Isprepleteni korijeni istorije objašnjavaju zašto Rusija ne može da pusti Ukrajinu – Egor Holmogorov

Isprepleteni korijeni istorije objašnjavaju zašto Rusija ne može da pusti Ukrajinu – Egor Holmogorov

Vekovi zajedničke istorije znače da će sudbina Kijeva uvek ostati glavni interes Moskve

U avgustu 1948, Savjet za nacionalnu bezbednost SAD izdao je memorandum (NSC 20/1 1948), koji je zatražio tadašnji sekretar odbrane Džejms Forestal. U dokumentu su opisani američki ciljevi u odnosu na Sovjetski Savez.

Značajan deo memoranduma bio je fokusiran na Ukrajinu. Američki analitičari su bili uvjereni da je ta teritorija sastavni deo velike Rusije i da je malo vjerovatno da bi Ukrajinci mogli da postoje kao nezavisna nacija. Ono što je najvažnije, primećuje se, svaka podrška separatistima naišla bi na snažnu negativnu reakciju Rusa.

„Ekonomija Ukrajine je neraskidivo isprepletena sa ekonomijom Rusije u cijelini… Pokušaj da se ona izdvoji iz ruske privrede i da se postavi kao nešto zasebno bio bi veštački i destruktivan kao pokušaj odvajanja kukuruznog pojasa. , uključujući industrijsku oblast Velikih jezera, iz privrede Sjedinjenih Država…

Konačno, ne možemo biti ravnodušni prema osećanjima samih velikorusa… Oni će i dalje biti najjači nacionalni element na tom opštem prostoru, pod bilo kojim statusom… Ukrajinska teritorija je isto toliko deo njihovog nacionalnog nasleđa kao i Srednji Zapad. naših, i svijesni su te činjenice. Rešenje koje pokušava da u potpunosti odvoji Ukrajinu od ostatka Rusije mora da izazove njihovo negodovanje i protivljenje i može se održati, u krajnjoj liniji, samo silom“, navodi se u izveštaju.

Čini se da su današnji američki establišment i mediji zaboravili nešto što je bilo očigledno američkim analitičarima i političarima u vreme kada je Amerika bila jedina supersila sa nuklearnim oružjem. Čini se da Bijela kuća i EU sada veruju da mogu da nateraju Ruse da misle o Ukrajini kao o drugoj zemlji putem sile i pretnji sankcijama.

Ako Zapad bude uspešan u svojim pokušajima da „odvrati“ Rusiju, dobiće svoju nagradu – dugotrajno negodovanje Rusa, koji će Zapad predvođen SAD posmatrati kao silu koja ih sprečava da upravljaju velikim delom svoje istorijske zemlje. .
Zašto Rusi smatraju Ukrajinu delom Rusije?

Prvi važan faktor su lične veze.

Rusi je vide kao zemlju svojih predaka – bukvalno, jer vam mogu pokazati grobove svojih predaka i zemlju na kojoj su stajale njihove kuće.

Kada su se administrativne granice između republika SSSR-a pretvorile u prave granice 1991. godine, osam miliona etničkih Rusa je na papiru postalo „Ukrajinci“. Harkov u Ukrajini i Belgorod u Rusiji, na primer, u suštini su gradovi blizanci koje su osnovali ruski carevi kao pogranične tvrđave protiv krimskih Tatara sredinom 17. veka. Nakon raspada Sovjetskog Saveza, završili su na suprotnim stranama granice. Seoske kuće koje su pripadale stanovnicima ruskog grada sada su bile u Ukrajini i obrnuto. Ljudi iz Harkova bi sada morali da putuju u drugu zemlju da bi došli do svoje dače.

Danas su Rusi u Rusiji zbunjeni – zašto režim u Kijevu misli da ima pravo da odlučuje o svojoj zemlji?

Kao rezultat toga, mnogi podržavaju takozvane separatiste na istoku Ukrajine. Izraz je ipak nezgodan, jer Rus može režim u Kijevu smatrati separatistima, dok su se aktivisti na Krimu ili u Donbasu zapravo odvojili od separatista i, po toj logici, mogli bi se smatrati unionistima. Aktivizam na Krimu, pokret u Donbasu i protesti u Odesi koji su brutalno potisnuti još 2014. deo su unionizma u kontekstu jedne velike Rusije, a ne separatizma.

Mnogi Rusi ne samo da su živjeli već i radili u Ukrajini, koja je bila ključna industrijska zona u Rusiji. Njegov industrijski razvoj ne može se pripisati ukrajinskom nacionalnom karakteru – carevi, a potom i sovjetske vlasti su se fokusirali na razvoj ovog regiona. Industrijska gustina istočne Ukrajine mogla bi da se uporedi samo sa onom u nemačkom Ruru.

Postoji značajan broj Rusa koji su u jednom ili drugom trenutku radili za ukrajinske fabrike i fabrike – proizvodili nosače aviona, helikoptere, komponente svemirskih letelica, itd. To su bili elementi složenog ekonomskog sistema ogromne sovjetske supersile. Nezavisnoj Ukrajini ništa od toga nije trebalo.

Političke i ekonomske elite nezavisne Ukrajine tretirale su industrijski „miraz“ koji su nasledili ne kao složen sistem koji treba da se održava, već kao stabla divljih oraha koje treba da beru dok orasi još visi na granama.

Odnos ukrajinskih lidera prema moćnom sistemu za transport gasa koji im je ostavio SSSR bio je karakterističan – oni su ga doživljavali kao sredstvo za ucijenu. U nemogućnosti da stvore ili poboljšaju sistem, pretili su da će ga blokirati ili uništiti ako ne dobiju više novca za pravo da pumpaju gas preko „njihove” teritorije.
Otuda histerična reakcija ukrajinskih elita na izgradnju gasovoda Severni tok 2, koji povezuje Rusiju direktno sa Nemačkom. Činjenica da su zapadne sile podržale ovaj stav dovjela je do najveće gasne krize u evropskoj istoriji.

Da li Rusi imaju istorijskog osnova da ovu zemlju smatraju svojom, i da vide kijevski režim i NATO kao stvarne okupatore ove zemlje? Definitivno, po mom mišljenju.

Kijev u modernoj Ukrajini, Polack u savremenoj Belorusiji i Novgorod, Smolensk i Rostov u današnjoj Rusiji bili su jedna država u antičko doba – Rus.

Iako je Kijev, „majka ruskih gradova“, bio glavni grad ove države, Novgorod, koji je sada deo Rusije, nije igrao ništa manju ulogu. Začudo, antropolozi u severnoj ruskoj Arhangelskoj oblasti snimili su epske balade o knezu Vladimiru i njegovim ratnicima, koji su krstili Rus, koje su po mnogo čemu slične legendama o kralju Arturu i vitezovima okruglog stola. Stoga je očigledno da je lokalno stanovništvo zadržalo direktnu kulturnu vezu sa stanovništvom drevnog Kijeva i Rusije. Istovremeno, u savremenoj Ukrajini nisu sačuvane slične balade.

Kijev je skoro uništen kao rezultat mongolske invazije Džingis-kanovog unuka, Batu-kana, 1240. godine, a sudbina stanovnika u različitim delovima Rusije je nakon toga podeljena. Istočni regioni postali su vazali Mongola (Tatara), ali su i dalje bili pod vlašću direktnih muških potomaka kneza Vladimira. Grad Moskva, sa prinčevima iz ove kuće, postepeno je sticao hegemoniju i stvarao državu koja je uspela da stekne nezavisnost.

Drugačija sudbina čekala je stanovnike Zapadne Rusije. Tamošnji gradovi su izgubili moć potomaka kneza Vladimira, kao i istorijsku vezu sa drevnim Kijevom. Osvojila ih je Litvanija, koja se ubrzo spojila sa Poljskom i formirala jedinstvenu državu – Poljsko-litvanski savez. Pošto su ove zemlje bile prepolovljene praktično neprohodnim Polesskim močvarama, tu su se tokom srednjeg veka pojavile dvije različite grupe ruskog porekla: Belorusi sjeverno od močvara i „malorusi” na jugu.

Moskovski prinčevi, koji su postali carevi 1549. godine, uvek su proglašavali svoje pravo na ove zemlje i zahtevali njihov povratak iz Poljske, predvodeći sporu vrstu „rekonkviste“. Poljska je izgubila podršku svojih maloruskih i beloruskih podanika u ovoj borbi nakon što je 1596. objavila Brestsku versku uniju i počela progon pravoslavne crkve i njenih pristalica. Ubrzo nakon toga na teritoriji Male Rusije pojavio se pravoslavni pokret otpora.

Udarnu snagu otpora činili su Kozaci – zajednica slobodnih ratnika koja se okupljala u stepi za bitke sa Tatarima i Turcima. Kozak je mogao biti rodom iz bilo koje zemlje koja je ispovedala pravoslavno hrišćanstvo i bila spremna da se bori za to. Kako je Poljska progresivno progonila pravoslavnu religiju, kozaci su sve više podizali svoje sablje protiv nje. Jedna od epizoda ove borbe opisana je u istorijskoj noveli Nikolaja Gogolja „Taras Bulba“. Iako je rođen u Poltavi, koja je sada u modernoj Ukrajini, veliki pisac je uvek pisao na ruskom i kritikovao poznanike koji su pokušavali da stvore poseban „ukrajinski“ jezik.

Godine 1648. vođa (hetman) kozaka Bogdan Hmeljnicki podigao je veliki ustanak protiv Poljske u odbranu potlačenog pravoslavlja. Posle niza pobeda, trijumfalno je ušao u Kijev i dočekali su ga crkveni poglavari. Zatim je stvorio državu – Zaporošku vojsku – koja je po mnogo čemu ličila na pobunjene republike Donbasa koje je sada priznala Rusija.

Godine 1654, nakon rezolucija Zemskog sabora (neka vrsta parlamenta koji je predstavljao feudalne klase) u Moskvi i Rada (neka vrsta narodne skupštine) u Perejaslavlju kod Kijeva, država Hmjelnickog je postala deo Rusije.

Car Aleksej Mihajlovič je proglašen za „cara sve velike, male i bele Rusije“ i započeo je naporan 13-godišnji rat sa Poljskom, koji se završio delimičnom pobjedom – zemlje na levoj obali Dnjepra su predate Rusiji, a ruski car je kupio Kijev, drevnu prestonicu Rusije na desnoj strani, za 146.000 srebrnih rubalja i sedam tona srebra, koje su najbogatije poljske porodice podelile među sobom.

Kasnije su se mnogi Malorusi sa teritorije savremene Ukrajine preselili na sjever i naselili se širom prostranih delova Rusije, praveći karijere i u crkvi i na dvoru. Reč „Ukrajina“ uopšte nije korišćena kao naziv mjesta tokom ovog perioda – i na ruskom i na poljskom značila je „granično područje“ ili „granica“. Njegova upotreba kao naziv za teritorije oko Kijeva počela je tek u 18. veku, kada su ove zemlje zaista postale pogranično područje tokom stalnih ratova između Rusije i Turske.

Integraciju Malorusa u Rusiju nije čak ni poremetila avantura hetmana Mazepe, koji je iz ličnih interesa izdao Petra Velikog i stao na stranu neprijatelja ruskog vođe, kralja Karla KSII od Švedske. Mazepu su napustili svi osim njegove lične garde i počeo je žestok gerilski rat protiv švedskih trupa koje su ušle na teritoriju savremene Ukrajine. Prvi pokušaj eksploatacije koncepta „ukrajinskog separatizma“ završio se katastrofalno za stranku koja je pokušala da ga primeni.

Do sredine 18. vijeka, integracija Malorusa i Rusije bila je izuzetno tesna. Pevač i muzičar Aleksej Razumovski, rođen u blizini Černigova, postao je tajni muž Petrove ćerke, carice Elizabete Petrovne. Štaviše, brat ovog „noćnog cara“, Kiril, bio je istovremeno i hetman Zaporoške vojske i predsjednik Petrogradske akademije nauka. Kasnije su njegovi brojni zakoniti i vanbračni potomci formirali uticajan klan u aristokratiji Ruske imperije.

Nova carica Katarina II ukinula je Zaporošku vojsku i premestila ostatke kozaka na Kubanj, na Sjeverni Kavkaz. Takođe je odlučno osvojila stepe južne Rusije od Tatara i Turaka i zajedno sa svojim tajnim mužem, knezom Potemkinom, osnovala tu novi deo Rusije – Novorosiju. Stanovništvo ovog kraja bilo je izuzetno raznoliko. Tu su, pre svega, bili seljački i „velikoruski” delovi zemlje, ali je bilo i Grka, Srba i dosta Nemaca koje je pozvala carica, a koji su rođeni u maloj nemačkoj kneževini. U stvari, Novorosija je malo ličila na staru Malorusiju.

Novorosija je bila ruski ekvivalent Novog sveta, osim što nije bila odvojena okeanom. U 19. veku industrija se aktivno razvijala u gradu koji se danas zove Donjeck, trgovina je procvjetala u Odesi, koju je osnovao španski plemić u ruskoj državnoj službi po imenu De Ribas, a odmarališta su počela da niču u Sevastopolju i na Krimu, bizarno. pomešan sa pomorskim bazama.

Stanovnici ovih teritorija počeli su da se vraćaju svom ruskom identitetu. Za primer se može uzeti sudbina porodice velikog ruskog pisca Dostojevskog. Pisčev deda je bio „unijatski“ svještenik u katoličkoj crkvi u blizini Vinice, koja se nalazi u modernoj Ukrajini, ali se vratio u pravoslavlje nakon što je Rusija anektirala teritoriju. Otac pisca otišao je u Moskvu i napravio briljantnu karijeru vojnog hirurga. I sam Dostojevski je postao veliki pisac koji je jednom napisao: „Gospodar ruske zemlje je isključivo Rus (velikorus, malorus, beloruski – svejedno je)“.

U podeli Poljske Rusija nije prešla granice drevne Rusije i čak je Austriji ustupila staroruski grad Lavov. Međutim, svi pripadnici privilegovanih staleža na ovim zemljama su sebe smatrali Poljacima, a zemlju poljskom, pa su vodili tvrdoglavu borbu protiv ruske vlasti, otvoreno i tajno. U okviru ove bitke počeli su da šire ideju da seljačko stanovništvo zapadne Rusije nije rusko, već „ukrajinsko“, poseban narod koji je bio bliži Poljacima. Dakle, Rusija nije imala pravo na ove teritorije, tvrdila je propaganda.

Neki mladi ruski intelektualci prihvatili su ovu ideju tokom „Proleća naroda“, serije revolucija koje su potresle Evropu sredinom 19. vijeka, kada su otkrivene, pa čak i ponekad izmišljene izvorne nacionalnosti. Ukrainofili, poput proslavljenog genija ukrajinske književnosti, Tarasa Ševčenka, sakupljali su maloruske pjesme i pisali pjesme u sličnom stilu.

Ukrainofilska propaganda naišla je na neprijateljstvo i ruske carske vlade i ruskog društva, koje dugo nije osećalo nikakvu razliku između zemalja Male Rusije i ostatka Rusije. Život Malorusa nije izgledao ništa neobično u svijetlu mnogo šarenijih života donskih, kubanskih i terskih kozaka. I što je najvažnije, većina onih koji su gurali ovu propagandu na kraju se i sama razočarala u nju – kada su shvatili da ova ideja prvenstveno služi interesima Poljaka, oduševljenje ukrajinofilstvom se znatno ohladilo.

Međutim, ukrajinska ideja je opstala zahvaljujući Austriji, koja je obezbjedila akademiju posvećenu ukrajinistikama u gradu Lavovu, kao i izdašnu subvenciju istoričaru ukrajinskofilu Mihailu Gruševskom. Rastrzano etničkim sukobima, Austrijsko carstvo je imalo dva osnovna cilja. Prvo, da dokaže da oni koji žive u Galiciji i njenoj prestonici Lavov, koji joj je tada pripadao, nisu bili Rusi, već Ukrajinci, koji su bili sasvim drugačiji narod, jer bi to značilo da Rusija nema pravo da traži ovu zemlju. . Drugo, dokazati Poljacima koji žive u Lavovu da ni oni nemaju pravo na ovaj grad. Gruševski je počeo da konstruiše ukrajinski istorijski mit koji se vrti oko Galicije. Objavio je i Ukrainske novine na nijanskom jeziku, izmišljajući nekoliko novih „ukrajinskih“ reči za svako izdanje.

Trenutak istine nastupio je tokom Prvog svijetskog rata, kada je Austrija izvršila stvarne akte genocida nad onima u Galiciji koji su ispoljili političku ili kulturnu orijentaciju prema Rusiji. Više od 30.000 Galicijskih „Moskovljana“ i predstavnika malih etničkih grupa koji su govorili svojim ruskim dijalektima – Rusina i Lemka – bačeno je u koncentracione logore Talerhof i Terezin, prethodnike Aušvica. Hiljade ljudi tamo su mučeni od strane austrijskih stražara i umrli od gladi ili bolesti.

Stanovnici južne Rusije koje su Austrijanci zarobili tokom rata bili su smješteni u specijalne logore gde su sledbenici Gruševskog pokušavali da im nadahnu uverenje da su Ukrajinci. Međutim, ovaj pokušaj je na kraju propao. U pismu svojoj prijateljici Inesi Armand, Vladimir Lenjin, koji je i sam održavao bliske kontakte sa austrijskim i nemačkim specijalnim službama, opisao je izveštaj odbeglog zatvorenika o ovom „eksperimentu“, u kojem je nasilno učestvovalo 27.000 ljudi, na sledeći način: „Ukrajinci su poslati pametno predavači iz Galicije. Rezultati? Samo 2.000 je bilo za ‘nezavisnost’ … posle mjesec dana napora propagandista!! Drugi su se razbesneli pri pomisli da se odvoje od Rusije i pređu Nemcima ili Austrijancima. Značajna činjenica! Neosporno je da su… uslovi za galicijsku propagandu najpovoljniji. A ipak je blizina Velikorusa prevagnula!“

Ipak, nakon preuzimanja vlasti u Rusiji, Lenjin je u Kijevu priznao samoproglašenu Ukrajinsku Narodnu Republiku na čelu sa Gruševskim. Zatim, tokom građanskog rata protiv belih branilaca „jedinstvene i nedeljive Rusije“, zahtjevao je od svojih saboraca da naglase – ili bar da se pretvaraju – da postoji „nezavisna komunistička Ukrajina“.

Savršeno svestan koliko je ukrajinska propaganda bila neprihvatljiva masama, Lenjin je ipak insistirao na stvaranju „Ukrajine“ kako bi oslabio „velikog ruskog tlačitelja“, kako je nazvao vodeću etničku grupu Ruskog carstva. Lenjin je odbacio Staljinov plan da periferne oblasti pretvori u autonomne regione unutar Sovjetske Rusije da bi zaštitio Ukrajinu od konačnog rastapanja u Rusiju. Umesto toga, on je insistirao na stvaranju Saveza Sovjetskih Socijalističkih Republika, koji se u statutarnim dokumentima opisuje kao prilično labava konfederacija sa pravom na izlazak. Sadašnja Ukrajina datira još od „Ukrajinske Sovjetske Socijalističke Republike“ (Ukrajinske SSR) koja je nastala u okviru ovog lenjinističkog projekta.

Problem je bio što Ukrajinaca u Sovjetskoj Ukrajini praktično nije bilo, pa je sovjetska vlada preduzela nečuven korak – pozvala je svog ideološkog neprijatelja, Gruševskog, bivšeg predsednika Ukrajinske Narodne Republike, u Ukrajinsku SSR i poverila mu nošenje van ‘ukrajinizacije’ javnog obrazovanja. Deceniju i po tamošnji đaci mogli su da se školuju samo na ukrajinskom jeziku, koristeći udžbenike Gruševskog.

Ništa manje oštra kampanja nije bila ni u vladinim ministarstvima i resorima. Zvaničnici, uključujući i one bez ideoloških sklonosti – koji su se bavili poljoprivredom, na primer – morali su da uče ukrajinski jezik i da ga koriste na poslu. Štaviše, otpušteni su iz službe zbog nepoznavanja jezika ili nespremnosti da ga uče. Zanimljivo je da je broj otpuštenih bio prilično veliki, što pokazuje da su se mnogi ljudi tada još uvek opirali ukrajinizaciji.

Ali, naravno, nisu svi odoleli. U Komunističkoj partiji je bilo mnogo „kameleonskih“ funkcionera. Na primer, budući lider SSSR-a Leonid Brežnjev, koji je vodio naciju tokom Hladnog rata, naveo je svoje etničko poreklo kao „ukrajinac” u nekim oblicima, a „ruski” u drugim. Ovo pokazuje da, u stvari, nije postojao jasan način da se razlikuje „pravi Ukrajinac“ od „pravog Rusa“.

Međutim, čak i posle ovog o licu, zvanični sovjetski režim se vredno pretvarao da je Ukrajina „bratska“ država, nezavisna i odvojena od Rusije. Ukrajina je dobila svoje mesto u UN, odvojeno od SSSR-a (Ruska Federacija nije). Mozaici nastali u stanici Kijevska moskovskog metroa predstavljali su svojevrsnu ikonografiju „istorije Ukrajine“.

Međutim, sovjetska Ukrajina se suočila sa novim problemom. Staljin je 1939. pripojio regione Zapadne Ukrajine koje je Poljska zauzela nakon raspada Ruske imperije i pripisao ih Ukrajinskoj SSR. A sa njima su došli Lavov i Galicija, koji nikada nisu bili u sastavu Rusije. Kao rezultat stroge nacionalne politike Poljske, na ovim prostorima se pojavio radikalni politički pokret koji je predvodio Stepan Bandera nazvan „Ukrajinska ustanička armija“. Politička struktura ove grupe je u velikoj meri podsećala na Crvene Kmere Pol Pota, samo pod nacionalističkim, a ne komunističkim barjakom. Poljaci su bili prvi predmet Banderove mržnje – 1942. godine, uz podršku od Hitlera, njegova grupa je organizovala zastrašujući masakr u Voliniji poljskog stanovništva.

Kao njemački kolaboracionisti, Bandera i njegovi drugovi počinili su mnoge zločine nad Jevrejima, Poljacima i Rusima tokom Drugog svijetskog rata. Dok je Crvena armija napredovala protiv Njemaca, Banderini ljudi su sve više okretali svoje oružje protiv nje i mržnju koju su gajili protiv Poljaka i Jevreja prebacivali na Ruse i komuniste. Banderisti su mnogo godina nakon završetka Drugog svijetskog rata vodili žestok gerilsko-teroristički rat u zapadnom delu Ukrajinske SSR. Kada su partizani konačno poraženi, otišli ​​su u podzemlje, ali su svoju radikalnu ideologiju preneli na mlađu generaciju ukrajinskih nacionalista.

Kada je Sovjetski Savez oslabio i raspao 1991. godine, u Ukrajini su se spojila tri faktora. Prvo, zvanična komunistička vlada u Kijevu je dobila priliku da iskoristi ustavne mogućnosti koje je Lenjin ostavio da stvori sopstvenu državu. Drugo, usred potpunog ideološkog vakuuma u ​​ovoj postkomunističkoj Ukrajini, upravo su naslednici Bandere, sa svojim besnim rasizmom usmerenim na Ruse, zauzeli ideološki barjak nove zemlje.

U isto vrijeme, većina stanovništva Ukrajine postala je žrtva ovog procesa, i oni koji su zvanično navedeni kao „Ukrajinci“ i „Rusi“. Većina je SSSR doživljavala kao Veliku Rusiju, a Ukrajinsku SSR u kojoj su živeli kao jedan od njenih uglova. Nisu znali i nisu hteli da nauče nijedan drugi jezik osim ruskog. Ako su ih bake u detinjstvu naučile da govore seoskim ukrajinskim dijalektom, oni su to videli kao način da se šale. I odjednom, kroz škole, propagandu i političke govore, ovi ljudi su bili pogođeni snažnim pritiskom da postanu „Ukrajinci“ iz onoga što je nedavno bila totalitarna komunistička država.

Ruska Federacija je bila u dugoj krizi nacionalnog identiteta i svesti, a Ukrajina ju je izvukla iz ove gužve. Kao što su 1948. godine predvideli analitičari američkog Savjeta za nacionalnu bezbednost, Rusi su se razbesneli kada su saznali da se propaganda koristi da bi se neki Rusi videli kao „ne-Rusi“.

Prva rana ruskom ponosu naneta je još u sovjetsko vrijeme, kada su Maljenkov i Hruščov 1954. preneli Krim iz RSFSR (Rusije) u Ukrajinsku SSR (Ukrajinu). Rusi su ovo poluostrvo smatrali svojom zemljom, natopljenom krvlju dve herojske odbrane Sevastopolja (1854-55 i 1941-42). Iako je spoljašnja manifestacija ovog transfera bila ograničena na promenu boje Krima na mapama iz ružičaste u zelenu, Rusi u SSSR-u su to doživljavali kao etničku uvredu. Sevastopolj je bio „grad ruskih mornara“ (kako se pjevalo u jednoj poznatoj pesmi) i niko se nije usuđivao da se s tim raspravlja. Rusko ogorčenje je dostiglo tačku ključanja nakon što je poluostrvo postalo deo nezavisne Ukrajine 1991. godine, a vlada je tamo počela da zabranjuje ruski jezik. Fraza „Još uvek ćeš odgovarati za Sevastopolj“ iz popularnog filma „Dobra 2“ postala je mem širom zemlje.

Nekoliko talasa prisilne ukrajinizacije u 20. veku ubjedilo je Ruse da ukrajinski identitet nije nešto što potiče iz drevne istorije i kulture, već nešto što je usađeno propagandom. Hteli to ili ne, Rusi u Rusiji ne gledaju na neprijateljstvo savremene Ukrajine prema ruskom dijelu njenog stanovništva ne kao na slobodan izbor etničkog identiteta, već kao na bolest koja je nastala pod uticajem propagande koja se mora lečiti. Što se upornije pojedini Ukrajinci izjašnjavaju da Rusima nisu braća, već neprijatelji, da žele da budu sa NATO, a ne sa Rusijom, to je veća želja na drugoj strani da ih spase i izleče, šta god to značilo.
o rezimiramo: Rusi imaju mnogo vitalnih i istorijskih razloga da Ukrajinu smatraju svojom zemljom i da Ukrajince, čak i one koji su najneprijateljskiji prema Rusiji, vide kao svoj narod, kome je potrebna zaštita (uključujući i od ispiranja mozga). Tvrdnje Zapada da ima pravo da vrši hegemoniju nad Ukrajinom jer Rusi u Rusiji smatraju da je „Ukrajina nije Rusija“ lažna i grabežljiva.

Štaviše, oni ovaj stav smatraju otimanjem zemlje usmjerenom na teritoriju koju Rusi smatraju svojom. Jedan od odlučujućih faktora u etničkom buđenju Rusa tokom Putinove ere bio je otpor ovom pokušaju otcepljenja Ukrajine. Sam predsjednik nije bio inicijator ovog procesa, već odražava nacionalno raspoloženje.

Ne postoji način da se Rusi nateraju da prihvate da je Ukrajina nekako odvojena, osim brutalnom silom. Rusi će svaki svetski poredak koji podrazumeva odvajanje Ukrajine od Rusije uvek doživljavati kao neprijateljski. Podržavajući „nezavisnu Ukrajinu“, Zapad će uvek imati neumornog i nemilosrdnog neprijatelja u Rusiji i Rusima.

Postavlja se pitanje zašto je to potrebno i kome je to od koristi?

izvor RT