Proglašeno vanredno stanje u Kaliforniji koja je pogođena zimskom olujom

Proglašeno vanredno stanje u Kaliforniji koja je pogođena zimskom olujom

Očekuje se da će štetni vjetrovi, prekomerne padavine i ekstremno obilan sneg zahvatiti Kaliforniju i južni Oregon do četvrtka dok se niz zimskih oluja širi zapadnom obalom SAD, što je navelo guvernera Golden Stejta da proglasi vanredno stanje.

Očekuje se da će najnoviji dolazni sistem isporučiti još tri do šest inča kiše u već zasićenu Kaliforniju, gde Nacionalna meteorološka služba (NVS) upozorava na obalne poplave i klizišta na terenu pogođenom šumskim požarima.

„Stanovnici i posetioci se pozivaju da provere svoju lokalnu prognozu pre putovanja i pripreme se za potencijalne nestanke struje i/ili uticaje poplava“, navodi NVS.

U severnoj Kaliforniji do petka uveče se očekuje još jedno podvodnjavanje, što će dovesti do dodatnih zabrinutosti zbog poplava, dodao je savezni prognostičar.

Kombinacija bombaškog ciklona – iznenadnog strmoglavog pada vazdušnog pritiska – i atmosferskih reka – gde se vazduh pun vlage uvlači iz okeana – dovela je do obaveznih naloga za evakuaciju u najmnogoljudnijoj američkoj državi.

Guverner Gevin Njusom proglasio je vanredno stanje u celoj državi u sredu, dok su lokalne vlasti izdale zlokobna upozorenja o pretnji po život i imovinu za ogroman deo Kalifornije, fokusiran na San Francisko i Sakramento.

Barovi i restorani su zatvoreni u San Francisku dok se grad spremao za oluju u sredu, a lokalni mediji prikazuju poplavljene puteve i izveštaje o dugim kašnjenjima javnog prevoza.

Desetine letova su otkazane, neke škole su preventivno ukinule nastavu, a oko 190.000 kupaca širom države bilo je bez struje od četvrtka ujutru, navodi se na veb stranici PoverOutage.us.

Hiljade džakova peska podeljeno je stanovnicima koji se plaše poplava.

„Veoma smo zabrinuti zbog toga“, rekao je Dipak Srivastava za CBS u San Francisku.

„Upravo sam proveo ceo dan stavljajući džakove sa peskom ispred garaže na svakom ulazu i samo držimo palčeve i nadamo se da nećemo imati više štete.

Gradski zvaničnici su rekli da rade danonoćno.

„Veoma smo naporno radili na pronalaženju vreća sa peskom odakle god možemo u severnoj Kaliforniji“, rekla je Rejčel Gordon, iz gradskog odeljenja za javne radove.

Ali upozorila je stanovnike da oluje shvate ozbiljno.

„Ako ne morate da budete u San Francisku, molim vas ne idite na puteve.

‘Nekoliko oluja’

Oluje dolaze nakon skoro rekordnih padavina poslednjih nedelja.

U novogodišnjoj noći, delove severne Kalifornije zahvatila je oluja koja je izazvala klizišta i nestanke struje, pošto su probijeni nasipi i poplavljeni putevi.

Poznato je da je najmanje jedna osoba umrla nakon što je bila zarobljena u potopljenom automobilu.

San Francisko je 31. decembra zabeležio skoro 5,5 inča (14 centimetara) kiše, što je drugi najkišniji dan u gradu u zabeleženoj istoriji.

Zalivanje izazvano tim prethodnim olujama bi pogoršalo opasnost od ove, rekao je meteorolog Met Solum za AFP.

„Samo ova oluja bez prethodnih oluja bi izazvala lokalizovane zabrinutosti zbog poplava i odrona kamenja i klizišta“, rekao je on.

„Ali sa nedavnim vlažnim uslovima, mnogo padavina koje je već palo je već zasitilo tlo tako da će svaka dodatna kiša oticati umesto da se upije u zemlju.“

Iako je teško povući ravnu liniju ovoj oluji zbog klimatskih promena izazvanih ljudima, naučnici kažu da toplija planeta donosi nestabilnije vreme, sa žešćim olujama, kao i dužim, toplijim sušnim periodima.

Zapadne Sjedinjene Države su u zagrljaju višedecenijske suše, sa ispodprosečnim padavinama koje ostavljaju nivoe u rekama i akumulacijama zabrinjavajuće niske.

Solum je rekao, iako je svaka kiša bila od pomoći u ublažavanju suše – što je dugoročni problem – ove uzastopne oluje mogu biti destruktivne jer voda nije imala kuda da ode.

„Samo sve veći uticaj svih oluja je ono što će biti najuticajnije“, rekao je on.

„Uobičajeno, ne vidimo ovoliki niz oluja sa ovolikom jakom kišom.

A ima još toga.

„Definitivno će se nastaviti“, rekao je on.