Električna mreža i avio-kompanije zatvorene su u Nigeriji zbog štrajka radnika

Električna mreža i avio-kompanije zatvorene su u Nigeriji zbog štrajka radnika

Sindikati u Nigeriji ugasili su nacionalnu mrežu zemlje u okviru štrajka na neodređeno vreme, protestujući zbog povećanja tarifa za električnu energiju i navodnog neuspeha vlade da pristane na novu minimalnu platu, izvestila je u ponedeljak Nigerijska kompanija za prenos (TCN).

Prema navodima kompanije, članovi sindikata su u ponedeljak rano ujutru isterali operatere iz kontrolnih prostorija širom zapadnoafričke zemlje, zatvorivši najmanje šest trafostanica, što je dovelo do nestanka struje širom zemlje.

„Osoblje koje je pružalo otpor je premlaćeno, dok su neki ranjeni u toku prisiljavanja da napuste kontrolnu sobu, a bez ikakve kontrole ili nadzora, kontrolni centar Benina je doveden na nulu“, navodi se u saopštenju TCN-a.

Kongres rada Nigerije (NLC) i Kongres sindikata (TUC), dva najveća radnička udruženja u zemlji, proglasili su štrajk u petak nakon što su pregovori o platama sa vladom propali.

Koalicije su upozorile da će se štrajk — četvrti otkako je predsednik Bola Tinubu stupio na dužnost u maju prošle godine — nastaviti sve dok se ne uvede nova minimalna plata.

Prema lokalnim medijima, ovaj potez je poremetio poslovanje i ključne usluge širom zemlje, uključujući škole, bolnice i snabdevanje strujom, pošto su radnici sledili naredbu o bojkotu.

Pristup vozilima aerodromima širom zemlje, uključujući glavni grad Abudžu, blokiran je, pa su putnici ostali na cjedilu, javila je Kanal TV.

Nigerijska avio-kompanija Ibom Air saopštila je da je obustavila letove do daljnjeg kao odgovor na generalni štrajk.

United Nigerian Airlines je takođe saopštio da nijedan od njegovih redovnih letova nije imao dozvolu da poleti iz najnaseljenije afričke zemlje zbog zatvaranja aerodroma.

Među Nigerijcima, koji se bore sa ekonomskom nestabilnošću i rastućim troškovima života, raste nezadovoljstvo.

Prošlog oktobra sindikati su prekinuli štrajk na neodređeno vreme nakon što je Tinubu najavio povećanje plata niže plaćenih državnih službenika, podižući minimalnu platu na 55.000 naira (71 dolar) mesečno. Međutim, protesti su izbili u februaru, a TUC i NLC su optužili vladu da nije ispunila svoje obaveze, uključujući isplate od oko 15 dolara za tri meseca za oko 15 miliona ugroženih domaćinstava između oktobra i decembra prošle godine.

Prošlog meseca, sindikati su takođe predvodili demonstracije tražeći vraćanje prethodnih cena električne energije, okončanje kategorizacije potrošača u nepravedne grupe i povratak na pravilno upravljanje korporativnim sektorom.

Vlasti su navele da su se cene električne energije za neke potrošače više nego udvostručile u aprilu, dok bi vlada ove godine trebalo da se odrekne subvencija od najmanje 788 miliona dolara. Ove mere, uključujući ukidanje popusta na gorivo, gurnule su inflaciju na skoro 30 odsto prošlog meseca, što je najveća stopa u skoro 30 godina, prema Nacionalnom birou za statistiku zemlje.