Talibani koriste vodene topove na žene koje protestuju zbog zabrane univerziteta

Talibani koriste vodene topove na žene koje protestuju zbog zabrane univerziteta

Talibanske snage bezbjednosti upotrebile su vodeni top da rasteraju žene koje su protestovale protiv zabrane univerzitetskog obrazovanja za žene u subotu, rekli su očevici, dok odluka vlade koju predvode Talibani nastavlja da izaziva gnev i protivljenje u Avganistanu i šire .

Do ovog događaja došlo je nakon što su avganistanski talibanski vladari u utorak zabranili studentima da pohađaju univerzitete koji su stupili na snagu odmah. Avganistanske žene su od tada demonstrirale u većim gradovima protiv zabrane, što je redak znak domaćeg protesta otkako su talibani preuzeli vlast prošle godine.

Prema rečima očevidaca u zapadnom gradu Heratu, oko dvadesetak žena u subotu je krenulo ka kući guvernera provincije da protestuju protiv zabrane, skandirajući: „Obrazovanje je naše pravo“, kada su ih snage bezbjednosti gurnule nazad ispalivši vodeni top.

Video koji je podeljen sa Asošiejted presom prikazuje žene kako vrište i kriju se u sporednoj ulici da bi pobjegle od vodenog topa. Zatim nastavljaju protest, uz skandiranje „Sramotno!

Jedan od organizatora protesta, Mariam, rekao je da je između 100 i 150 žena učestvovalo u protestu, krećući se u malim grupama iz različitih delova grada prema centralnom mjestu okupljanja. Nije dala prezime iz straha od odmazde.

„Bilo je obezbeđenje na svakoj ulici, na svakom trgu, oklopna vozila i naoružani ljudi“, rekla je ona. „Kada smo započeli naš protest, u parku Tariki, talibani su skidali grane sa drveća i tukli nas. Ali mi smo nastavili protest. Povećali su svoje bezbjednosno prisustvo. Oko 11 časova izneli su vodeni top.”

Portparol guvernera provincije Hamidullaha Mutavakila tvrdio je da je bilo samo četiri-pet demonstranata. „Nisu imali nikakav dnevni red, samo su došli da snime film“, rekao je on, ne pominjući nasilje nad ženama ili upotrebu vodenih topova.

Postojala je široka međunarodna osuda zabrane univerziteta, uključujući i iz većinskih muslimanskih zemalja kao što su Saudijska Arabija, Turska, Ujedinjeni Arapski Emirati i Katar, kao i upozorenja Sjedinjenih Država i grupe G-7 velikih industrijskih zemalja da politika će imati posledice po talibane.

Zvaničnik talibanske vlade, ministar visokog obrazovanja Nida Mohamed Nadim, prvi put je u četvrtak u intervjuu za avganistansku državnu televiziju progovorio o zabrani. On je rekao da je zabrana neophodna kako bi se sprečilo mešanje polova na univerzitetima i zato što vjeruje da su neki predmeti koji se predaju krše principe islama.

On je rekao da će zabrana biti na snazi do daljnjeg.

Uprkos tome što su u početku obećavali umerenije pravilo koje poštuje prava žena i manjina, talibani su uveliko primenili svoje tumačenje islamskog zakona, ili šerijata, otkako su preuzeli vlast u avgustu 2021.

Zabranili su devojčicama da pohađaju srednju i srednju školu, zabranili ženama da rade u većini oblasti i naredili im da u javnosti nose odeću od glave do pete. Ženama je takođe zabranjeno da ulaze u parkove i teretane. U isto vreme, avganistansko društvo, iako uglavnom tradicionalno, sve više prihvata obrazovanje devojčica i žena u poslednje dve decenije.

Takođe u subotu, u jugozapadnom pakistanskom gradu Kveti, desetine avganistanskih studenata izbeglica protestovale su protiv zabrane visokog obrazovanja za žene u njihovoj domovini i zahtevale momentalno ponovno otvaranje kampusa za žene.

Jedna od njih, Bibi Haseena, pročitala je pesmu koja opisuje sumornu situaciju za avganistanske devojke koje traže obrazovanje. Ona je rekla da nije srećna što je diplomirala van svoje zemlje kada su stotine hiljada njenih sestara iz Avganistana bile lišene obrazovanja.