo liste čekanja gotovo cijele Crne Gore, saopštili su iz ove zdravstvene ustanove u razgovoru za portal Kolektiv.me.

Kako ističu, to je potrebno posebno naglasiti kada se govori o granama medicine koje su jedino zastupljene u KCCG (onkologija, hematologija, nuklearna medicina, do nedavno reumatologija, za broje procedure u oftalmologiji, kardiologiji, itd), ali i najopterećenijim specijalnostima kao što su endokrinologija, kardiologija, gastroenterohepatologija i kardiologija.

“Osim toga, zahvaljujući velikom povjerenju koje uživaju naši ljekari kod pacijenata širom Crne Gore, veliki broj pacijenata obavlja specijalističke/supspecijalističke preglede i dijagnostičke procedure u KCCG, iako iste mogu obaviti u nadležnim domovima zdravlja i opštim bolnicama”, dodaju iz KCCG za naš portal.

Veoma je važno, objašnjavaju, imati na umu da je dužina čekanja relativna, imajući u vidu dinamiku “otvaranja” redovnih i dopunskih termina za specijalističke i supspecijalističke preglede i dijagnostičke procedure.

PREOPTEREĆENOST ZDRAVSTVENOG SISTEMA

Iz KCCG navode da u momentu “otvaranja” novih termina, lista čekanja za neki pregled ili dijagnostičku proceduru može biti i kraća od mjesec dana , dok je nekada ona i do tri mjeseca.

Ističu da se KCCG trudi, prije svega, da liste čekanja za prve preglede u svakom momentu ne budu duže od mjesec ili dva.

“Ministarstvo zdravlja i KCCG kontinuirano rade na smanjenju čekanja za preglede, i mišljenja smo da je preopterećenost zdravstvenog sistema najveći uzrok listi čekanja. Za pojedine oblasti one i jesu svedene na najmanju mjeru kao što su pedijatrijski specijalistički i supspecijalistički pregledi, zatim, ortopedski, pregledi u hirurškim ambulantama, itd., a za pojedine ih uopšte i nema”.

No, objašnjavaju iz KCCG za portal Kolektiv.me , u pojedinim oblastima, tradicionalno „najopterećenijim“ ne samo kod nas, već i u okruženju, pa i u Evropi i svijetu, (kao što su reumatologija, kardiologija, oftalmologija, gastroenterohepatologija i neurologija) liste čekanja su najduže.

Ipak, kontinuirano se radi na njihovom smanjenju, prije svega kroz veliki obim prekovremenog, dopunskog i smjenskog rada.

“Upravo je, važno je reći, veliki uspjeh postignut kroz povećanje obima posla u dopunskom i prekovremenom radu, u oblastima u kojima se u posljednjih nekoliko godina povećao broj specijalista i supspecijalista, kao što su endokrinologija, gastroenterohepatologija, te oftalmologija, gdje se na mjesečnom nivou pored redovnog rada obavi i više od 20 dopunskih ambulanti sa velikim brojem termina za preglede i dijagnostičke procedure (mjesečno u jednoj oblasti i preko 250 termina). Upravo su u pomenutim oblastima značajno smanjene liste čekanja”, kažu za portal Kolektiv.me iz KCCG.

FORMIRANE RADNE GRUPE ZA UNAPREĐENJE LISTA ČEKANJA

Kako dodaju, Ministarstvo zdravlja je krajem 2023. godine i početkom 2024. godine formiralo više radnih grupa koje se bave upravo unapređenjem lista čekanja , a putem više domena (analiza elektronskog recepta, MKB 10 šifriranja, DRG sistema naplaćivanja, itd.), u kojoj su predstavnici Ministarstva zdravlja, KCCG, domova zdravlja i FZOCG.

Radne grupe su, navodi se, imale više sastanaka, i imaju za zadatak za kontinuirani rad na unapređenju i smanjenju lista čekanja.

“Te je unaprijeđen e-recept terapije propisane od strane specijalista/supspecijalista. Osim toga, implementiran je pilot projekat zakazivanja ambulantnih supspecijalističkih pregleda u vidu odvajanja prvih pregleda, prvih kontrolnih pregleda i kontrolnih pregleda. Isti je započet 1. septembra 2024. godine na Internoj klinici i Klinici za kardiologiju (najopterećenijim oblastima), a takođe će se u bliskoj budućnosti precizirati način zakazivanja i u drugim oblastima”.

APEL GRAĐANIMA DA POŠTUJU ZAKAZANE TERMINE ZA PREGLED

Iz KCCG apeluju na građane da poštuju zakazane termine za pregled, a da ukoliko su spriječeni da na isti dođu, da ga otkažu.

Prema podacima sa kojima raspolažu, mjesečno od 20 do 30% pacijenata ne dođe na zakazani pregled.

“Upravo putem sredstava javnog informisanja skretali smo pažnju građanima da poštuju zakazane termine i dođu na pregled, ili da, ukoliko su iz bilo kog razloga spriječeni, isti blagovremeno otkažu. Ovo je veoma važno jer se zauzimaju termini onim pacijentima kojima je pregled zaista potreban. U prosjeku, u zavisnosti od oblasti medicine, mjesečno od 20 do 30% pacijenata ne dođe na zakazani termin. U period od 1. januara do 24. septembra u ambulantama KCCG obavljeno je ukupno 564.007 pregleda”, zaključili su iz KCCG za portal Kolektiv.me.