I Kurmaševa će biti oslobođena: Masovna razmjena zarobljenika između Rusije i Zapada?

I Kurmaševa će biti oslobođena: Masovna razmjena zarobljenika između Rusije i Zapada?

Predsjednik i izvršni direktor Radija Slobodna Evropa (RSE) Stiven Kapus izjavio je 1. avgusta da će novinarka RSE Alsu Kurmaševa biti oslobođena, obzirom na informacije o masovnoj razmjeni zarobljenika između Rusije i Zapada.

„Pozdravljamo vijesti o Alsuinom oslobađanju i zahvalni smo američkoj vladi i svima koji su neumorno radili na okončanju nepravednog tretmana Rusije prema njoj“, naveo je.

Rusija, Sjedinjene Američke Države (SAD) i nekoliko drugih zemalja započele su 1. avgusta masovnu razmjenu zarobljenika, a očekuje se da će to biti najveća razmjena od kraja Hladnog rata, piše redakcija RSE na engleskom jeziku.

Kako je kazao Kapus, Alsu je bila meta jer je bila američka novinarka koja se pokušavala pobrinuti za člana porodice unutar Rusije i da nije zaslužila nepravedan tretman i prisilno odvajanje od pordoice i kolega.

„Oslobađanje Alsu čini nas još odlučnijima da obezbijedimo slobodu tri druga novinara RSE, okrutno zatvorenih u Bjelorusiji i na Krimu pod ruskom okupacijom. Nećemo stati sve dok svi naši nepravedno pritvoreni novinari ne budu sigurni kod kuće. Novinarstvo nije kriminal“, istakao je.

U mnogim slučajevima, optužbe protiv Amerikanaca, uključujući one protiv reportera Vol strit žurnala Evana Gerškoviča i novinarke RSE Kurmaševe, njihovi poslodavci i američka vlada su označili kao izmišljene ili politički motivisane.

Ruski sud osudio je Kurmaševu na šest i po godina zatvora optužujući je za širenje lažnih informacija o ruskoj vojsci, nakon tajnog suđenja, prema sudskim dokumentima i zvaničnicima.

Presuda na sudu u Kazanju izrečena joj 19. jula, istog dana kada je sud u ruskom gradu Jekaterinburgu osudio Gerškoviča za špijunažu na 16 godina zatvora u slučaju koji su SAD nazvale politički motivisanim.

Blumberg, Skaj njuz, Si en en i drugi zapadni mediji citirali su izvore koji su potvrdili da je 1. avgusta u toku razmjena, nakon što je nestalo nekoliko političkih zatvorenika koji su bili pritvoreni u Rusiji.

Za sada nema zvanične potvrde o tome koji su zatvorenici uključeni u razmjenu.

Ova vijest dolazi nakon što su devet ruskih aktivista i jedan američki državljanin proteklih dana iznenada premješteni iz ruskih zatvora.

Takođe, nekoliko Rusa koji su bili u američkim zatvorima nestalo iz zatvorskih baza podataka.

To je podstaklo spekulacije da je možda u toku velika razmjena zatvorenika, koja uključuje Rusiju, SAD i nekoliko evropskih zemalja.

Nijedan vladin zvaničnik u Vašingtonu, Moskvi ili u drugim područjima nije komentarisao mogućnost razmjene.

No, analitičari su 1. avgusta ukazali na znakove koji upućuju na to da bi moglo doći do najveće razmjene zatvorenika nakon Hladnog rata.

„Još nemam komentar o tome“, rekao je 1. avgusta novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Advokati nekoliko pritovrenika koji su bili u ruskim zatvorima naveli su da je nepoznato mjesto gdje se nalaze njihovi klijenti, što je česta situacija kada se zatvorenici premještaju.

Među njima su, pored ostalih, opozicioni aktivisti Vladimir Kara-Murza i Ilja Jašin.

Olga Karlova, advokatica bivšeg američkog marinca Pola Vilana, izjavila je 31. jula da ne zna gdje je njen klijent.

Vlasti u zatvoru u ruskoj regiji Mordovija, gdje je bio zatvoren, ignorisale su zahtjeve da potvrde nalazi li se on u kaznionici.

Vilan, koji služi 16-godišnju zatvorsku kaznu zbog optužbi za špijunažu, jedan je među više od deset američkih državljana koji su trenutno u ruskim zatvorima.

Pritovreni su pod različitim optužbama, od posjedovanja droge i krađe, do izdaje i špijunaže.

Samo nekoliko sati nakon što se saznalo za Vilanov nestanak, advokat Kara-Murze, rusko-britanskog državljanina, rekao je da mu nije dopušten ulazak u zatvor u Omsku da vidi svog klijenta, koji je prošle godine osuđen na 25 godina zatvora pod optužbom za izdaju.

Grupa ruskih advokata i aktivista za ljudska prava, poznatih pod nazivom Pervi Otdel, objavila je 1. avgusta poruku na Telegramu u kojoj navodu kako je zabilježen trag leta aviona, koji je prethodno bio uključen u druge razmjene zarobljenika.

„Avion An-148, koji je navodno korišten za prethodnu razmjenu političkih zatvorenika, poletio je iz Kalinjingrada u Moskvu (1. avgusta)“, saopštio je Pervi Otdel.

Avion sa oznakom na repu RA-61727 potom je poletio natrag u Moskvu, navela je ta grupa, ističući da to „može ukazivati na to da se razmjena političkih zatvorenika odvijala na granici s Poljskom“.

Podaci sa stranice za praćenje letova „Flightradar24“ potvrdili su kretanje aviona, dok je ruski medij Agenstvo izvijestio da je nekoliko specijalnih aviona ruske vlade proteklih dana putovalo u i iz regija, u kojima se nalaze zatvori u kojima su disidenti.

U međuvremenu, četiri Rusa koja su bila zatvorena u SAD, nestala su iz baze podataka zatvorenika koju vodi američka kancelarija za zatvore.

Među njima su Vladislav Kljušin, informatički preduzetnik povezan s Kremljem koji služi višegodišnju kaznu zbog optužbi za trgovanje povlaštenim informacijama, i Aleksandr Vinik, koji je nedavno priznao krivicu za optužbe za pranje novca i bio je na slobodi do izricanja presude.

Najveća razmjena zarobljenika od Hladnog rata dogodila se 2010. godine i uključila je ukupno 14 osoba.