Nafta je porasla 3% nakon što je Rusija signalizirala smanjenje proizvodnje zbog ograničenja cijena

Nafta je porasla 3% nakon što je Rusija signalizirala smanjenje proizvodnje zbog ograničenja cijena

Cijene nafte porasle su u petak za više od 2 dolara po barelu nakon što je Moskva saopštila da bi mogla da smanji proizvodnju sirove nafte kao odgovor na ograničenje cijena G7 na ruski izvoz, što je dovelo tržište na pravi put za drugu nedjelju rasta .

Nafta Brent je u 13.24 poskupela za 2,72 dolara, ili 3,4 odsto, na 83,70 dolara za barel. EST (1824 GMT), dok je američka nafta Vest Tekas Intermediate (VTI) bila na 79,77 dolara po barelu, što je povećanje od 2,28 dolara ili 2,9%.

Rusija bi mogla smanjiti proizvodnju nafte za 5% do 7% početkom 2023. jer odgovara na ograničenja cijena, citirala je novinska agencija RIA potpredsjednika vlade Aleksandra Novaka u petak.

Ruski izvoz baltičke nafte mogao bi da opadne za 20% u decembru u odnosu na prethodni mesec nakon što su Evropska unija i zemlje G7 uvele sankcije i ograničenje cijene ruske nafte od 5. decembra, prema trgovcima i proračunima Rojtersa.

„Potencijalno smanjenje od strane Rusije bi bikovima moglo dati više goriva“, rekao je Eli Tesfaje, viši tržišni strateg u RJO Futures. „Ako se globalna tražnja nastavi sadašnjim tempom, to smanjenje bi moglo imati značajan uticaj i možda ćemo ostati u rasponu od 80 dolara.

Potražnja za gorivima za transport raste oko božićnih i novogodišnjih praznika. Međutim, ogromna zimska oluja se širila širom Sjedinjenih Država, primoravajući hiljade otkazivanja letova.

Oluja bi takođe mogla da poremeti planove za odmor vozača, iako je Tesfaje rekao da se očekuje da će svi poremećaji u vezi sa olujom biti privremeni. Neke od najvećih rafinerija u SAD zatvorene su zbog ekstremno hladnog vremena u petak, ostavljajući oko milion barela dnevno preradnog kapaciteta van mreže.

Poremećaji u snabdevanju povećali su fjučerse benzina u SAD i dizela sa ultra-niskim sadržajem sumpora za 5%.

Obim trgovanja je manji zbog predstojećih praznika, što tržište čini podložnijim preteranim kolebanjima cena.

„Kada se stvarni obim vrati posle praznika, videćemo da li će i koliko dugo (VTI nafta) ostati iznad 80 dolara po barelu“, rekao je Tesfaje.